Поставената под номер 5 в основната схема Мария Шарапова спечели титлата от Откритото първенство на Австралия с общ награден фонд от 18,5 милиона долара, след като на финала при жените победи Ана Иванович.

Така Шарапова си върна за загубата на финала миналата година в Мелбърн, когато взе само три гейма срещу американката Серина Уилямс.

"Миналата година спечелих само три гейма на финала, а този път успех и е просто невероятно", бяха първите думи на рускинята, която стигна до успеха с 16 печеливши удари и проби серивиса на Иванович четири пъти.

Загубата е втора за Иванович на финал на турнир от Големия Шлем, след като миналата година на "Ролан Гарос" загуби от Жустин Енен.

"Поздравявам Мария. Благодаря, че бях част от това събитие. Сигурна съм, че в бъдеще двете ще играем още много такива мачове", каза със сълзи на очи Иванович.

Двете поздравиха свои роднини за рожденни дни - Иванович своя чичо, а Шарапова - своята майка Елена. "Ще и изпратя букет с рози, но това е най-големият й подарък", каза победителката.

Часове преди финала рускинята е получила съобщение от легендарната американска тенисистка Били Джийн Кинг, в което се казвало: "Шампионите трябва да използват своя шанс, а напрежението е само предимство".

"През цялото време си повтарях това", каза Шарапова и добави, че американката винаги и помага в тежките моменти. 20-годишната победителката се пошегува след финала, че ще изгори качулката, която нейния баща носеше по време на целия турнир.

"Извървях наистина труден път до тази титла. Беше невероятно във всеки мач, в който побеждавах. Винаги се чувстваш добре, когато играеш добре. След като победих Жустин Енен на четвъртфинала не можех да празнувам, но сега вече съм готова. Просто исках да дам най-доброто от себе си и успях", добави тя.

Иванович, която в понеделник ще се изкачи до второ място в световната ранглиста трудно се усмихваше след двубоя.

"Моят чичо има рожден ден и искам да го поздравя. Въпреки загубата това бе две страхотни седмици за мен. Разбира се разочарована съм, но все още съм много млада и смятам, че титлите от Големия Шлем са пред мен. Все още ми предстои много да уча, да подобрявам играта си и да се науча да бъда сред най-добрите. тези ситуации определено ми помагат", каза тя.

За победата си в Мелбърн Шарапова, която ще остане номер 5 в света, ще получи 821 350 евро от наградния фонд.