Григор Димитров се измъчи, но надделя с 7:5, 3:6, 7:6 (10) над 88-ия в света Малек Джазири в третия кръг на турнира в Барселона. Българинът успя да вземе реванш за загубата в Дубай по-рано през сезона и да острани тунизийският си съперник в супер оспорван мач на корт "Рафа Надал". 

Съдия вбеси Гришо в Барселона

Двамата тенисисти предложиха истинска гладиаторска битка, в която първата ни ракета допусна не малък брой грешки, но умело използва силите си в решителния момент. Така Димитров ще играе с Пабло Кареньо Буста или Андриан Манарино в следващия кръг от надпреварата. 

Първият сет започна с размяна на геймове между двамата тенисисти. Джазири обаче стигна първи до точка за пробив в мача в четвъртия гейм. В крайна сметка Григор сам се остави да бъде пробит, след като допусна двойна грешка при изпълнение на сервиса си. Тунизиецът успешно затвърди брейка си, а след това Димитров взе подаването си.

Все пак българинът не забави много отговора си и върна пробива в осмия гейм. Страстите обаче доста се нажежиха. Григор стигна до първа точка за пробив в срещата, а при последвалото разиграване съдията отсъди точка за Джазири.

Решението му обаче бе доста спорно, а Димитров поиска преиграване и влезе в сериозен конфликт с него. Дори повика лайнсмена, който бе най-близо, за да му покаже отпечатъка в клея. В крайна сметка главният съдия не промени решението си и даде точката на Джазири.

Григор бе напът дори да се откаже, но запази самообладение и реши да продължи в срещата. Въпреки неприятната ситуация Димитров успя да пробие, макар и от втория си опит след топка в мрежата от страна на Джазири.

Григор пропиля нова точка за пробив при 40:30, след като прати топка в аут. Последва нова грешка за Джазири, но Димитров отново не успя да реализира брейк след нова непредизвикана грешка. Тунизиецът обаче не позволи на българина отново да застраши подаването му и взе гейма при последвалата възможност.

Двамата тенисисти продължиха да взимат подаванията си, но Димитров показа повече характер във важния момент и с нов пробив при 6:5 затвори сета.

Тежко начало за Григор във втората част. Българинът бе пробит още в първия гейм. Тунизиецът стигна до 40:30, а впоследствие реализира брейк.  Първата ни ракета пропусна куп възможности да върне пробива, като имаше най-големи шансове да стори това в четвъртия гейм.

Гришо стигна до две точки за пробив при 40:15, но не съумя да се възползва. Впоследствие отново взе предимство, но Джазири отново докара резултата до дюс и след топка в мрежата на българина взе подаването си.

Размяната на геймове продължи до деветия гейм, в който Джазири нанесе нов удар на хасковлията.  Българинът не взе нито едно разиграване на собственото си подаване и предаде гейма, и сета.

Третият сет започна с нов фрапантен пропуск на българина. Григор пропиля нова точка за пробив при 40:30, след като прати топка в аут. Последва нова грешка на Джазири, но Димитров отново не успя да реализира брейк след нова непредизвикана грешка. Тунизиецът обаче не позволи на българина отново да застраши подаването му.

Григор бе пробит за трети пореден път в четвъртия гейм, след като Джазири стигна до две точки за пробив и успя да реализира втората. Точно когато всичко изглеждаше загубено за българина, той се завърна с гръм и трясък. При 3:3 първата ни ракета стигна до две точки за пробив и този път не сбърка, релизирайки първата отдала му се възможност.

В 12-ия гейм Димитров се наложи да спасява първи мачбол. С лека доза късмет той съумя да вземе подаването си. При предимство за Гришо топката закачи мрежата, но за негово щастие се приземи в полето на Джазири. Така стана ясно, че изходът от двубоя ще трябва да се реши в тайбрек.

Той бе толкова оспорван, колкото и самият мач. След ожесточена размяна на пробиви и пропуснати цели четири мачбола, българинът все пак доминира над съперника и спечели мача. 

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

Вижте как се разви мача сет по сет:

ТРЕТИ СЕТ (6:7 (10)

6:7 (10) Тайбрекът бе толкова оспорван, колкото и самият мач. Двамата тенисисти не допускаха грешки и взимаха точките си на сервис. След дълго разиграване при деветата точка обаче българинът осъществи първи минипробив, а след това стигна до мачбол. Българинът не успя да се възползва от шанса да затвори мача на свой сервис и бе пробит за 5:6. След това резултатът отново бе изравнен. Последва нов мини пробив за Григор, но българинът пропусна трети мачбол. Нова размяна на пробиви и Димитров достигна до четвърти мачбол и този път не сбърка! ТРУДНА, НО СЛАДКА ПОБЕДА ЗА ГРИГОР!

6:6 30:0 след топка в мрежата на Григор. С перфектен форхенд, при който топката кацна право на линията българинът изравни. Джазири стигна до мачпоинт, но Григор съумя да отрази точката. Последва предимство за Гришо, а след това с лека доза късмет той взе подаването си. Топката закачи мрежата, но за негово щастие се приземи в полето на Джазири. Мачът ще се реши в тайбрек. 

6:5 Геймът започна с ретур в аут. Джазири обаче допусна непредизвикана грешка и резултатът бе изравнен. Григор успя да вземе само още едно разиграване, макар да търсеше пролуки за пробив.

5:5 Джазири поведе с 30:0 при сервис на Григор. Сервисът на бъгларина обаче заработи в правилния момент и той взе подаването си.

* Джазири поиска медицински таймаут. Изглежда тунизиецът е получил болки в стомаха. Той изпи хапче, дадено му от лекаря и се завърна на корта.

5:4 Гейм на 0 за Джазири.

4:4 Стабилен Димитров затвърди брейка си на 15.

4:3 ПРОБИВ! Димитров най-после стигна до пробив! Първата ни ракета стигна до две точки за пробив и този път не сбърка, релизирайки първата отдала му се възможност.

4:2 Григор живна малко и взе подаването си на 15, но дали има сили за обрат.

4:1 Джазири затвърди пробива си, макар Гришо да опита да го затрудни. Бъгларинът обаче стигна само до 30:30 и силите не му стигнаха за брейк.

3:1 ПРОБИВ! Проблемите в играта на Димитров очевидно се задълбочават. Българинът допусна първи пробив в третия решаващ сет. Джазири стигна до две точки за пробив и успя да реализира втората. 

2:1 Григор поизмъчи съперника, но успя да вземе само две разигравания.

1:1 Хубав отговор на Григор - гейм на 0.

1:0 Григор пропиля нова точка за пробив при 40:30, след като прати топка в аут. Последва нова грешка за Джазири, но Димитров отново не успя да реализира брейк след нова непредизвикана грешка. Тунизиецът обаче не позволи на българина отново да застраши подаването му и взе гейма при последвалата възможност.

ВТОРИ СЕТ (6:3)

6:3 ПРОБИВ! Очевидно българинът пази сили за последния решаващ сет. Българинът не взе нито едно разиграване на собственото си подаване и предаде гейма, и сета.

5:3 Още един гейм на 0 за Джазири. Изглежда Григор доиграва сета и всичко ще се реши в третия. 

4:3 Димитров също бързо взе подаването си - на 15.

4:2 Гейм на 0 за тунизиеца.

3:2 Джазири поведе с 30:15 при подаването на Григор, но българинът мобилизира силите си и не даде повече разигравния на съперника. 

3:1 Григор стигна до две точки за пробив при 40:15, но за пореден път не съумя да се възползва. Впоследствие отново взе предимство, но Джазири отново докара резултата до дюс и след топка в мрежата на българина взе подаването си.

2:1 Крайно време беше Димитров да вземе нещата в свои ръце. Българинът стига до първи гейм във втората част и то на 0. 

2:0 Последва лесен гейм на 15 за Джазири, който затвърди брейка си.

1:0 ПРОБИВ! Джазири с ранен брейк още в първия гейм на втория сет. Тунизиецът стигна до 40:30, а впоследствие реализира брейк. 

ПЪРВИ СЕТ (5:7)

5:7 ПРОБИВ! Оспорован гейм, при който Димитров стигна до три точки за пробив след три непредизвикани грешки от страна на Джазири. Въпреки това той не успя да се възползва от нито една възможност и Джазири стопи преднината. В следващото разиграване обаче Гришо отново не сбърка, взе преднина и затвори гейма и сета.

5:6 Гейм на 30 за Григор. 

5:5 Григор поведе с 30:15. Впоследствие Джазири успя да изравни и да вземе на два пъти предимство, но не успя да се възползва то възможностите си да затвори гейм. Димитров дори стигна до сетбол, но шансът му се изплъзна и тунизиецът взе подаването си при следващата възможност.

4:5 Категоричен Григор затвърди пробива си на 0!

4:4 ПРОБИВ! Страстите се разгорещиха в осмия гейм. Григор стигна до първа точка за пробив, а при последвалото разиграване съдията отсъди точка за Джазири. Решението му обаче бе доста спорно, а Димитров поиска преиграване и влезе в сериозен конфликт с него. Дори повика лайнсмена, който бе най-близо, за да му покаже отпечатъка в клея. В крайна сметка обаче главният съдия не промени решението си и даде точката на Джазири. Григор бе напът дори да се откаже, но запази самообладение и реши да продължи в срещата. Все пак Димитров успя да пробие, макар и от втория си опит след топка в мрежата от страна на Джазири.

4:3 Този път Димитров успя да вземе подаването си на 30.

4:2 Джазири затвърди брейка си, а Григор успя да вземе две разигравания.

3:2  ПРОБИВ! Джазири стигна до първа точка за пробив в срещата .Тунизиецът се представи добре в защита в следващото разиграване, но Димитров успя да завърши със смач. Последва нова грешка от страна на българина и съперникът му отново имаше възможност да поведе в резултата. В крайна сметка Григор собственоръчно предаде гейма, след като допусна двойна грешка при изпълнение на сервиса си. 

2:2 Бърз отговор на Джазири. Тунизиецът също взе гейма си на 0.

1:2 Без напрежение гейм на 0 за първата ни ракета.

1:1 Димитров изравни до 15:15 след страхотно излизане на мрежата, след което реализира бекхенд по правата, който бе неспасяем за Джазири. Тунизиецът обаче запази самообладание, въпреки натиска на българина и взе подаването си след диагонален бекхенд в мрежата на Григор.

0:1 Григор сервира първи в мача. Българинът остави инициативата в ръцете на Джазири за малко, но успя да поведе при 30:30 с чудесен форхенд по диагонала, а след това без проблем да взе подаването си.