Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от канадеца Денис Шаповалов с 2:6, 6:3, 2:6 на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Рим за 1 час и 53 минути игра.  С тази победа канадецът ще влезе в топ 10 на света. Това бе и неговата пета победа в петия му четвъртфинал от турнрите "Мастърс". 

 Гришо не успя да покаже добрата игра от предишните си три мача в турнира, като в първия сет правеше много грешки от форхенд и го загуби за само около половин час. Той вдигна нивото на представянето си във втория сет и започна по-често да поставя съперника под напрежение, където с два пробива спечели с 6:3.

За съжаление обаче, силите му не издържаха за нов обрат. Той отново започна да допуска неточности и закономерно Шаповалов се поздрави с първа победа над нашия тенисист.


ПЪРВИ СЕТ 2:6 (31 минути):

1:0 - Григор започна отлично като вкара три от първите си четири сервиса и безпроблемно поведе.

1:1 - С четири вкарани първи сервиса Шаповалов също започна добре, като реализира и бекхенд-уинър по правата и изравни геймовете.

1:2 и пробив за Шаповалов - Лош късмет за Григор в първото по-дълго разиграване, след като канадецът хвана линията с форхенд от дъното на корта за 0-15. Грешка от бекхенд на Григор и 0:30. Шаповалов стигна до точка за пробив след спечелена размяна на бекхенди. Българинът спаси първата точка, но от вторият опит топката завърши в половината на Григор.

1:3 и затвърждаване на пробива - Първа двойна грешка за Шаповалов – 0:15, а след това Димитров показа добри форхенди и накара канадецът да сбърка и 0:30. Шаповалов обаче изравни бързо след сервис-мрежа, а след и с два поредни невърнати сервиса по диагонала и той си взе подаването.

2:3 - Добър гейм за Григор. С първата си къса топка той стигна до 30:0 на свой сервис, а с началния си удар стигна бързо и до затваряне на гейма.

2:4 - Хубави ретури на Григор на втори сервис, които доведоха до две грешки на Шаповалов, се стигна до 15:30 за Григор. Непредизвикан сбъркан бекхенд-слайс по диагонала на българина и невърнато подаване обаче отново дадоха преднина на канадеца. Още една грешка от форхенд след добре проведено разиграване на Гришо и 2:4.

2:5 и нов проби за канадеца - Две грешки на Григор (от форхенд и двойна) канадецът дръпна с 15:30. Нов сбъркан бекхенд по правата и нова точка за пробив за Шаповалов. Първата бе отразена с хубава подсечена къса от бекхенд, но при втората съдията на стола направи дискусионно решение, което беше в ущърб на нашия сънародник, считайки, че негова грешка след спорна топка не е повлияна от първоначално неправилно отсъждане на лайнсмена и се стигна до нов пробив.

2:6 гейм и сет за Шаповалов - Григор спечели първата точка в сервис гейма на канадеца, но отново съдията на стола отсъди спорна ситуация в полза на Шаповалов, а след нов обрат се стигна и до край на първия сет.


ВТОРИ СЕТ 6:3 (49 минути):

1:0 - Трудно начало на втория сет за Григор. Той поведе с 30:0, но позволи да се стигне до дюс. Все пак нашето момче показа повече концентрация и съумя да си вземе гейма.

1:1 - Две грешки от бекхенд на българина доведоха до 30:15. Слаб ретур позволи на Шаповалов да реализира уинър от форхенд. Григор също направи два поредни добри форхенда за 40-30, а грешка от бекхенд на канадеца и дюс. Дълбок ретур на Григор излезе малко в аут, а след това невърнат сервис по правата на българина и изравняване на гаймовете.

2:1 - Отново след ситуация при 30:15 за Григор се стигна до обрат за Шаповалов заради грешки от форхенд на нашенеца. Точката за пробив бе неутрализирана с невърнат втори сервис по правата в полето за предимство, а ас номер 1 осигури предимство. Грешка на канадеца от бекхенд и Григор спаси подаването си.

3:1 и пробив за Григор - Българинът завърши дълго бекхенд разиграване с брилянтна къса топк и това му позволи да поведе с 15-30, но след това сервис-мрежа изведе канадеца до равенство. Второ дълго разиграване, което отново беше спечелено от Гришо и шанс за пробив. Той бе материализиран след двойна на канадеца.

3:2 и моментален рибрейк - Канадецът играеше агресивно на ретур и често излизаше на мрежата. Първият сервис на Григор изчезна, а след негова грешка от бекхенд се стигна до двоен шанс за рибрейк. Сбъркан форхенд по обратния диагонал на Григор и нова атака на мрежата на съперника и пробивът бе върнат.

3:3 - Шаповалов направи третата си двойна грешка за 15-15, но след това с хубав форхенд-уинър по правата стигна до 30-15. Подобно изпълнение и 40:15. С нов сервис-мрежа геймът приключи.

4:3 - Убийствен Григор взе подаването си на нула, без да даде шанс на Шаповалов да вземе дори и една точка.

5:3 и нов пробив за Григор - Четвъртата двойна грешка на канадеца позволи на Григор да дръпне с 15:30, но с чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал се стигна до равенство. Мощен удар с предната страна на ракетата при навлизане в корта на българина обаче му донесе шанс за пробив, а с чудесен бекхенд-слайс завърши пробива.

6:3 гейм и сет за Димитров - Два невърнати сервиса и 30:0 за Григор, но после Шаповалов, с рисков удар, пак хвана линията за 30:15. Григор обаче лесно стигна до два сетбола, а последва поредният спор със съдията на стола. Вместо невърнат сервис, бе отсъдена двойна грешка. От втория опит обаче Григор приключи гейма и сета.


ТРЕТИ СЕТ 2:6 (33 минути):

0:1 - Лесен първи сервис гейм за Шаповалов, който си го взе на нула точки.

0:2 и пробив за Шаповалов - Канадецът поведе с 30:0, но Григор изравни с два добри втори начални удара. Две неуспешни волета и намеса на мрежата обаче  доведоха за точка за пробив. Геймът приключи с двойна грешка на нашето момче.

0:3 и затвърждаване на пробива - Шаповалов трябваше да се спасява от 15:30, а две грешки на Григор от бекхенд му помогнаха да затвърди пробива.

1:3 - Григор успя да вземе пърия си гейм в третия сет на нула точки, но му трябва пробив.

1:4 - Без проблеми за Шапавалов, който дръпна с 40:0. Той направи двойна грешка, но това не го сломи и съумя да си вземе подаването още в следващото разиграване.

2:4 - Хубави първи сервиси от Григор, които не бяха върнати от канадеца помонга за бързия гейм, който бе взет на нула от бългрина. 

2:5 - Грешка от форхенд на канадеца и 15:15, но след това отново след сервис-мрежа, на два пъти и 40:15.  Форхенд далеч в аут на Димитров и 2:5.

2:6 гейм, сет и мач за Шаповалов - Гришо сбърка два пъти в неприятни моменти и изостана с 15-40, но първият мачбол бе неутрализиран с елегантна къса топка и завършващо воле на мрежата. Нов сбъркан бекхенд обаче приключи битката - 2:6, 6:3, 2:6.