Не мислех да пиша за Григор Димитров, просто не приемах случилото се с неучастието му за Купа Дейвис като толкова сериозна тема, която да си заслужава коментар. Това сякаш не беше и толкова голям проблем преди самите мачове с Унгария. Но след загубата ни, узаконена предишната неделя, вече шести ден критиките, хейта и почерняването на името Григор Димитров продължават да се сипят лавинообразно и в крайна сметка ме накараха да прибегна до клавиатурата и да споделя моето скромно мнение по темата.

Първо, надявах се Григор да дойде и да участва за Купа Дейвис, най-вече заради емоцията, която щеше да донесе у тенис феновете в България, а и заради възможността да се класираме за Първа група на зона Европа/Африка. И аз си мислех, че има достатъчно време между турнирите и че участието може да му се отрази единствено положително чрез няколко победи и чрез това да усети любовта на българската публика в тежкия за него сезон.

Да, но решението на Григор и неговия екип бе друго, дали правилно или грешно, със сигурност е било взето в интерес на по-добрата му подготовка. Тук трябва да вземем предвид и фактът, че мачовете от Купа Дейвис се проведоха на клей корт, което със сигурност не беше най-подходящо с оглед на евентуалното участие на Димитров. Предполагам, че шансовете да участва щяха да бъдат по-големи, ако двубоите бяха на хард настилка в зала, а и съм на мнение, че като цяло такъв ход щеше да увеличи шансовете на отбора ни за победа, независимо от участието на Григор.

Е, както казах приех решението на Гришо с известни резерви, но когато става дума за най-известното българско име в света по настоящем, редно е да проявяваме малко повече снизхождение.

Ако България бе победила Унгария, то целият този хейт най-вероятно изобщо нямаше да го има, а извън феновете на спорта, надали някой щеше да се трогне от качването в по-горна група. Да, с него победата над Унгария сякаш бе гарантирана, но какво от това? Не може да разчитаме само на Димитров във всеки един мач, някак си не изглежда справедливо спрямо него. Останалите момчета имаха шанса да докажат, че могат да се справят и без него, за съжаление не успяха. И честно казано, щом не можем да бием равностойния отбор на Унгария без него, мястото ни явно не е в по-горната група. Защото за целта трябва силен отбор с няколко тенисисти в топ 200, а това далеч не е работа на Григор Димитров. Той своята работа за България отдавна я е свършил, защото ако не бяха той и Цветана Пиронкова, тенисът ни щеше да си остане в миманса. Да, държавата ни със сигурност е помагала на Григор, но първо, силно се съмнявам, че помощта е била особено голяма и второ - само хилядите дечица, които са започнали да тренират тенис заради него, са достатъчна отплата от негова страна към държавата ни. Нека не забравяме, че тенисът е индивидуален спорт, а във всеки свой мач Григор Димитров излиза на корта, за да представлява България. А рекламата, която Григор прави на страната ни в последните години е огромна и едно неучастие за Купа Дейвис е просто незначително на този фон.

Да, Купа Дейвис е отборната надпревара в тениса, но тя дори не се доближава по престиж с големите турнири в тениса или пък със Световни и Европейски първенства в колективните спортове. И Григор изобщо не е единственият голям тенисист, който пропуска мачове от надпреварата. Новак Джокович, който силно се асоциира с родната си Сърбия, също редовно пропуска мачове от турнира, но разликата е, че Сърбия в момента има четирима тенисисти в топ 100 и така Ноле може да бъде заместен адекватно. Роджър Федерер и Стан Вавринка редовно не участват в мачове на Швейцария, същото се отнася и за Рафа Надал в Испания, но никой не би ги критикувал с оглед на тежката подготовка на топ играчите и на рекламата, която правят за страната си по целия свят. А това се отнася и за Григор. Дали ще сме в Б група на Купа Дейвис или във В група, няма толкова голямо значение, нека имаме поне няколко класни тенисисти, пък тогава да гоним големи цели в отборната надпревара.

Малко парадоксално изглежда най-добрият ни тенисист, лицето на България по света, да бъде обвиняван за проблемите на българския тенис.

Григор нееднократно е демонстрирал обичта си към родината, въпреки че от малък не живее тук. Да не говорим, че е имал и достатъчно предложения да смени националността си и да получава много по-голяма подкрепа от друга държава. Той обаче не го е направил и продължава във всеки свой мач да представлява България.

Така че хайде стига с този хейт от всяка възможна страна, Григор не го заслужава. Грешките са неизбежни, но той не е длъжен на никой от нас, за да бъде подлаган на такива критики. Вместо това нека му пожелаем успех с новия треньор и да му стискаме палци за нови победи в предстоящите турнири.