Легендата в тениса Слободан Живойнович бе в София и разказа пред екип на "Код спорт" по TV+ за проекта Балканска тенис асоциация и за ползата от подобна организация. 

- Г-н Живойнович, последният път, когато разговаряхме, Балканската тенис асоциация беше само идея. Сега сте на една крачка от осъществяването ѝ...

- За подобни идеи се изисква време. Не е лесно, доста са сложни нещата, но смятам, че проектът ще бъде успешен. Що се отнася до тениса всички страни от региона имат доста затруднения във финансово отношение. Имам предвид организирането на тенис академии, турнири, образователни инициативи, треньорски курсове, курсове за играчите и техните семейства. Така че има доста неща да свършим. Онова, което ни липсва най-много, е обучение на треньорските кадри. Тенис кортът си е тенис корт - размерът е един, има мрежа, играе се с топка и ракета. Организирането обаче на подобни съвместни инициативи с най-добрите треньори в света два или три пъти годишно, които да играят с младите играчи, а треньорите да обменят опит с тях, е от огромно значение. Идеята е да си помагаме и по отношение на турнирите с обмен на т. нар. "уайлд кард". Другото положително нещо е, че в региона може да се придвижват хората с автомобил, разстоянията са малки и не са нужни примерно петчасови или десетчасови полети със самолет. Така се спестяват още пари, децата могат да бъдат придвижвани с автомобил заедно с екипа си или с автобус. По такъв начин ние виждаме ролята на нашата организация, която да е в помощ на балканските тенис федерации.

- Кои страни ще са част от асоциацията?

- До момента това са Сърбия, Турция, Гърция, България, Румъния и Унгария, като разговаряме и с други страни. Важно е да се знае, че в бъдеще ще са повече. Но колкото повече членки има, толкова по-сложно става, затова към момента сме по-малко. Ще се концентрираме върху първата година, а през следващите ще продължим да се развиваме и с нови членки. В началото за нас е важно да намерим местни и международни спонсори, които да подкрепят идеята ни. Всичко това ще е добре за международните спонсори, защото не става въпрос за реклама в една страна, а в пет, шест и повече. Искаме да намерим поне две големи международни компании, които да ни подкрепят.

- Къде ще бъде разположена организацията?

- В момента е в София. Групата тук е съставена от големи професионалисти, които се справят много добре. Географското положение на България е идеално и е удобно за останалите балкански страни. Според мен София е идеалното място за подобна организация.

- Организацията ще бъде финансирана само от спонсори или и местните федерации ще помагат?

- Ще ви дам пример - ако искате да доведете добър треньор с образователна цел и една федерация го покани, това ще ѝ струва, примерно, 10-20 хиляди за седмица. Ако обаче разходите се разделят между пет или десет федерации, това ще ги направи 5 или 10 пъти по-евтини за всяка една. Надявам се организацията да има собствен бюджет и да може да предостави безплатно подобни курсове. Някои федерации имат повече пари, други - по-малко, някои се справят по-добре, други - имат повече затруднения. Идеята ни е да помогнем на всички, да защитим тениса и да подпомогнем развитието му. Тенисът не е евтин спорт, даже е доста скъп, особено ако искаш да имаш шампиони. 

- За елитния спорт ли става въпрос или включвате и децата?

- Говорим за най-добрите в отделните възрастови групи - до 12, до 14, до 16 години и така нататък. Би било хубаво също така децата да станат приятели помежду си. Ние сме от един регион. Даже и професионалистите дружат с хора от своя регион. Така беше и при мен - румънци, българи, сърби, гърци. Така е защото манталитетът ни е много еднакъв, мислим по подобен начин и така нататък. 

- Какво ще е мястото на Балканската тенис асоциация в Международната тенис федерация?

- Към днешна дата ние сме независими, като целта ни е да подкрепяме дейността на ITF и развитието на професионалния тенис на високо ниво. 

- Имате ли някакви конкретни идеи кои треньори искате да доведете, как ще стартирате дейността на организацията?

- Работим в две направления. Едното е да организираме най-малко два пъти годишно - пролет и есен, тенис академия. Може да е в София, Истанбул, Атина или някъде другаде, ще сменяме местата. Искаме да поканим топ треньори.

- Имате ли някое конкретно име предвид?

- От Санчес до Брад Гилберт или Мариян Вайда. Зависи кой ще е свободен. Имаме връзки и можем да се свържем с Академията на Ник Болетиери и да поканим някои от треньорите там. Другото направление, по което работим, е обмен на ''уайлд'' карти за турнирите.

- На какво ниво - АТП, фючърс, чалънджър?

- За фючърси, за юношески турнири на ITF. За нашия регион е много важно да имаме колкото се може повече юношески турнири, за да може децата да участват в тях от началото до края на годината. Важно е да има фючърси и чалънджъри, да има треньорски курсове. Също така ще е добре да направим бизнес форум за бизнесмени, които обичат тениса, и да ги запознаем с нашата идея. Важно е бизнесът и тенисът да вървят ръка за ръка. И в Сърбия, и в България има много успели хора, които обичат този спорт и го практикуват. Така е в целия регион. Ще опитаме да организираме веднъж или два пъти годишно двудневни форуми, където ще могат хората да играят тенис заедно, ще се запознаят помежду си, ще обменят опит. Никой не прави подобни инициативи за най-успешните бизнесмени в България, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция.

- Това би било отлична възможност за техния бизнес и за тениса...

- Точно така, заради самите тях, които обичат тениса, заради бизнеса им, а и аз смятам, че ние можем да спечелим тяхната подкрепа за нашата кауза. Балканската организация може да съществува само, ако сме финансово стабилни, ако имаме финансовия потенциал да я развиваме. 

- А имате ли планове да помогнете на играчите и семействата им, да проведете обучения, примерно, как да планират програмата, как да се държат?

- Имаме точно такива идеи. Да работим за отношенията между федерациите и играчите и семействата им, между играчите и треньорите, между треньора и семейството. Много неща имаме да свършим, но точно по този начин виждаме организацията ни - да образоваме, да организираме обучения, за да помогнем. По тази причина днес седим тук.

- Имате ли дата за начало?

- Вече започнахме, обсъждаме в края на годината през септември да направим първия лагер, след това бизнес форума и може би през октомври или декември ще направим първата тенис академия. Ще ви информираме, когато имаме конкретни дати.