Григор Димитров загуби от Стефанос Циципас с 0:2 (6:7(6); 4:6) в най-дългоочаквания двубой от първия кръг на турнира от сериите АТР 500 във Виена. Българинът показа великолепен тенис и имаше възможност да спечели първия сет, след като имаше три мачбола, но в крайна сметка поставеният под №1 в австрийската столица триумфира. Във втория сет двамата отново вървяха рамо до рамо, но в десетия гейм Гришо допусна фатални грешки и позволи на гръцкия тенисист да спечели двубоя.

Gilliver/GettyImages
28 снимки

I СЕТ

Българинът стартира мача на сервис и след продължително разиграване и предизвикана грешка, Димитров прати топката в мрежата. Но след това с отлична атака на мрежата възстанови равенството в гейма. Веднага след това гръцкият тенисист направи непредизвикана грешка и прати топката в аут за 30:15. При следващото разиграване Циципас отново не намери очертанията на корта и даде възможност на Григор да поведе в резултата. Това се случи при следващото разиграване, когато с помощта на мрежата българинът реализира.

Стефанос не стартира добре подаването си и даде възможност на Димитров да поведе с 30:15. Веднага след това с отлична атака на форхенд Григор достигна до точка за пробив. Но след това последва грешка и българинът прати топкта в аут. Циципас достигна до равенството с атака на мрежата, която принуди Грищо да прати топката в мрежата. Веднага след това гръцкият тенисист предприе същата тактика и упражнението се повтори. Циципас заложи на своя форхенд и успя да възстанови равенството.

Димитров стартира отлично третия гейм и успя да поведе с 30:0 след ас по диагонала.Последва великолепна атака от форхенд по правата и 40:0, след което с отличен сервис принуди Стефанос да прати топката в аут. Циципас успя да поведе на свой сервис, но набързо Димитров обърна нещата. Гръцкият тенисист се довери на своя сервис и успя да изравни. Григор максимално затрудни съперника си при следващото разиграване и поставеният под №1 сгреши от форхенд, но с нов отличен сервис по диагонала равенството бе възстановено. Последва непредизвикана грешка на Гришо и шанс за Циципас да изравни резултата. Това се случи веднага след това, когато Стефанос със смач на мрежата реализира.

Димитров успя лесно да поведе при следващото си подаване с 40:0, реализирайки за последната си точка отлично форхенд воле. Последва продължително разиграване и грешка на българина, който прати топката в аут от бекхенд, след което допусна непредизвикана грешка и прати топката в мрежата за 40:30. Димитров допусна нова грешка от бекхенд и резултатът бе изравнен. При следващото разиграване Циципас максимално затрудни Григор по диагонала, принуждавайки го да прати топката в мрежата. Загубеният аванс не разколеба българина и той взе със смач следващата точка, отразявайки първия брейк бол. Последва грешка на Стефанос от бехенд и българинът получи шанс да затвори гейма. При следващото разиграване двамата размениха опасни удари, но гръцкият тенисист бе по-концентриран и реализира красиво от форхенд. Отново на корта станаха свидетели на продължително разиграване, което този път завъши с отличен бекхенд на Димитров. Гришо успя да затвори гейма с добър сервис по диагонала и отново поведе в резултата.

Циципас стартира с отличен ас по правата, след което допусна грешка, пращайки топката в мрежата. Последва нов размяна на точки и ново равенство. Стефанос пласира добър сервис, след което възстанови равенството в сета. Димитров отговори със същата стратегия и успя да поведе с 30:0 в седмия гейм. Веднага след това предприе атака на мрежата и стигна до точка за спечелването му. При последвалото разиграване българинът бе максимално затруднен, но с прекрасен изстрел от бекхенд хвана линията и отново поведе в резултата.

В следващия гейм Стефанос Циципас заложи на своя добър сервис и успя лесно да спечели гейма с 40:15. Григор отговори с ас в началото на деветия гейм, след което принуди гръцкият тенисист да сгреши на форхенд и поведе с 30:0. Но след това сгреши на бекхенд и прати топката в мрежата. Циципас показа добра защита, но Димитров завърши отлично с воле по диагонала при следващото разиграване, след което успя да спечели подаването си след великолепен сервис. Циципас стартира отлично на свой сервис и успя да поведе с 30:0, след което със стабилна игра от линията изравни резултата в сета.

Григор успя да поведе с 30:0 при подаването си, след като затрудни максимално Циципас от сервис. Последва нов ас и точка за спечелване на гейма, което бе затърдено при следващото разиграване. Циципас се възползва от грешка на българина и поведе в следващия гейм, но Димитров бързо изравни. Последва нова грешка на Григор, който прати топката в мрежата от бекхенд, след което Стефанос поведе след отличен ас по диагонала. Но последва великолепен ретур, с който Гришо намали изоставането си. Веднага след това гръцият тенисист с мощен сервис възстанови равенството и се стигна до тайбрек.

Григор поведе във финалния гейм с 1:0, но Циципас отговори с отличен сервис, възстановявайки равенството, след което допусна грешка от бекхенд и българинът осъществи мини пробив, който бе затвърден със смач на мрежата. Последва великолепен сервис и грешка на Стефанос от форхенд. Гръцкият тенисист запази интригата с добра атака по диагонала, намалявайки изоставането си на 2:4. Последва непредизвикана грешка на Димитров от форхенд и нова точка за Циципас. Григор показа здрави нерви при следващото разиграване и отново поведе след смач на мрежата, след което стигна до точка за спечелване на сета с дълбок ретур и нова грешка на Стефанос. Поставеният под №1 показа отлична игра на мрежата и не позволи на Григор да достигне до желаната точка. След грешка на Григор от форхенд резултатът бе намален само до една точка. Българинът пропусна великолепна възможност да затвори сета, след като не се възползва от лошо отиграване на Циципас и прати топката в аут. Последва продължително разиграване, след което Стефанос излезе напред в резултата с отлично воле. Нова грешка от форхенд позволи на гръцкият тенисист да затвори сета и да поведе в резултата.

II Сет

Циципас започна със самочувствие втория сет и успя набързо да поведе с 40:0 в откриващия гейм и след грешка на Димитров от бекхенд спечели подаването си. Григор стартира с двойна грешка на свой сервис, но след това с ас успя да възстанови равенството. Последва нова грешка от бекхенд и гръцкият тенисист поведе, но при последвалото разиграване такава не бе допусната и с отлична атака по правата се стигна до ново равенство в гейма. Циципас също показа, че може да допуска грешки и Димитров спечели подаването си.

Двамата размених по точки в третия гейм, но след ас по правата Стефанос поведе, а след това нова грешка на Григор му позволи да стигне до точка за спечелване на гейма. Димитров успя да вземе много лесно подаването си и възстанови равенството. Циципас отговори със стабилна игра на сервис и успя отново да излезе напред в резултата.

В началото на втория сет двамата показаха добра игра на сервис и Димитров успя да поведе с 40:0 в четвъртия гейм, не позволявайки на гръцкия тенисист да стигне до разиграване, след което с ас затвори частта. Седмия гейм бе стартиран с великолепна игра, която позволи на Димитров и Циципас да реализират красиви точки, но грешка на Григор от бекхенд позволи на Стефанос да достигне до точка за спечелване на гейма, което се случи при следващото разиграване след отличен сервис на гръцкия тенисист.

Българинът успя да спечели лесно подаването си и възстанови равенството. След това Циципас поведе с 30:0 и се чувстваше комфортно на корта, но Димитров го принуди да сгреши от форхенд. Гришо затрудни максимално гръцкия тенисист при следващите разигравания и стигна до точка за пробив, но с добро излизане на мрежата се стигна до ново равенство. Стефанос показа здрави нерви и с великолепна къса принуди Димитров да излезне на мрежата, след което реализира технично по правата.

Димитров сервираше да остане в мача и позволи на Циципас бързо да поведе с 30:0, след което излезе на мрежата и намали изоставането си. Последва грешка от форхенд и точка за спечелване на мача за Стефанос, което се случи при следващото разиграване и гръцкият тенисист триумфира.