Френските тенисисти меко казано не одобряват новия формат на Купа Дейвис и изобщо не се притесняват да го кажат.

"Петлите" загубиха финала на тазгодишния турнир с 1:3 от Хърватия, а това бе и последният двубой в досегашния формат, при който турнирът се провежда в 118-годишната си история - мачове в по пет сета, четири двубоя на сингъл и един на двойки в рамките на три дни.

От 2019-а турнирът при най-добрите ще включва един квалификационен кръг през февруари и голям финален турнир между 18 отбора на неутрален терен през ноември като мачовете ще са във формат 2 от 3 сета, а всеки сблъсък ще включва два двубоя на сингъл и един на двойки.

Според Международната тенис федерация новият модел ще привлече повече елитни тенисисти към Купа Дейвис, тъй като до момента много от тях пропускат поне част от двубоите заради натоварената си програма през сезона.

Френската тенис федерация подкрепи реформите, но самият национален отбор е на съвсем различно мнение.

"Много съжалявам за решението на ITF. Това бе последната истинска Купа Дейвис", заяви специалистът на двойки Пиер-Юг Ербер. 

Неговият партньор Никола Маю дори е казал мнението си директно на шефа на ITF Дейвид Хабърти след финала. "Мисля, че той разбра много добре това, което исках да му кажа."

Лука Пуй, който бе ракета №1 на Франция във финала, направо заяви, че повече никога няма да играе за Купа Дейвис. "Миналата година плаках от радост, тази година плача, защото съм тъжен. Няма да си променя мнението за новия формат. Що се отнася до мен, аз няма да играя повече за Купа Дейвис. Това бе последният път."

ITF смята, че новият формат ще помогне и за генерирането на повече средства за развитието на тениса в по-малките държави. За целта федерацията сключи 25-годишен договор на стойност 3 милиарда долара с Kosmos, инвестиционна компания, основана от футболиста на Барселона Жерар Пике.

Според Маю обаче е било възможно да се измисли друг вариант. "Има други начини да се намерят пари. Турнирите от Големия шлем можеха да дават част от приходите си и Купа Дейвис да бъде спасена. Трябваше да намерим начини да променим програмата, имахме толкова много добри идеи да спасим турнира. Имаше други решения."

Най-остър като че ли бе капитанът на Франция за Купа Дейвис Яник Ноа, за когото това бе последен мач на поста. Той се оттегля след три трофея в турнира като треньор. "Никога няма да бъде същото, ще бъде нещо друго. Наистина се надявам да не бъде кръстено Купа Дейвис. Да играеш два сета не е Купа Дейвис. Лъжат. Казах (на Хагърти) му в лицето, че съм отвратен и разочарован, защото така се чувствам. Купа Дейвис значеше много за мен."

Интересното е, че наскоро мнението против новия формат изказа и Александър Зверев, според когото единственият от звездите, който ще участва в новия формат, е Рафа Надал. В същото време АТР също създава свой отборен турнир АТР Къп, който ще се провежда в първата седмица на сезона от 2020-а нататък.