Най-добрият български тенисист Григор Димитров е във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. Хасковлията успя да се справи със съпротивата на пълния дебютант в ATP Алекси Галарно от Канада и го победи с 2:0 (6:4, 7:5) сета в мач от първия кръг на надпреварата за 1 час и 38 минути игра.

Gulliver/GettyImages
11 снимки

Българинът показа, че е по-класният тенисист, въпреки че трябваше да минава през доста тежки моменти във втория сет. Той взе първата част със само един пробив срещу световния №237, но като цяло диктуваше темпото. В началото на втория сет обаче Григор допусна спад в играта си и позволи на канадеца да го пробие. Димитров обаче не се предаде и съумя да се върне в мача в последния възможен момент, а след това на свой ред взе подаването на съпреника си и успешно затвори мача. 

Гришо записа десет аса, като не допусна нито една двойна грешка, за разлика от Галарно, който се отчете с шест такива неточности. По този начин в следващия кръг нашето момче ще се изправи срещу австралиецът Алекс де Минор, който надви представителя на домакините Денис Шаповалов с 2:0 сета.   

Малко по-късно Гришо ще трябва да излезе на корт номер 9, за да изиграе отложения си сблъсък от схемата при двойките. Той и Андрей Рубльов ще се изправят срещу шампионите от „Уимбълдън“ - австралийците Матю Ебдън и Макс Пърсел. Този мач се очаква да започне не по-рано от 02:30 часа българско време в сряда.


ПЪРВИ СЕТ 6:4 (42 минути):

0:1 - Канадацът записа първата точка в мача след невърнат сервис, но Григор отговори с чудесно разиграване, което завърши с форхенд по обратния диагонал. Последва грешка на българина, а след още два добри сервиса Галарно взе първия гейм.

1:1 - Димитров записа ас по диагонала в полето за равенство, но Галарно върна точката с хубав форхенд от основната линия по правата. Непредизвикана грешка на хасковлията и 15:30 за канадеца. Той обаче отговори с излизане на мрежата в следващото разиграване и завърши с воле. Невърнат сервис от представителя на домакините и геймовете бяха изравнени.

1:2 - Галарно сбърка от бекхенд и подари първата точка в гейма на Григор, но след това канадецът пласира нов отличен сервис по правата за 15 равни. Подобно отиграване му спечели нова точка, а след това Димитров прати топката в мрежата за 40:15. Българинът опита реутр-уинър, но много малко не му достигна и геймът отиде на сметката на Галарно.

2:2 - Бърз сервис-гейм на Гришо, в които пласира отлични сервиси, като записа и първите си два аса в мача.

3:2 и пробив за Григор! Галарно успя да изненада Григор и го хвана на контрапие, след което българинът пресили форхенд, но в следващото разиграване дочака грешка с предната страна на ракетата за 15 равни. Двойна на канадеца за 15:30, но след това Григор и сбърка ретура и ново равенство. Хубава комбинация от сервис-форхенд и драйв-воле от бекхенд на мрежата донесе на Галарно нов аванс, но Григор записа добър ретур и завърши със силен форхенд за дюс. Грешка на Галарно и брейкбол за Григор, която беше реализирана.

В този момент обаче заваля дъжд и двамата тенисисти седнаха на пейките за почивка в очакване на крайното решение на съдията. След около 5-минутен престой на корта двамата тенисисти получиха указание да се приберат в съблекалните. След около двадесет минути пауза играта беше подвовена.

4:2 - Гришо сбърка с форхенда си в аут и трябваше да обръща гейма от 15:30. Успешен форхенд-уинър по обратния диагонал донесе равенство. Чудесна комбинация от сервис и печеливш удар с предната страна на ракетата осигури предимство на българина и завърши гейма с точен бекхенд.

4:3 - Грешка на българина и втория ас на Галарно му донесоха аванс от 30:0. Последва обаче двойна грешка от канадеца за 30:15. Нов ас на Галарно го изведе до гейм-бол и след форхенд в аут на Григор геймът приключи.

5:3 - Отличен бърз сервис-гейм на Гришо, който взе подаването си на нула точки, като завърши с третия си ас в мача.

5:4 - Канадецът съумя да вземе подаването си, въпреки че загуби точка на своя сервис. Така принуди Димитров да сервира за сета.

6:4 и сет за Григор! Гришо нямаше проблеми и набързо затвори сета. Той започна с невърнат начален удар по диагонала от ракетата на противника. След това нов добър сервис и лесна точка за българина. С четвъртия си ас хасковлията си осигури три сетбола, а ново невърнато подаване сетът приключи в полза на нашия сънародник.


ВТОРИ СЕТ 7:5 (56 минути):

0:1 - Канадецът бързо дръпна с 30:0, но последва равенство след умна и търпелива игра от Григор. Нов отличен сервис на Галарно за 40:30, след което българинът сгреши от подсечен бекхенд.

0:2 и пробив за Галарно! Много лош гейм за българина, в който първият сервис не влизаше. Първо не успя да завърши с воле след сервис, но все пак успя да пласира невърнат сервис. Галарно обаче контратакува с бекхенд-уинър за 15:30. Нова грешка на канадеца и ас номер 5 направи донесе на Гриишо геймбол. Сбъркан бекхенд на хасковлията обаче доведе за първи път до дюс в сервис-гейм на нашето момче. Две поредни рискови топки на линията на Галарно накариха Григор да рискува и след слаб опит за къса топка в мрежата се стигна до пробив.

БТА / BTA
8 снимки

0:3 - Нивото на игра на Димитров спадна рязко, а Галарно спечели 11 от последните 14 точки, като набързо взе следващото си подаване на 0.

1:3 - Смач от движение назад за Григор и 15:15. Невърнат сервис на Галарно му донесе аванс от 30:15, а след това и форхенд по правата се оказа печеливш. Грешка до мрежата намали пасива на канадеца до 40:30. Петият ас на Гришо обаче му донесе първи гейм в сета.

1:4 - Галарно продължи с въхода в играта си и набързо дръпна с 40:0. Двойна грешка върна една точка за Григор, но в крайна сметка геймът отиде на сметката на представителя на домакините.

2:4 - Невърнат сервис на българина беше последван от удар с рамката на ракетата му и топка далеч в аут за 15 равни. Още една непредизвикана грешка от форхенд на хасковлията за 15:30. Комбинация от сервис-смач обаче донесе 30 равни. Ас номер 9 по диагонала и гейм-бол за Димитров, който беше реализиран с неотразен начален удар по правата.

2:5 - Канадецът тръгна с ас на линията, а след това го повтори от втори сервис за 30:0. Две двойни грешки позволиха на Григор да се върне в гейма без игра за 30 равни. Канадецът обаче отигра хубав уинър от задната страна на ракетата по правата за 40:30. Трета двойна грешка обаче опропастиха действията му от предишната точка. Галарно имаше невероятен късмет в два случая и намесата на мрежата решиха точката да отиде за него и предимство. Невърнат сервис от Григор и канадецът дръпна с 5:2.

3:5 - Григор сервираше за оставане в сета и го направи по най-добрия начин – бързо и на нула точки.

4:5 и Димитров върна пробива! Един от най-завързаните геймове до момента в мача. Григор успя да обърне до 30:15, а след това получи  и шанс за брейк точка, която обаче беше неутрализирана от канадеца. Последва нова възможност за пробив, която този път беше реализирана и българинът се върна в мача и запази шансове за двусетова победа.

5:5 - Българинът трябваше да минава през тежка ситуация, след като изоставаше с 15:30 в сервис-гейма си, но запази концентрация, успя да обърне и да изравни резултата в сета.

6:5 и пробив за Григор! Две грешки на канадеца дадоха аванс от 30:0 за Григор. Последва дълго разиграване (22-а удара), което беше спечелено от Галарно. Българинът стигна до два брейк-бола, но първият беше спасен след неуспешен опит за бекхенд-уинър по правата. Невероятен късмет на канадеца неутрализира и втория брейк-бол след намеса на мрежата за дюс. Чудесна дълга серия от форхенди и бекхенди по диагонала завърши с уинър за Григор и нова възможност за пробив, която стана факт след ново дълго разиграване и грешка на Галарно.

7:5 гейм, сет и мач за Григор! Българинът сервираше за мача с нови топки и тръгна успешно с форхенд за 15:0, след което записа ас с 215км/ч за 30:0. Почти от средата на корта българинът се отчете с невероятно бекхенд-воле по късия диагонал и стигна до три мачбола, а още първият беше реализиран с лесен форхенд-уинър след началния удар.


FINISHED | ГРИГОР ДИМИТРОВ – АЛЕКСИ ГАЛАРНО  2:0 (6:4, 7:5) сета

ATP 1000, Монреал, Канада, първи кръг