Проблемите с дясното коляно лишиха испанеца Рафаел Надал от възможността да защити титлата си на Откритото първенство на Австралия.

Поставеният под номер 2 Надал се отказа заради болки при 0:3 гейма в третия сет в четвъртфиналния си мач срещу британеца Анди Мъри.

Петият поставен Мъри водеше с 6:3, 7:6, 1:0, когато испанецът поиска медицински таймаут, а няколко минути по-късно Тореадорът от Майорка отиде в мрежата и с измъчено изражение каза на съперника си, че не може да продължи.

"Когато съм имал възможност да продължа преди, никога не съм се отказвал. Не съм сигурен, че ако бях продължил днес, контузията на коляното ми щеше да се влоши, или не. Казах си обаче, че не трябва да повтарям грешките от миналата година. Стигнах границата, но нямаше смисъл да я прекрачвам", обясни Надал.

"Съжалявам за Анди заради това, което стана. Той игра страхотно, сервираше невероятно във важните моменти. Искам да го поздравя за представянето", допълни той.

Заради проблемите с коляното Надал пропусна повече от два месеца от миналия сезон и не участва на "Уимбълдън", където трябваше да защитава титлата си.

След завръщането си на корта той записа само една победа над играч от топ 10, но в началото на турнира на "Мелбърн Парк" заяви, че вече се чувства близо до старата си форма, която му донесе шест титли от турнирите от Големия шлем.

"За мен е много разочароващо, че отново получих болка в коляното, защото мисля, че съм много близо да започна отново да печеля тези важни мачове", заяви Надал.

"Днес имах шансове да спечеля първите два сета срещу тенисист, който играе страхотно в момента. Наистина бях близо", допълни той.

Испанецът пропиля ранни пробиви аванс и в двата сета, като позволи на Мъри да стигне до обрат.

"Напускам турнира, но съм доволен от нивото на игра, което показах. Преди два или три месеца перспективите пред мен въобще не бяха толкова добри", обясни бившият номер 1 в света.

Надал каза още, че е започнал да променя стила си на игра още преди да се появят проблемите с коляното.

"Ако гледате мачовете ми от 2004, 2005 или 2006 година, тогава тичах много повече, отколкото сега. Днес играх срещу един от най-добрите тенисисти в света и не бих казал, че тичах повече от него", каза Надал.

" Сега контролирам нещата в голяма част от разиграванията, старая се да бъде агресивен, когато посрещам сервисите на съперника. Преди три години това просто не беше така", допълни той.

Надал похвали Мъри и заяви, че вярва, че британецът един ден ще спечели турнир от Големия шлем.

"Мъри има големи шансове. Той играе наистина много добре...и е на полуфинал, така че му остават още два мача. Мисля, че Анди заслужава да спечели турнир от Големия шлем и ще го направи", смята Надал.