Испанската полиция разби криминална група, която се е занимавала с уреждане на изхода от мачове и "черно тото", като задържа общо 15 човека и разпита други 68. Сред разпитаните е имало и професионални тенисисти, един от които е участвал на Откритото първенство на Австралия миналата година.

В съобщенията на разследващите органи се уточнява, че групировката е давала подкупи на играчи, за да влияе на крайния изход на мачове от сериите Фючърс, които са под шапката на Международната тенис федерация (ITF), и Чалънджър, които се организират от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР). Членовете на криминалната организация са арменци, се допълва в съобщението от полицията. Групировката е използвала мрежа от хиляди души, за да залага сравнително дребни суми на уговорените мачове, за да не буди подозрение в букмейкърите. Членовете на групировката дори наблюдавали уговорените мачове на живо, за да са сигурни, че подкупеният тенисист ще спази уговорката.

Полицейската операция е извършена след подаден сигнал от международната организация Тенис интегрити юнит, която се занимава именно с борба с непорочни практики в професионалния тенис. Криминалната група е била активна поне от началото на 2017-а година и най-вероятно е направили милиони евро чрез измамите./БГНЕС