Григор Димитров отново показа страхотен дух, за да надвие поляка Хуберт Хуркач с резултат 3:6, 6:4, 7:6 (7:2) в двубой от четвъртфиналната фаза на турнира на твърди кортове в Индиан Уелс, САЩ. По този начин българинът обърна втори пореден мач в турнира, за да си заслужи шанс да спори за място на финала в утрешния ден. 

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Двамата започнаха солидно двубоя, вземайки без особени проблеми първите си сервис геймове, за да може полякът да поведе с 2:1. Следващите два гейма продължиха да са страшно завързани, а точките за пробив липсваха напълно. 

Двамата продължиха да си вземат подаванията до 8-мия гейм, който се оказа решителен. Хуркач стигна до 3 точки за пробив по време гейма и въпреки че Григор успя да спаси две от точките той в крайна сметка не издържа и загуби сервиса си за 3:5. 

Полякът продължи да показва великолепния си сервис и не остави никакви шансове на българина за 6:3 и първи сет. 

Началото на втория сет започна ударно, след като първо Григор проби съперника си за 2:0, а за съжаление още в следващия гейм Хуркач върна равенството по отношение на брейковете. Темпото постепенно се успокои, а двамата играчи отново влязоха в руслото да си вземат сравнително лесно собствните подавания. 

При 3:3 родният №1 в тениса успя да се измъкне след поредната доста напечена ситуация, в която спаси две точки за пробив и остана с едни гърди напред за 4:3. Преодолял този момент на стрес обаче българинът беше този, който нанесе последния удар в сета. При 5:4 той успя да захапе изключително здраво подаването на Хуркач, който се пропука и още при първата отдала се възможност Григор постигна целта си и вкара мача в трети сет. 

Третият сет започна в познато темпо, но Хуркач отново беше тенисистът, който първи стигна до два шанса за пробив. За наше щастие обаче Григор отново показа чудесна употреба на сериса си, за да се измъкне от трудната ситуация. Двамата продължиха да вземат подаванията си, за да може Гришо да има лека аванс в резултат - 3:2. 

Димитров обаче изглеждаше решен да повтори своите героизми от мача с Даниил Медведев и изглежда щеше да го стори. При 3:2 той стигна до 2 точки за пробив, за да вземе подаването на поляка при втория си шанс, а след това успя и да затвърди успеха на свой сервис, вземайки аванс от 5:2. Така той принуди Хуркач да сервира за оставане в мача. 

Полякът обаче успя да намери съпротивителни сили и не само взе своето подаване, но и успя да върне пробива, за да върне мача почти на изходна позиция - 5:4. Хуркач не допусна изненади и направи мача да е във форма два от 3. Двамата не трепнаха до края и влязоха в решителен тайбрейк. 

В решителния 13-ти гейм българинът започна по шампионски. Той загуби първата точка, но след това проби сервиса на Хуркач два пъти, за да поведе с внушителен аванс от 4:1, а след това и с 5:2. Последните две точки отново бяха за хасковлията, който показа рядко срещана психическа устойчивост в играта си.