Миналата седмица за първи път четири български отбора се класираха за финалите на европейските летни купи по тенис - момчета и момичета до 12 и 16 години, а на Националния тенис център екип на предаването „Код Спорт” поTV+ разговаря с бившата №4 в женската ранглиста Магдалена Малеева  В навечерието на летните олимпийски игри Маги сподели разочарованието си, че вече на олимпийския тенис турнир няма да има точки за ранглистата. Освен това тя говори за талантливите български деца и за Григор Димитров. 

- Г-жо Малеева, гледаме бъдещето на българския тенис. Какво виждате?

- Всъщност видях само един мач. Момиченцата до 12 г. не ги познавам, защото от съвсем скоро се завръщам към тениса. Вече много се занимавам с нашата академия. Дойдох да погледам и да се видя с треньора на Франция, който е мой бивш треньор и мой много близък приятел. Още преди да пристигне ми каза, че българският отбор е много силен. Стана ми много приятно. Откакто се занимавам с нашата школа и академия това, което ми е по-интересно е, че спортът е богатство. Виждам голям смисъл в това децата да спортуват, независимо дали ще станат професионалисти. Шансът да станеш професионалист в тениса е може би 1%, но спортът учи на страшно много други неща – да взимаш решения, да се справяш с провала, да бъдеш дисциплиниран и да опитваш отново и отново. Това са неща, които ще служат за целия живот. Разбира се, че ще се опитаме да направим много добри деца в нашата академия, но това не е единственият смисъл на спорта.

- На 12, 14 и 16 години има много деца, които се занимават с тенис. Но кое е най-трудното в прехода от юноши и девойки към мъже и жени?

- Това е много добър въпрос. Според мен наистина трябва треньорът да е много опитен и да знае какво прави. Всички нива на развитието на едно дете са много важни. Но за да се научиш да печелиш мачове на 14-15-16 г., според мен ти трябва човек, който е преживял това и знае как се прави. Просто трябва много добър треньор. Иначе детето разчита единствено на таланта си и работата, но това не е достатъчно. Има нужда от много добра подкрепяща група – разбиращо семейство, добър треньор, добри физиотерапевти, добри психолози.

- Темата за треньори и Григор Димитров е актуална в последно време. Защо се получава така, че често сменя треньора? Какъв е проблемът според Вас?

- Аз не знам какъв е проблемът, защото не съм говорила с него. Не бих се изказвала, без да знам какво става. Не виждам нещо чак толкова странно, защото треньори в тениса се сменят, а това да намериш човек, с който да си пасваш, е ужасно, ужасно трудно. Може би най-голямата трудност е да намериш човек, който не само да е добър специалист, но и да си паснеш химически. Предполагам, че той търси постоянно. Дано да си намери човек, който да може да го мотивира и да го вдъхнови.

- В Торонто отново се видя блясък в очите му. Работи с Дани Валверду, който е работил с Дел Потро, Мъри и Бердих. Дали ще тръгне нагоре?

- От Григор винаги може да се очакват изненади. Знаем, че той има страхотен талант и може да победи всеки. Наистина е в доста голям спад цялата година. Отвреме навреме бие по няколко мача, но не съм сигурна , че толкова лесно ще излезе от кризата. Според мен няма да стане бързо, ще бъде бавно, но той трябва методично и дисциплинирано да продължи да се бори и да се фокусира върху тениса. Трябва да разбере, че има един определен период от време. Не знам дали като млад състезател разбираш, че тенисът не е безкраен. Не знам дали си дава сметка, че това е нещо, което скоро ще приключи, че има невероятен шанс да го прави сега и че трябва абсолютно да се отдаде тотално само на него. След няколко години това нещо ще е приключило и той няма да има втори шанс. Много е важно да осъзнае това. Аз лично като тенисистка често не съм го осъзнавала и не съм си представяла, че ще дойде момент, в който ще спра да правя това нещо.

- Цвети Пиронкова  прави силна година. Виждаме нов заряд в нея. Как очаквате, че ще се представи на Олимпийските игри?

- Надявам се да се вдъхнови  и да си продължи формата от „Ролан Гарос”. Винаги прави изненади и то на много важни места. Може би сега пак ще е нейният момент.

В решителния мач за класиране на финалите достигнаха отборите на България и Франция, а капитан на французойките бе бившият треньор на Маги - Жан Люк Котар, който също застана пред камерата на „Код спорт”.

- Отдавна сте свързан с българския тенис. Бяхте треньор на Маги Малеева. какъв е най-яркият ви спомен от работата с нея?

- С Маги имахме много интересни разговори относно живота, не си говорехме само за тенис. За мен това беше най-хубавият спомен, най-хубавият сувенир, да го кажа на френски. 

- Отборът на Франция за момичета до 12 години, на който вие сте капитан, игра плеойф за европейска лятна купа. Кое е по-трудно - да тренирате деца или възрастни?

- Това е различна работа. За мен лично е по-трудно да работиш с деца, особено до 10 години, защото е много важно да ги научиш на добрите навици и умения. Ако това не се направи до 10 или 12 години, след това е твърде късно. Затова на това ниво трябва да се работи много професионално и концентрирано, за да предоставиш най-доброто обучение.  В тениса начинът, по който преподаваш, е много важен. Ти трябва да си пример, като възрастен да бъдеш добър пример за подражание, трябва и да уважаваш децата.

- Какво мислите за организацията на Европейската лятна купа за момичета до 12 години на Националния тенис център?

- Честно да ви кажа - чувствам се като у дома. Не знам защо. Аз съм французин, имам латински корени, тук сме на Балканите, нямам обяснение. Всеки тук е много мил и услужлив. Организацията е много добра, отношението е топло. 

- Видяхте тук доста талантливи момичета. Смятате ли, че ще видим следващата Маги Малеева през следващите години?

- Не знам, защото има само една Маги Малеева. Особено е. Сестрите Малееви не са продукт на националната система, те са излезли от тенис семейство. Много е трудно да се каже, че едно дете ще е шампион или не. Това зависи от изключително много неща, но вашият отбор е много талантлив. Според мен те имат потенциал да спечелят финалите на европейската лятна купа в Аячо.

- Какво мислите за Олимпийските игри?

- Олимпийските игри са специален турнир - всичко може да се случи, Димитров е много талантлив, малкия Федерер. Не трябва да го казвам, но за мен Олимпийските игри не са турнир от Шлема. Отивайки на Олимпиада, ти трябва да си фокусиран върху факта, че се бориш за медал за страната си, а не за себе си. Съвсем различно е, въпрос на нагласа е.