Хард в Австралия, клей в Европа, трева в Англия, хард в Северна Америка и на закрито в Европа - така най-накратко би могла да се опише последователността на сезона в мъжкия тенис.

Той по традиция е разделен на споменатите периоди и едва ли в скоро време ще видим промени в този график. Само че в хода на сезона има и леки завои от обичайното, в които тенисистите могат да участват в силни турнири на любимата си настилка, дори и ако това не е традиционното време за тези надпревари.

Такъв е случаят през тази сезона. Сезонът на трева приключи и логично постепенно насочваме погледите към Северна Америка, където в следващите седмици ще има много силни турнири от категория АТР 500 и Мастърс, за да се стигне до кулминацията с US Open.

Въпреки това обаче през тази седмица ще се проведе силен турнир в Европа и то на клей. Става дума за надпреварата в Хамбург от категория АТР 500, която дава отличен шанс на тенисистите, които обичат да играят на червено, да го направят и в този етап на годината.

Тук големият въпрос е, дали постоянната смяна на настилката няма да изиграе лоша шега на желаещите. Защото в рамките на 2-3 седмици те ще трябва да преминат от трева през клей и хард.

Това обаче явно не ги притеснява, защото 7 тенисисти от топ 30 на света ще вземат участие в надпреварата в пристанищния германски град. Залогът е голям, защото победителят ще вземе 500 точки, а и близо 350 хиляди долара от наградния фонд.

Едва ли е изненада, че схемата се води от Доминик Тийм. В последните години австриецът се превърна в най-добрия тенисист на клей след великия Рафаел Надал като дори има две победи над Матадора на червено. Осемте титли на тази настилка за Тийм говорят ясно за огромната му доминация, което го прави топ фаворит и тук.

Но конкуренцията е на много високо ниво. №2 в схемата е Диего Шварцман, който постоянно подобрява класирането си от 2017-а насам като дори успя да достигне до №11. На Ролан Гарос аржентинецът игра четвъртфинал, а през тази година спечели турнир от тази категория - в Рио де Жанейро през февруари.

Трети е друг майстор на червено в лицето на Пабло Кареньо Буста, а другите поставени са Дамир Джумхур, Филип Колшрайбер, Марко Чекинато, Ришар Гаске и Фернандо Вердаско.

Сред непоставените също има страхотни имена, а това води до великолепни сблъсъци още в първи кръг. Шварцман ще срещне норвежкия талант Каспер Рууд, а току-що спечелилият титлата в Умаг Чекинато ще има за съперник Гаел Монфис!

Ще има и френско дерби между Гаске и Беноа Пер, а интересен сблъсък е този между Давид Ферер и германската надежда Рудолф Молекер.

През цялата седмица всичко от турнира ще бъде излъчвано в ефира на MAX Sport 1.