Носителката на 18 трофея от Големия шлем Мартина Навратилова смята, че все още в света на тениса царува неравенство между мъжете и жените.

Според бившата чешка тенисистка представителите на силния пол разполагат с повече възможности и по-голям избор, тъй като хората все така не могат да приемат присъствите на независими жени с характер.

„Двойният стандарт е тук, нямам съмнение по този въпрос“, коментира 57-годишната Навратилова. „За някои все още е трудно да приемат фигурата на силната жена. При мъжете много по-лесно се свиква с идеята за тяхното величие. При дамите то е подложено на съмнение. Виждам как това се повтаря и повтаря през годините.“

„На Федерер му е много по-лесно да бъде харесван от всички, отколкото е на Серена Уилямс. Това се дължи на факта, че той просто е мъж. Нямам представа доколко всичко това зависи и от личността на Серена, от това, че е афроамериканка или че е жена. В някои отношения хората много бързо склоняват да нарекат някого „най-великия за всички времена“, а в същото време отказват да отдадат другиму уважението, което му се полага.“

„Когато Майкъл Джордан се върна и отново игра баскетбол той бе „невероятен, най-добрият изобщо“. Когато аз се върнах отново в тениса и изиграх няколко мача, които спечелих, първата реакция бе, че в женския тенис липсва дълбочина“, допълни Навратилова.