Първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров изигра отличен мач и спечели срещу руснака Карен Хачанов с 2:0 сета [7:6 (6), 6:3]  за 1 час и 23 минути в първия си мач от силния турнир от категория ATP 500 в австрийската столица Виена. Във втория кръг хасковлията ще срещне някого измежду Стефанос Циципас и Ян-Ленард Щруф. 

Световният №20 изигра един от най-добрите си мачове през тази година, като водеше играта през целия целия двубой, с което постави под сериозно напрежение руският №18. Григор показа най-доброто от своя разнообразен арсенал, като записа пет аса, но допусна едва едва двойна грешка. Хасковлията имаше сериозна успевамост и при вкарания първи (73%), и при втория (94%) си сервис. На първи сервис Григор спечели и близо 90% от точките.    

Gulliver/GettyImages
14 снимки


ПЪРВИ СЕТ 7:6 (6) (50 минути):

0:1 - Руският тенисист стартитра с началния удар, като бързо дръпна с 40:0 благодарение на мощните си удари. Григор върна една точка, но Хачанов успя да затвори гейма в своя полза. 

1:1 - Димитров започна нахъсано и уверено, като също стигна бързо до 40:0. Руснакът успя да застарши леко Григор, като се възползва от неточности в играта на хасковлията и върна две точки. С втория си ас обаче Григор взе подавенето  си. 

1:2 - българинът показа добра концентрация и успя да стигне до 30:30 в сервис-гейма на Хачанов, но с първия си ас в мача, руснакът отново поведе в резултата.

1:3 и пробив за Хачанов - След разменени по една точка до 15:15, руснакът стигна до две точки за пробив след непридизвикана от бекхенд и двойна грешка на Димитров. Григор върна една точка, но допусна нова грешка, този път от форхенд, изпращайки топката в аут и първият проив в мача стана факт.

2:3 и моментален рибрейк - Хасковлията започна силно гейма, в който сервираше опонента му. той дръпна с 40:0, като с чудесни и разнообразни удари "разходи" Хачанов из корта. Руснакът отговори с хубав уинър, но след това непридизвикана грешка на мрежата доведе до моментален рибрейк.  

3:3 - Сравнително лесен гейм за Григор, подпомогнат и от две непридизвикани грешки от пуснака.  

3:4 - Абсолютно огледален гейм на предишния даде отново лека преднина на Хачанов.

4:4 - Първият сервис на Григор бе ключовият фактор в осмия гейм и за около минута българинът изравни след гейм на нула точки. 

4:5 - Хачанов обаче също показа убийствен първи сервис и също взе подаването си бързо на нула.  

5:5 - Началните сервиси продължиха да доминират, като Григор не остави никакви шансове на руснака. Той завърши гейма си с чудесен уинър по правата, изигран като деми-воле.

5:6 - Мощният първи сервис на Хачанов не остави шансове на Григор на ретур и дръпна с 40:0. Хасковлията върна една магическа точка с минаващ удар, но руският тенисист не допусна изненада и отново поведе. 

6:6 - Чудесен сервис гейм на Гришо, който отвя Хачанов на нула точки, за да може първият сет да влезе  в тайбрек. 

7:6 (6) и сет за Григор - Страхотен тайберк пълен с обрати! Димитров започна тайбрека с ранен пробив, след което дръпна с 3:0 точки. Последва обаче изненадващ срив в играта, което позволи на Хачанов да обърне и да реализира пет поредни точки. Хасковлията обаче не се предаде и върна минипробива, като на свой обърна резултата и стигна до сетбол при 6:5. Руснакът имаше късмет при следващата точка, като на два пъти ударите му попадаха на линията и успя да изравни. Григор стигна обаче до втора възможност за спечелването на сета, като този път той беше безмилостен и с чудесен уинър от форхенд по правата затвори сета в своя полза!


ВТОРИ СЕТ 6:3 (33 минути):

1:0 - Уверено начало на Григор и във втория сет, като набързо откри резултата в своя полза. 

2:0 и пробив за Димитров - Доста колебливите изяви на руснака си проличаха в неговия сервис-гейм, като българинът умело се възползва от непредизвиканите грешки на Хачанов и стигна до 40:15. Липса на концентрация и двойна грешка за руснака спечелиха пробива за Григор.

3:0 и затвърждаване на пробива - Въпреки лекото колебание в играта на Димитров и изоставането с 15:30 в неговия гейм, българинът успя да покаже добра концентрация, обърна точките и стигна до усеха.

3:1 - Първи гейм в сметката на руснака във втория сет. Хачанов успя вдигне темпото и успя да вземе подаването си на 15 точки.  

4:1 - Григор обаче не позволи това да му повлияе и изключително бързо взе гейма на нула точки.   

5:1 и нов пробив за Григор - Българинът бързо спря устрема на Хачанов, след като руснакът допусна няколко неточности, а Григор атакуваше мощно от дъното на корта. Руснакът обаче допусна и четвърта си двойна грешка, което доведе до шанса Григор да затвори мача в следващия гейм. 

5:2, Хачанов върна единия пробив - Българинът обаче може би си помисли, че вече е взел мача и показа сериозна липса на концетрация, което доведе до връщане на единия пробив, при това на нула точки.  

5:3 - На няколко пъти късметът удари едно рамо на Хачанов, който продължи да играе агресивно и рисковано, но това все пак му донесе успех и трети гейм в неговия актив. 

6:3, гейм, сет и мач за Григор! Безапелационен Григор отвя Хачанов след колебливите предишни два гейма и спечели гейма на нула точки, с което и мача!


ГРИГОР ДИМИТРОВ – КАРЕН ХАЧАНОВ 2:0 [7:6 (6), 6:3]


Остават броени дни до старта на супер турнира в София от категория АТП 250! Билети за събието можете да закупите от Grabo.bg.