След пет загуби от Хуан Мартин Дел Потро Григор Димитров най-сетне стигна до победа над аржентинеца! 6:3, 7:5 в мач от осминафиналите на Мастърса в Синсинати след час и 38 минути игра. По този начин българинът се превърна в първия тенисист в топ 8 на надпреварата, а пред него стои огромен шанс поради факта, че е най-високо поставен в долната половина на схемата.

Срещу Дел Потро Димитров изигра много качествен мач като отново можеше да разчита на добър сервис и на солидни изпълнения от форхенд. Бекхендът също бе на висота, а най-доброто качество на българина бе търпението, с което действаше в продължителните разигравания и в ключовите моменти от двубоя.

В същото време Дел Потро правеше грешки от силния си форхенд, а фактът, че Григор насочваше топката към бекхенда му допълнително затрудняваше Кулата от Тандил, който в края на мача изпитваше и болка в лявата китка.

Григор почти сигурно отново се връща в топ 10

Мачът започна отлично за Григор, който постигна ранен пробив, поведе с 3:0 и до края на сета бе перфектен на своето подаване.

В началото на втората част ДелПо повиши нивото си и на свой ред поведе с 3:0. Само че Григор не мислеше да се отказва от битката, върна пробива, след което при 4:5 показа изключителни нерви и спаси три сетбола на съперника. 

Веднага след това Димитров постигна решителен пробив, след който на свой сервис реализира първия мачбол и подпечата мястото си в топ 8 на турнира.

Японец на пътя на Григор към полуфинал

Там за Григор предстои мач срещу японеца Юичи Сугита, кйто победи с 6:7(0), 6:3, 6:3 Карен Хачанов. А ако погледнем към полуфиналите, там най-труден съперник изглежда Джон Иснър.

Ето и в подробности как се разви двубоят:

Първи сет 6:3

Мачът започна с уверен сервис гейм на 15 за Григор, след който началото стана още по-добро - перфектни ретури и дълбоки форхенди, довели до три последователни шансове за пробив. Вторият бе реализиран и Димитров поведе с 2:0.

Затвърждаването не бе лесно като Гришо започна с 0:30, а след втората му двойна грешка в сета се стигна до 40:40. Все пак малко след това българинът сложи край на гейма с първия си ас в мача.

ДелПо поведе с 40:0 във втория си сервис гейм и въпреки че Григор успя да върне две точки, все пак Кулата от Тандил се записа за първи път в резултата.

И следващият гейм не бе никак лесен, но Димитров демонстрира търпение, добър първи сервис и прецизна игра и от бекхенд, за да се справи и да поведе с 4:1.

Аржентинецът взе на 15 седмия гейм, но след него последва още по-уверено представяне, четири последователни точки за Григор и 5:2.

Дел Потро си спечели подаването и така българинът трябваше да сервира за спечелване на сета. Геймът започна трудно с 0:30, но след два добри сервиса резултатът бе изравнен. Пресилен форхенд обаче даде първият шанс за пробив на аржентинеца.

Последва много ключово маратонско разиграване, в което световният №30 сякаш връщаше всичко в корта. В края обаче Димитров с мощен форхенд по оголената права взе разиграването, а след това спечели още две, с което взе и успеха в първия сет на мача.

Втори сет 7:5

Втората част започна много по-добре за аржентинеца, който заигра доста по-освободено, взе подаването си, а след това стигна и до първия си пробив в двубоя, след като форхендът му започна да работи на висота. Брейкът бе затвърден, което значеше 3:0.

Григор все пак сложи край на серията на съперника, а след това имаше възможност при 30:0 в подаването на ДелПо. Гришо изпусна добър шанс за минаващ форхенд при 15:30, след което стигна и до равенство, но Кулата от Тандил все пак взе подаването си.

Нов бърз гейм с три аса за Григор отново постави под напрежение сервиса на съперника му, а именно в ключовия седми гейм началният удар на Дел Потро изобщо не вървеше.

Перфектен форхенд на линията на Димитров и двойна грешка на съперника значеха 15:30, а след истински дуел от основната линия №11 в света си осигури нов шанс за връщане на пробива. И именно това се случи след перфектна отбранителна игра, при която Григор използва шанса си и с минаващ удар от форхенд постигна важния пробив. 

След нов комфортен сервис гейм роденият в Хасково тенисист направи завръщането си в сета пълно, изравнявайки за 4:4.

Набързо ДелПо взе гейма си и прати Григор в ситуация да сервира за оставане в сета. А това не се оказа никак лесно. След дуел на късите топки, аржентинецът  си осигури брейкбол, който бе с цената на сетбол. Той бе спасен, но Дел Потро си осигури нов след щастлива намеса на мрежата. И вторият бе неутрализиран, а неуспешен опит за къса даде трети сетбол пред Кулата от Тандил. С мощен ас и тази възможност бе в историята, а след нея още два перфектни сервиса значеха 5:5.

И след пропуснатите шансове, играта на №30 в света в неговото подаване се пропука, а до голяма степен повлияха и проблемите с китката на аржентинеца. Бекхенд в аут за 15:40 донесе два шанса за пробив на Григор. Дел Потро ги отрази с отлични два начални удара, но Димитров стигна до трети, който вече бе реализиран с отличен минаващ по правата от бекхенд.

Така Гришо сервира за спечелване на мача, а при 40:30 реализира първия си мачбол и сложи точка на спора в двубоя!