Белгиецът Давид Гофен победи световния номер 1 Рафаел Надал с 2:1 сета /7:6(5) 6:7(4) 6:4/ в страшно шоу по време на финалите на АТР в Лондон.

В мач от група „Пийт Сампрас” Гофен надви трудно Надал със 7:6, 6:7, 6:4 и така ще излезе срещу българина Григор Димитров в сряда след 22 часа.

Гришо пък стартира дебютното си участие във финалите на АТР с успех над Доминик Тийм по-рано в понеделник.

Пробиви, обрати, пропуснати шансове при мачбол и истинска мъжка битка беляза мача между Рафаел Надал и Давид Гофен.

Двубоят между световният номер 1 и белгиеца предложи изключително зрелище за зрителите в Лондон. Гофен взе първия сет със 7:6 и загуби втория със същия резултат, отново след тайбрек.

Давид Гофен проби испанеца още в третия гейм на първия сет за 2:1, но Надал успя да изравни за 3:3. При 5:5 и сервис на Рафаел Надал, той допусна нов пробив, Гофен поведе и сервира за сета, но също бе пробит. Така се стигна до тайбрек, който 26-годишният белгиец спечели със 7:5 точки.

Инфарктните моменти обаче тепърва предстояха. Във втория сет Давид Гофен поведе с 5:3 след като пак проби сервиса на Рафа Надал и сервираше за сета и мача, но испанецът не бе готов да се предаде. Надал изравни до 5:5, Гофен излезе напред за 6:5, но се стигна до равенство 6:6 и в тайбрека световният номер 1 ликува след 7:4 точки.

В третия решителен сет Давид Гофен отново проби съперника си в третия гейм и дори поведе с 4:1 след втори пробив. Тогава обаче Надал върна пробива за 2:4 и намали на 3:4 гейма.

При 5:4 в своя полза, Давид Гофен отново сервира за победата и успя за 6:4, постигайки първи успех над световния номер 1.