Индиецът Рамкумар Раманатан се класира за финала на турнира по тенис на трева в Нюпорт (САЩ) с награден фонд 557 хиляди долара. 23-годишният Раманатан надделя над представителя на домакините Тим Смичек с 6:4, 7:5 и за първи път ще играе за титла в състезание на ATP.

Той проби на старта на мача и запази предимството си до края на първия сет, а във втората част навакса изоставане от 2:4 гейма, за да триумфира.161-ият в световната ранглиста Раманатан е първият индиец на финал след Сомдев Деварман в Йоханесбург през 2011 година.

Той ще се опита да стане и първият индиец с трофей в АТП след легендарния си сънародник Леандър Паеш именно в Нюпорт преди 20 години през 1998 година.

На финала азиатецът ще играе срещу поставения под номер 3 американец Стийв Джонсън. Той има гарантирано изкачване с поне 40 места в световната ранглиста, а при успех ще дебютира в топ 100.

Джонсън продължи убедителното си представяне в турнира, след като спечели на полуфиналите с 6:3, 6:3 срещу испанеца Марсел Гранойерс и остана е без загубен сет.

48-ият в света американец даде само 7 точки на съперника от 44 разиграни при собствен сервис и спечели за 70 минути.

Той се стреми към четвърта титла в кариерата си и втора за сезона след победата си в Хюстън по-рано през годината./БТА