Григор Димитров загуби от Рафаел Надал с 3:6, 2:6 в полуфинала на турнира в Акапулко. Така испанецът спря полета на българина в на мексиканска земя, където Гришо записа първи полуфинал за годината. Загубата за нашия тенисист бе под №13 от Надал. Единственият успех на българина срещу него е в Шанхай през 2016 г.
 
Мачът, който продължи 1 час и 44 минути, предложи доста нервна игра и от двамата. Надал обаче не изпусна инициативата в нито един момент, въпреки че Григор бе по-агресивният играч. Българинът направи 25 непредизвикани грешки, почти два пъти повече от световния №2 и това се оказа решаващо. В трети пореден мач Димитров не успява да вземе сет на Надал.
 
Въпреки загубата в понеделник българинът ще се завърне в топ 20 на световната ранглиста.
 
На финала в неделя Надал ще се изправи срещу 22-годишния американец Тейлър Фриц, който победи сънародника си Джон Иснър с 2:6, 7:5, 6:3.
 
ПЪРВИ СЕТ
 
Григор започна с грешка от плосък бекхенд в средата на корта, но после прати няколко такива по диагонала и изчака съперника си да сбърка - форхенд на Рафа по правата е в аут и 15-15. Надал реализира ас по диагонала в полето за равенство, след което се стигна до 40-15, тъй като агресивен ретур на Димитров не бе подкрепен с прецизен форхенд и българинът направи грешка. Нов невърнат начален удар  доведе до 1:0 за Надал.
 
Григор взе своя сервис без проблем след отлична игра срещу мощните форхенди на Надал и изравни резултата 1:1.
 
В следващия гейм първата точка бе за Григор след грешка на Надал на воле, а втора непредизвикана грешка от форхенд на испанеца доведе до 0-30. Последва и двойна грешка на Рафа и първи пробив в мача за българина, който повежда с 2:1.
 
Испанецът веднага връща пробива, възползвайки се от не много силния първи сервис на Гришо. Надал показа и добър ретур и форхенд и изравни 2:2.
 
Надал печели без проблем петия гейм, в който направи и ас по правата за 40-15. Неточен бекхенд на испанеца връща надеждите на Гришо и 40-30. Страхотен бекхенд на испанеца и 3:2 за него.
 
Григор започна добре сервирането си в следващия гейм за 30-15. Непредизвикана грешка обаче доведе до 30-30. Воле на мрежата от бекхенд върна предимството в гейма на Гришо, но нова негова грешка и пак равенство. Сбъркан форхенд по диагонала на Григор осигури брейк-бол, а после той прати бекхенд в мрежата и  нов пробив за Надал - 4:2.
 
Григор започва с явното намерение да върне пробива на Надал и бе близо да го направи, но три неоползотворени брейк пойнта за Димитров и резултатът вече е 5:2 за испанеца. Въпреки че не успя, Димитров демонстрира сигурност зад основната линия. 
 
Впечатляващ гейм за Гришо - 40-0 и резултатът вече е намален 5:3 за Надал. Това е най-бързо спечеленият гейм в мача.
 
Димитров даде надежди за нов пробив с фантастичен лоб за 15-15. Грешка на форхенд и невърнат сервис по диагонала обаче осигуриха два сетбола за Надал. Гришо отрази първия, но при втория Надал бе безгрешен по правата за 6:3.
 
ВТОРИ СЕТ
 
Първият гейм започна с аткракция на Григор. Българинът показа футболни умения с тенис топката и предизвика аплодисменти от трибуните. Това му донесе настроение и първите две точки са за него. Първа двойна грешка за Григор в мача и 15-30. Невърнат начален удар по правата в полето за равенство и грешка от форхенд на испанеца осигуриха гейма за Гришо.
 
Надал стартира добре втория гейм, но страхотен удар по диагонала от бекхенд на Григор за 30-30. Двойна грешка на Надал и ново равенство 40-40. Последва топка в аут и предимство за българина, който този път не го изпусна и прави пробив, след като от много трудна позиция смъкна топката в краката на Надал - 2:0 за Димитров. 
 
За съжаление Надал веднага върна пробива. С търпелива игра и меки удари в дъното на корта, испанецът намалява резултата 1:2.
 
Надал започна с грешка за 0-15, но последва ас за 15-15.Чудесен форхенд по обратния диагонал осигури на българина нова възможност за пробив, но Надал устоя и изравни 2:2. Българинът показа слаб ретур при вторите сервиси на съперника и това се оказа решаващо.
 
В петия гейм на втория сет Димитров стига до 30-30 с перфектен бекхенд по правата. Испанецът обаче с отлична защита и къса топка повежда с 3:2.
 
Първата точка е за Гришо, помогна му и мрежата след минаващ бекхенд, но после Надал го пресира с форхенди и дочака грешка за 15-15. Испанецът не допуска повече колебания и затвърждава втория си пробив за 4:2.
 
Надал набързо поведе с 30-0 след грешен форхенд по обратния диагонал на Григор. Непредизвикана грешка от бекхенд на българина и резултатът вече е 5:2 за Надал.
 
Надал сервира с нови топки в гейма, който може да му осигури победата в мача. Геймът не започна добре за него и резултатът е 0-30 след страхотни бекхенди на Григор. Късметът даде мачбол на Надал, който с форхенд-уинър по късия диагонал приключи мача - 6:3, 6:2 за 1 час и 44 минути игра.