Най-добрият български тенисист Григор Димитров преклони глава пред Краля на клея – Рафаел Надал, и по този начин участието на родния атлет на Мастърса в Монако приключи. Матадорът от Майорка разби българина за 55 минути игра на централния корт в Княжеството, след като затвори мача при 6:1, 6:1 в своя полза и вече е в следващата фаза от надпреварата.

И в двата сета Надал стигна до ранни пробиви, а желанието на Гришо да бъде свръхагресивен срещу опонента не спомогна, като именно тези остри действия донесоха изключително много непредизвикани грешки за българина. На бърза ръка испанският атлет стигна до два пробива през първия сет, откъсвайки се пред Гришо. Все пак родният тенисист дебютира със спечелен гейм в срещата, но това бе всичко от него за първия сет. Сходна бе ситуацията и във втората част от срещата, след като грешките на Гришо наистина се увеличиха ужасно много, а това бе точно по вкуса на Надал. При 0:3 дори Григор разби ракетата си в корта, изливайки целия си гняв от събитията в Княжеството, а Надал продължи с доминацията си и логично затвори мача.

11 снимки

Двамата се срещнаха и в предишните две издания на турнира през 2018 и 2019 година, в които испанецът надделя с един и същ резултат - 6:4, 6:1. В спор за място на полуфиналите Рафаел Надал ще играе с победителя от мача между Андрей Рубльов и Роберто Баутиста-Агут.


🎾ГРИГОР ДИМИТРОВ - РАФАЕЛ НАДАЛ 1:6, 1:6

Сет 2:

1:6, Гейм, сет и мач за Рафаел Надал! Участието на Григор Димитров в Монако приключи.

1:5 Надал отговори на гейма на българина с прекрасен начален удар, като ас №3 за него го доведе до 40:15. С ретур аут испанецът спечели и това си подаване…

1:4 Димитров съумя да демонстрира качество в този си сервис-гейм и спечели подаването си, макар Надал отново да спечели две точки срещу българина.

0:4 Григор достигна 27 непредизвикани грешки от началото на мача, като агресивността в днешния ден със сигурност не помагаше на българина да покаже най-доброто от своята игра.

0:3 Пробив, Надал! Григор стартира гейма си с две грешки, но бекхенд по диагонала намали пасива. Гришо продължи да бъде твърде агресивен, което обаче водеше до редица грешки и Надал имаше два шанса за пробив. Първият бе неуспешен за испанеца след добра комбинация от сервис-мрежа за хасковлията. По-къс сервис от Гришо затрудни Надал и той прати ретура аут – 40:40. Връщането на Надал след началния удар на Гришо падна пред краката на българина и последвалият му удар отлетя далеч. Геймът замина за българина, както и ракетата му, след като я строши по брутален начин в корта.

0:2 Рафа Надалпродължи да натиска Димитров със своя форхенд, като често изпращаше топката на бекхенда на Гришо. Това сполучи за играта на Рафа, който затвърди отново пробив в мача.

0:1 Пробив, Надал! Безпроблемният първи сет и безотказно добрата игра на Рафа Надал продължи и в началото на втората част. Испанецът разнообрази играта си, което сниши още повече шансовете на Димитров да бъде стабилен срещу испанския "крал на клея".

Сет 1:

1:6, Сет за Рафа Надал! Бекхенд по правата от ретур на Григор, след което форхенд също по правата изненада Надал още при старта на гейма. Грешка на Надал от основната линия направи така, че Гришо поведе с 0:30. Надал обаче показа нужната си класа и обърна мача до 40:30, но страхотен диагонал на Димитров изравни резултата. Ретур в аут на българина и сетът бе затворен за 28 минути игра.

1:5 Григор продължаваше да се опитва да бъде много агресивен, което доведе до 40:15 в негова полза в шестия гей. Гришо направи и ас №2 в първия сет. Прекрасен бекхенд-уинър по правата Гришо записа първия си гейм в мача.

0:5 Поредни комбинации от Надал, а Григор нямаше отговор, като играта на испанеца на централния корт в Монако бе впечатляваща. За всеобщо наше съжаление, Гришо не намираше ритъм до този момент в първия гейм и буквално бе „прегазен” от своя съперник.

0:4 Пробив, Надал! С класическата си постройка на корта, Надал оставаше зад основната линия и влизаше в разигравания, като Григор продъжли да изпитва проблеми след сервисите си. Това логично донесе и нов гейм за испанския колос в спорта.

0:3 Вихреният старт за Матадора бе факт, като набързо той стигна до 3:0. Все пак испанецът направи двойна грешка, ала при 40:0, което не даде възможност на Гришо да измъкне нещо от сервиса на опонента.

0:2 Пробив, Надал! Григор направи два много солидни сервиса, които бяха невъзможни за Надал, ала две последователни двойни грешки от начален удар изравниха резултата в гейма. Последва сгрешен форхенд по диагонала, за да може испанецът да пробие българина.

0:1 - Рафаел Надал започна мача на свой сервис, а геймът бе много агресивен между двамата. В крайна сметка Рафа затвори подаването си въпреки острите ретури на българския атлет.