Ужасна новина покоси света на тениса в понеделник сутрин - само на 49 години ни напусна незабравимата Яна Новотна.

Чехкинята завинаги ще остане в историята на играта с една от най-красивите истории. История, която ни учи, че мечтите се преследват докрай.

Почина бившата шампионка от Уимбълдън Яна Новотна

Новотна бе от малкото тенисистки през 90-те години, които играеше постоянно сервис-мрежа, а този стил ѝ донесе фенове по цял свят.

През 1993 година Новотна категорично вече бе една от най-добрите. И изглеждаше само на минути от най-голямата титла в тениса - тази на Уимбълдън. Във финала през въпросната година чехкинята играеше с легендата Щефи Граф. И водеше с 4:1 и 40:15 в третия сет! Вече бяха започнали приготовленията за поднасяне на трофея, когато германката спечели пет последователни гейма, а с това и титлата.

Новотна бе толкова съкрушена, че се разплака на рамото на дукесата на Кент, момент, който остана завинаги в историята на Уимбълдън.

Но тя не се отказа! През 1997 година Новотна бе в най-добрата си форма, спечели няколко WTA титли и отново бе на финал на свещената трева. Там съперничка бе младата звезда Мартина Хингис. Новотна отново бе близо до успеха като спечели първия сет с 6:2. Но след 6:3, 6:3 за Хингис в следващите два сета мечтата отново остана мираж. По това време чехкинята достигна и до рекордното си второ място в световната ранглиста.

За да стигне до 1998 година и големият триумф. Защото след двата драматично загубени финала, Новотна най-сетне стига до трофея на Уимбълдън и този път сълзите са от радост. След победи над Винъс Уилямс и Мартина Хингис, на финала последва успех в два сета над французойката Натали Тузиа. Така на 29 години и 9 месеца Новотна става най-възрастната по това време тенисистка с първа титла от големия шлем.

Припомнете си кариерата на незабравимата шампионка и в нашата галерия!