Григор Димитров едва ли ще може да заспи тази вечер, след като изгуби по изключително тежък начин двубоя си срещу Доминик Тийм - 6:4, 4:6, 6:7(9) в мач, в който българинът имаше изключително много възможности да спечели мача, в края пропусна и 5 мачбола, за да се стигне до драматичното поражение след над 2 часа и половина игра.

Двубоят на корт "Аранча Санчес Викарио" предложи тенис на много високо ниво, който обаче остави много горчив вкус сред българските привърженици, подкрепяли българина на трибуните и сред всички останали по света. Защото въпреки огромната класа на съперника и великолепната му игра на клей, Димитров бе доминиращият тенисист през по-голямата част от мача. Голямата разлика се оказа неоползотворените възможности на родния тенисист и в същото време добрата ефективност на съперника.

След обрат в първия сет, Григор водеше с 3:1 във втората част преди да допусни спад в играта си и четири поредни гейма за Тийм, който вкара мача в решителен сет.

И в него Димитров започна перфектно, повеждайки с 3:0 и 4:1. Световният №9 обаче върна пробива след няколко грешки на Григор и в крайна сметка тайбрек трябваше да реши изхода на срещата. И в него българинът поведе с минипробив за 4:2, а при 6:3 си осигури три мачбола. Последният от тях бе на негов сервис, но по някакъв начин Доминатора успя да оцелее. При 7:6 и 9:8 Димитров пропусна още два мачбола, а в крайна сметка изходът на мача дойде при 11:9 за Тийм, оползотворил втория си мачбол.

По този начин Гришо пропусна златен шанс да достигне много далеч в турнира, тъй като следващият негов съперник щеше да се казва Борна Чорич, победил сензационно Анди Мъри. Така Тийм остава единственият поставен в цялата горна половина на схемата и ще бъде в ролята на главен фаворит за достигане дори до финала.

Ето и в подробности как се разви мачът:

Първи сет 6:4

Още от първия гейм в мача продължителните и качествени разигравания се заредиха едно след друго. Тийм стигна до два шанса за пробив при 15:40, Григор спаси първия с ас, но след това допусна двойна грешка.

С много мощни и добре насочени по диагонала сервиси австриецът стигна комфортно затвърждаване на пробива.

Българинът все пак успя с много хубав тенис да вземе първия си гейм в мача.

Още в следващия сервис гейм на съперника Димитров успя да върне пробива. Той се възползва максимално от липсата на първи сервис на съперника и с много дълбоки ретури си осигури три брейкбола. Вторият бе реализиран и така резултатът изравнен – 2:2.

В петия гейм Григор поведе с 40:0, но Тийм не се отказа и стигна до равенство. Световният №12 обаче продължи да бъде концентриран и при 3:2 поведе за първи път в мача. В шестия гейм Тийм сложи край на серията на своя съперник след няколко бързи комбинации.

На свой ред обаче Григор бе перфектен на своето подаване и след няколко мощни сервиса поведе с 4:3.

№9 в света трябваше да се потруди много, за да вземе следващия гейм. При 30:0 Димитров постигна три поредни точки в своя полза, включително феноменална точка за 30:40, при която от трудна ситуация прехвърли съперника. С няколко впечатляващи втори сервиса обаче Тийм спаси брейкбола и изравни за 4:4.

Родният тенисист обаче продължи да бъде прецизен на своето подаване и без проблеми накара съперника да сервира за оставане в сета при 5:4.

Тийм бе опрян до стената, а Григор направи перфектен гейм, в който се бори по великолепен начин за успеха. Тийм поведе с 30:0, но в тези моменти българинът пласира много качествени и агресивни ретури, а австриецът се пропука. Цели три пъти Гришо стигаше до сетбол, но и в трите ситуации не получаваше шанс от съперника. Все пак той се пребори за четвърти шанс и в него бе безкомпромисен - 6:4!

Втори сет 4:6

След перфектния завършек на първия сет, Димитров стартира втората част по перфектен начин. В първите си два сервис гейма той не даде точка на съперника, а в същото време тероризираше сервиса на съперника.

Още в първия сервис гейм на Тийм Григор стигна до два шанса за пробив, но не съумя да се възползва. Това обаче стана в четвъртия гейм. В него българинът отново се пребори за изравняване, Тийм отрази първия брейкбол, но при втория пробивът бе факт.

За съжаление след перфектните си първи два сервис гейма, Григор се пропука в момента, в който трябваше да затвърди пробива. Тийм заложи всички на агресията и риска, а това се отплати с възползване още от първия шанс за рибрейк.

Димитров поведе с 30:0 в следващия гейм, но с много мощни удари Тийм се пребори за успеха и 3:3.

№8 в схемата продължи да увеличава нивото си на игра, на два пъти имаше и късмет с мрежата, и стигна до втори пробив. В последствие пък австриецът изигра най-добрия си гейм от началото на мача и затвърди пробива за 5:3.

След четири поредни гейма за съперника Димитров успя да спре негативната серия, макар и с големи трудности. На два пъти Тийм достигаше до равенство, но в крайна сметка Григор го накара да сервиса сам за успеха в сета.

Трети сет 6:7(9)

Сервисът в началото на третата част бе за Димитров, а за щастие той стигна до успеха и повеждането, макар и да трябваше да се труди изключително много.

Доминатора стигна до брейкбол, но опасността бе отразена с директна точка от пробив, а две отлични комбинации доведоха до 1:0 за родения в Хасково тенисист.

Следващият гейм започна лошо за Тийм, който след лош опит за къса и двойна грешка изоставане с 0:30. Три последвателни точки за него обаче му донесоха геймбол. Нови две грешки обаче набързо доведоха ситуацията до брейкбол за Димитров, от който българският тенисист този път се възползва.

И за разлика от втория сет, този път Григор затвърди пробива по перфектен начин - гейм на 0 и 3:0 за него.

Тийм сложи край на серията на съперника след няколко перфектни сервиса и гейм на 0. Последваха два сравнително леки гейма за сервиращите преди Димитров да се пропука и да подари на съперника връщане на пробива. Това стана след две непредизвикани грешки от форхенд и двойна грешка на брейкбол.

Тийм успя и да изравни за 4:4, но пък Димитров се събра и успя с гейм на 30 да поведе с 5:4 и да накара съперника да сервира за оставане в мача.

Австриецът обаче се справи отлично в трудната ситуация и продължи мача с гейм на 15.

При 30:30 в 11-ия гейм Димитров трябваше да се справя с тежка ситуация, но успя да вземе подаването си с два дълбоки форхенда и така отново да върне напрежението в съперника. В крайна сметка обаче тайбрек трябваше да определи победителя. Димитров поведе с минипробив и 4:2, а при 6:3 си осигури три мачбола. Последният от тях бе на негов сервис, но по някакъв начин Доминатора успя да оцелее. При 7:6 и 9:8 Димитров пропусна още два мачбола, а в крайна сметка изходът на мача дойде при 11:9 за Тийм, оползотворил втория си мачбол.