Кей Нишикори донесе първа победа на Япония в олимпийския турнир по тенис за мъже след като елиминира петия в схемата Андрей Рубльов на старта на надпреварата. Световният №69 се представи много силно от тактическа гледна точка и успя да неутрализира силните страни на втората ракета на Русия, класирайки се за втори кръг за сметка на един от фаворитите. Следващият опонент на японеца ще бъде Маркос Гирон.

В хода на мача Нишикори записа повече точки както на сервис (43/31), така и на ретур (19/17). И двамата опоненти имаха по пет възможности за пробив, като Нишикори реализира три от своите (60%), докато Рубльов оползотвори само един брейкпойнт (20%). Руснакът загуби за втори път през сезона в първия кръг, след „Ролан Гарос“.

От своя страна бронзовият медалист от Рио 2016 Нишикори победи противник от Топ 10 за сефте от 2018 г. насам. Той прекъсна серия от 12 поражения срещу противници от това ниво и спечели 40-ата си победа над играч от първите десет.

След срещата Рубльов бе попитан дали получава обиди в социалните мрежи след поражения.

„Хората постоянно ми пишат неща от рода на „Цялото ти семейство да умре“... Това вече е нормално след всеки мач. Мисля, че съм получавал над 50 такива съобщения. Не им отговарям и дори не ги блокирам“, разкри руснакът.