Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира отлично похода си на Мастърса в Монте Карло. В първия си мач българинът срази в два сета – 6:3, 6:4, германския опонент Ян-Ленард Щруф за час и 15 минути игра в Монако.

Следващият съперник на Гришо в Княжеството ще е местния представител Жереми Шарди.

11 снимки

Първият сет започна лошо за българина, който регистрира пробив и резултатът набъбна до 1:3 за Щруф, но два поредни пробива от Димитров и четири поредни гейма дадоха превес на българина, който приключи набързо сета.

Вторият сет германецът даде отпор на българина, но Димитров съумяваше да се измъква всеки път от трудните ситуации и прояви нужния характер, за да вземе предимство при 2:2. Тогава Гришо проби подаването на съперника, който имаше преди това четири възможности за това при сервис на българина. Последваха разумни начални удари от родения в Хасково тенисист и се стигна до мачпойнт при 40:15, след което българинът затвърди успеха си.

Григор Димитров - Ян-Ленард Щруф

източник: sofascore.com

🎾 ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЯН-ЛЕНАРД ЩРУФ 6:3, 6:4

Сет 2:

6:4, Гейм, сет и мач - Григор Димитров!

5:4 - Лек сервис-гейм за Щруф

5:3 - Изключително важна крачка от българина към затварянето на мача, като само един гейм го дели от това.

4:3 - Сравнително лесен сервис-гейм за германеца.

4:2 - В играта на родния тенисист продължи да изобилства разнообразието, с което разполага, а снажният Щруф трудно можеше да реагира на Гришо. Последваха три мощни атаки от Щруф и той стигна до възможност за рибрейк, но отличен риск от сервис на българина с кик изхвърли Щруф от корта, след което завърши по правата. Все пак Димитров затвърди пробива си от предходния гейм.

3:2, Пробив, Григор! - Димитров затрудни изцяло съперника със сечен бекхенд, което форсира грешка на Щруф и дойдоха две точки за пробив. Напълно закономерно българинът взе подаването на съперника.

2:2 - Григор продължи с непредизвиканите грешки при своите подавания и Щруф стигна до две точки за пробив. Българинът изигра две много уверени разигравания и Гришо направи 40:40 с прекрасен бекхенд по правата. За втори пореден път Димитров показа класа в ключовите моменти и не позволи да бъде пробит.

1:2 - Бърз гейм за Ян-Ленард Щруф преди първата почивка на втория сет.

1:1 - Германецът изигра много солиден гейм при сервис на Григор и стигна до точка за пробив при 30:40, но успешен първи сервис от родния тенисист неутрализира опита на Щруф да вземе подаването на Гришо. Григор показа разнообразие в последвалото разиграване, което му донесе успех. Димитров обаче не осъществи добри комбинации на два пъти поред и се откри нов шанс за пробив пред Щруф. И при втория брейкбол българинът пласира първи сервис и изравни – 40:40. Димитров показа характер в критичните моменти и си взе подаването.

0:1 - Григор продължаваше да „измъчва” Щруф с ретури на неговия бекхенд, което не се нравеше на германеца и българинът стигна до 15:30 при сервис на съперника. Последва мощен сервис, който бе посрещнат от скъсен ретур и с безупречен форхенд Щруф прати топката в полето на Гришо. Добра нагласа от основната линия за форхенд пък поведе Щруф напред.

Сет 1:

6:3, Сет, Григор! - Деветият гейм започна по-силно за Щруф, който стигна до 15:30, но последвал сервис по диагонала на Григор изравни резултата. Нова комбинация по диагонала донесе на българина сетбол и при втори хубав киксервис сетът отиде на неговата сметка.

5:3, Пробив, Григор! Родният тенисист се нагоди прекрасно към промяната в играта си и заигра с изключително сериозен ритъм. На другия полюс пък бе германеца, който допусна редица неточности и вторият пробив за Гришо бе факт.

4:3 - Димитров сервира много добре след пробива си и с лекота затвърди играта си с трети пореден гейм.

3:3, Пробив - Григор! Българинът се завърна след паузата на корта много уверен и с прекрасни ретури смрази съперника си, като го проби на 0.

2:3 - Григор спря неприятната поредица от геймове в негова вреда и спечели това си подаване.

1:3 -  Последва стабилно представяне на Щруф, който успя да затвърди предимството, което постигна и да поведе с 3:1.

1:2, Пробив - Щруф!  Димитров продължи да бъде солиден, но германецът бе доста по-напорист и успя да стигне до равенство в следващия гейм и то като направи страхотен ретур на първи сервис на Гришо. Димитров обаче се поддаде на напрежението и допсуна пробив. 

1:1 - Щруф сервиса по-колебливо от Григор, но все пак спечели подаването си на 30 точки.

1:0 - Българинът спечели категорично първия гейм в първия сет при свой сервис и поведе.