С цената на много пот и нерви походът на Григор Димитров в "Куинс Клъб" през 2017 година продължава. Българинът трябваше да изиграе нов неочаквано тежък мач срещу 60-ия в света Даниил Медведев, който на всичкото отгоре игра с контузия. 21-годишният тенисист се оплака от травмата още при загрявката, а впоследствие взе и медицински таймаут. Въпреки неговата неразположеност талантът превърна живота на Димитров в истински ад, но хасковлията все пак се наложи с 6:3, 3:6, 6:3.

Очевидно фактът, че това бе първият двубой между двамата изигра своята роля. Григор показа страховита ефективност в първата част, но допуснатият в нея пробив зададе посоката за по-нататъшните му главоболия. Медведев, чието физическо състояние видимо се подобри с напредването на мача, се доказа като безкрайно неудобен съперник. Младокът беше по-стабилен в дългите разигравания през по-голямата част от срещата, докато Димитров, както и друг път се е случвало, страдаше много, когато сервисите му не влизаха. Той имаше уникална успеваемост от начален удар в първия сет, която така и не повтори по-нататък в срещата.

Накрая повечето опит на българина изигра своята роля, а също и това, че той успя да грабне своите шансове точно когато изглеждаше, че Медведев доминира в мача. По този начин той си уреди сблъсък за участие във финала срещу победителя от мача между Фелисиано Лопес (Испания) и Томаш Бердих (Чехия). Полуфиналът на Григор ще бъди втори в утрешната програма на турнира, като преди това от 15,15 чаба българско време играят Жил Мюлер (Люксембург) - Марин Чилич (Хърватия). Това означава, че хасковлията ще излезе на Централния корт около 17 часа.

В първия кръг Димитров справи лесно в два сета срещу американеца Райън Харисън, докато във втория трябваше да прави обрат. Ветеранът Жулиен Бенето се оказа неочаквана спънка, но Гришо все пак взе победата с 4:6, 6:3, 6:4.

===>АКТУАЛИЗИРАЙ НОВИНАТА<===

Първи сет - 6:3

Първият гейм в мача започна с неприятно дежа вю за българина, който много лесно изостана с 0:30 при свой сервис. Все пак за разлика от началото срещу Бенето този път сервисът заработи по-бързо и помогна на Гришо да се измъкне от трудната ситуация. Българинът очевидно беше научил урока си, защото притисна Медведев много сериозно в ответния гейм. Руснакът определено имаше проблеми с ретурите на българина, който пропусна две точки за пробив, но при третата за младия му опонент нямаше измъкване. Последва изключително доминантен сервис гейм за хасковлията, чийто разигравания приключваха много бързо след началния удар. Публиката оцени по достойнство категоричните форхенди на българина, който съвсем заслужено поведе с 3:0.

Много правилно Димитров изобщо не намали натиска, когато посрещаше. Следващият сервис гейм за Медведев отново се закучи, тъй като първият начален удар на руснака рядко попадаше в полето. От другата страна 26-годишният Григор показа, че умее и минаващите удари, с които пресече плахите опити на Медведев да играе сервис-мрежа. Маратонският гейм премина през 6 равенства, а при петата точка за пробив притиснатият до стената Медведев прати бекхенд в аут - 4:0. Серията беше затвърдена по страхотен начин, когато подаването мина в ръцете на Григор. Българинът не даде нито една точка на съперника, вкарвайки всичките си 14 първи сервиса дотук в срещата - 5:0.

Феновете в Лондон възнаградиха Медведев с бурни аплодисменти, когато руснакът най-сетне се разписа в 6-ия гейм, като на всичкото отгоре спечели и на нула. Всички очакваха Димитров да спечели сета още при следващата възможност, но в играта на нашия тенисист се появиха дребни неточности. Медведев също така реализира красив минаващ удар по правата от бекхенд, а после Григор направи неочакван аут от форхенд в желанието си да пласира топката близо до основната линия. Загубата на концентрация у Гришо позволи на 21-годишния му съперник да намали резултата още повече - 5:2. Медведев спечели трети пореден гейм сравнително лесно и така Григор трябваше пак да се осланя на сервиса си за победата в сета. Той го направи по най-добрия начин, удължавайки безпогрешната поредица от трети начален удар до 24. Медведев не получи никакъв шанс да влезе в разиграване - 6:3.

Втори сет - 3:6

Въпреки контузията си Медведев започна позитивно втория сет с убедителен сервис гейм, докато Димитров пропусна да стори същото. Българинът имаше аванс от 40:15, който пропиля. Първо, той беше респектиран от излизането на Медведев на мрежата и не успя да прехвърли топката в другото поле. После руснакът имаше късмет да привика Гришо напред, след което си създаде лесна ситуация за минаващ удар. Руснакът дори принуди нашия играч да отразява точка за пробив, с което хасковлията се справи, а после успя да изравни резултата - 1:1. Третият гейм затвърди впечатлението за физическата трансформация на Медведев. Той стана по-уверен в ударите си, а форхендите му започнаха да вадят Григор от комфортната зона. В добавка към подобрения начален удар, противникът на Димитров показа и завидни умения край мрежата, за да дръпне с 2:1.

Гришо уверено се справи с изравняването на резултата, като умело лавираше с началния удар и затрудняваше Медведев максимално. Руснакът също не трепна в последвалия си сервис гейм и запази статуквото - 2:3.

Медведев проби Григор Димитров след дълъг гейм и поведе с 4:2 във втория сет. Българинът имаше на три път шанс да се измъкне сух от неприятностите, докато при третия си брейкбол 60-ият в света поведе уверено. Последва и безпроблемно затвърждаване, с което хасковлията се изправи пред изключително труден ребус.

Руснакът не прояви особен интерес към сервис гейма на Димитров, който опита да положи всички усилия да върне пробива в следващата част. Българинът стигна до 30:30, но Медведев категорично пресече с ас по правата. Последва дълго разиграване за решителната точка, който руснакът също спечели, а с нея и втория сет - 3:6.

Трети сет - 6:3

Последният сет започна с размяна на сервис геймове, в които се забелязаха тревожни тенденции. Димитров все по-често запона да отстъпва в дългите разигравания - нещо, което не беше така в началото на мача. В третия гейм от сета Медведев получи един куп подаръци от българина, който играеше така, сякаш не е сигурен в нито един от ударите си. Грешките валяха от форхенд и бекхенд, а имаше и двойна такава, която макар и едва втора за целия мач, дойде в много неприятен момент. При 0:40 руснакът просто се постара да влезе в разиграване и връщаше топката към Димитров, който в крайна сметка стреля в аут - пробив и 1:2.

Димитров беше видимо амбициран в следващата част да върне допуснатия брейк. С кански усилия той дръпна с 0:30, но много лесно пропиля ценния аванс. Медведев дори осъществи пълен обрат благодарение на дълбок форхенд по правата, а Гришо отвърна с маратаноско разиграване, в което разходи противника по целия корт, за да доведе до равенство. Там с известна доза късмет нашият тенисист взе предимство, а после навакса изоставането си с красив минаващ удар от бекхенд, който не позволи на противника да отиграе качествено - 2:2. Скоростен сервис гейм в полза на Димитров върна малко от позагубената му увереност.

Последвалият гейм премина адски нелогично. С две хубави комбинации Димитров дръпна с 0:30, но пак както в предишният път, когато посрещаше, Медведев намери начин да се върне в играта. За това му помогна и много неприятна неточност на Григор, който привика съперника с къса топка при мрежата, а когато трябваше да го размине, не успя да прехвърли филето. Непредизвикана грешка на руснака, когато той водеше разиграването, предостави на българина точка за пробив и този път той я грабна светкавично - 4:2.

Младият руснак сякаш не знаеше как да реагира на ситуацията и реши да тръгва към мрежата при всяка възможност, каквито нямаше чак толкова много при сервиса на Гришо. Българинът беше готов и при 40:15 много технично свали топката в краката на Медведев, за да поведе с 5:2.

Разочарованието се промъкна съвсем явно в играта на иначе опърничавия Медведев. Отначало не изглеждаше, че Григор ще се вложи кой знае колко усилия като посрещащ, но непредизвиканите грешки на съперника го накараха да преосмисли. Българинът дори стигна до мачбол при 30:40, ала младокът намери волеви качества да спаси, а след това и да намали до 5:3.

Руснакът хвърли всичко налично в следващия гейм. Григор спечели трудно първата точка след дълго разиграване, а после лесно допусна 15:15. Следващата точка беше нова битка на живот и смърт, в която Димитров сбърка точно, когато взе инициативата, стреляйки в аут от форхенд по обратния диагонал. С помощта на сервиса Гришо изравни, а после с добро излизане на мрежата се приближи само на точка от спечелването на мача 40:30. Последвалото разиграване съвсем не се развиваше в негова полза, а един плитък бекхенд накара Медвевед да тръгне напред. Руснакът имаше наглед елементарна задача да завърши, но необяснимо как стреля много в аут и така отстъпи след час и 46 минути игра.