Григор Димитров се впусна в квалификации на турнир за първи път от шест години и половина и успя да ги преодолее. След като в първия кръг на пресявките на турнира в Женева се справи с Андреа-Марк Хюслер от Швейцария, сега в последния им рунд елиминира и 100-ия в света италианец Томас Фабиано. 

В напечен мач първата ни ракета се справи с опонента си след 7:5, 6:3 и намери място в основната схема. Така той записа за първи път този сезон две поредни на клей, както и първа такава поредица след Аустрелиън Оупън насам. А последният му победен съперник в Мелбърн беше именно Фабиано. 

В първия сет Димитров започна с леки колебания и това се отрази в петия гейм, когато загуби подаването си. Впоследствие се стигна до маратонски осми гейм, в който българинът профука цели шест възможности за рибрейк, но при седмата такава все пак успя да го стори и след разиграните феноменални 25 точки в този гейм, той замина за българина и резултатът стана 4:4. 

В последния възможен гейм преди тайбрека Гришо стигна и до втори пробив, като той обаче не дойде особено лесно. Нашият тенисист пропиля цели три сетбола, но при четвъртия отново беше на ниво и затвори сета при 7:5 в своя полза. 

В тези моменти Димитров играеше най-добрия си тенис в мача, като това си пролича и в началото на втория сет. В него той взе първите три гейма, давайки само точка на Фабиано в тях. И така дръпна с 3:0, като всичко се развиваше по мед и масло за него до самия край. 

При 5:3 Гришо сервираше за мача и след като беше дал само две точки на свое подаване през втората част, се очакваше да затвори всичко без проблеми. И пак Димитров допусна колебание. Той даде цели две възможности на италианеца да върне пробива, но все пак ги спаси и реализира първия си сетбол, за да се класира за основната схема след 6:3. 

АКТУАЛИЗИРАЙ!


МАЧЪТ НА ЖИВО: 

Втори сет: 

6:3 - Григор затвори сета и мача! И всичко дойде отново по драматичен начин. След като за целия сет даде само две точки на Фабиано на свой сервис, сега се стигна до цели две възможности за пробив за италианеца. Гришо обаче ги отрази и при първия си мачбол затвори мача при 6:3. 

5:3 - Григор изпусна мачбол, но на сервис на Фабиано. Все пак остава наглед по-лесната задача да затвори мача на свой сервис. 

5:2 - Доминацията на Гришо на негов сервис продължава и той отново прегази Фабиано с начален удар, не му позволявайки да запише дори точка. Така вече един гейм му остава, за да вземе победата в сета и мача. 

4:2 - Фабиано записва втори гейм на своята сметка. Той отново не спечели "чисто", като даде две точки на Гришо, но в нито един момент преднината му в гейма не беше застрашена. И така продължава да изостава с един пробив. 

4:1 - Димитров продължава с безкомпромисната си игра на свой сервис. Той отново даде само една точка на Фабиано и се доближи само на два гейма от крайната победа и място в основната схема на турнира в Женева. 

3:1 - Фабиано най-накрая се съвзе и прекъсна серията от пет поредни гейма в полза на Димитров. На свое подаване той имаше леки проблеми, навакса изоставане от 15:30, но се събра и затвори гейма в своя полза, за да запази интригата. 

3:0 - Григор затвърждава пробива по феноменален начин. На свой сервис той прегази италианеца и не му даде дори точка. Фабиано има само една точка за трите гейма от началото на втората част на мача и Григор доминира напълно в него. 

2:0 - Пробив за Григор Димитров! Страхотно развитие на втория сет за българина. Той отново получи три поредни брейкбола на сервис на съперника, но за разлика от последния гейм на първата част не ги пропиля, а записа още първия на сметката си и дръпна с пробив. 

1:0 - Димитров започна по перфектен начин втората част и уверено взе подаването си, давайки само точка на Фабиано. Така затвърди доброто си представяне от края на първия сет и записа трети пореден гейм на сметката си. 

Първи сет - 7:5

7:5 - Пробив и сет за Григор Димитров! Пореден маратонски гейм при подаване на Фабиано, който допусна изоставане от 0:40, което означаваше три поредни сетбола за българина. Той обаче ги пропиля с лека ръка, но после спаси геймбол на съперника си. Пред Димитров се откри и четвърта възможност да затвори сета, която оползотвори и взе първата част със 7:5. 

6:5 - Завързан гейм, който отива на сметката на Димитров. Българинът взе подаването си, след като допусна равенство при 30:30, но после показа концентрация и записа гейма на своята сметка, а Фабиано ще сервира за влизане в тайбрек. 

5:5 - Фабиано остава в играта. Той взе подаването си, въпреки че допусна колебания, когато получи три геймбола. Италианецът профука два от тях, но при третия беше безпогрешен и сетът продължава с пълна сила. 

5:4 - Гришо затвърждава пробива. Този път няма никакви колебания при подаването му, българинът даде само една точка на Фабиано и показа класа, повеждайки в ключовата част от сета с 5:4 и кара италианеца да сервира за оставане в него. 

4:4 - Пробив за Григор Димитров! Маратонски гейм, в който българинът най-после има повод за усмивка, макар извоювана с много пот. 15-минутният гейм предложи много зрелище и обрати, като в него първата ни ракета пропиля цели шест възможности за пробив, преди да реализира едва седмата. Двамата си размениха почти 25 точки, което само показва колко завързана беше битката в него. 

3:4 - Григор Димитров този път без никакви колебания взима подаването си, като не дава и точка на Фабиано. Но продължава да изостава с пробив разлика. 

2:4 - Фабиано без никакъв проблем взима подаването си и затвърждава пробива. Той не даде дори точка на Димитров и го изправи пред изкачване на планина до края на сета. 

2:3 - Пробив за Фабиано! След като направи страхотен предишен сервис-гейм, Григор Димитров сега показа другото си лице. Въпреки че поведе с 40:15, той така и не успя да затвори гейма си, допусна Фабиано да стигне до първата си възможност за пробив след три поредни точки и италианецът се възползва от шанса си, за да поведе с пробив. 

2:2 - Фабиано отново имаше леки колебания на свой сервис, като при преднина от 40:15 допусна грешка, но в крайна сметка не се стигна до равенство. Италаинецът изравни и мачът продължава без пробиви. 

2:1 - Светкавичен отговор от Григор Димитров, който мина като валяк през Фабиано при подаването си и не му даде дори точка, за да вземе отново аванс в резултата. 

1:1 - Фабиано изравнява резултата, но взе подаването си с много мъка. В този гейм Димитров стигна до първата възможност за пробив в мача, но италианецът майсторски я отрази. Впоследствие вкара два хубави сервиса и направи 1:1. 

1:0 - Първият гейм е на сметката на Григор Димитров. Той дръпна с 40:15, допусна леко колебание, но в крайна сметка не даде да се стигне до изравняване и затвори първия гейм на своята сметка, започвайки убедително.