Българската звезда Григор Димитров се класира сред 16-те най-добри на първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън. Това стана факт след убедителна победа над 102-ия в света италианец Томас Фабиано с 3:0 сета (7:6, 6:4, 6:4) за малко над два часа игра. 

Така първата ни ракета се класира на 1/8-финалите в Мелбърн за пети път в своите девет участия тук и изравни рекорда на Катерина Малеева за най-много достигания до тази фаза на Аустрелиън Оупън от български тенисист. 

През целия мач Гришо демонстрира точно толкова от арсенала си, колкото му беше необходимо, за да спечели. Фабиано игра на върха на възможностите си, но дори и това не му помогна да е нещо повече от достоен съперник на 20-ия поставен в схемата. 

В първия сет началото беше равностойно, преди да се стигне до пробива на Димитров за 4:2. Това се очакваше да е достатъчно на българина срещу непоставения му опонент, но едно временно отпускане в играта му позволи на италианеца да стигне до светкавичен рибрейк и впоследствие да изравни до 4:4. 

Така в крайна сметка всичко в този сет се реши в тайбрек. В него двамата си размениха по един ранен минипробив и решителният момент настъпи при 11-та точка, когато Фабиано заби топката в мрежата и даде сетбол на Димитров. Българинът се възползва веднага и след 7:5 в дългия гейм записа частта на своята сметка. 

Това беше и най-оспорваният сет в двубоя. Във втория Димитров веднага стигна до пробив и държеше контрола в свои ръце. Но отново допусна леко отпускане в средата на частта, когато позволи на Фабиано да изравни при 3:3 с пробив. Но мобилизацията на българина беше светкавична, той веднага върна пробива и до края на сета нямаше проблеми да го затвори при 6:4 в своя полза. 

В третия сет вече нямаше отпускания от негова страна. Той методично налагаше преимуществото си и очакваше момента си за пробив. Това се случи в седмия гейм, след което за нашето момче стана лесно да удържи преднината си и да затвори мача при 3:0 в своя полза след 6:4 в третия сет. 

Така на осминафиналите той ще срещне отново непоставен съперник. Това може да е или италианецът Андреас Сепи, или американецът Франсис Тиафо, които спорят помежду си в двубоя, койтио трябва да определи опонента на българина за следващата фаза. 

-----------------------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО:

Трети сет:

6:4 - Григор Димитров печели мача с убедително представяне на свой сервис. Той беше безпощаден, не даде точка на Фабиано и записа мача на своя сметка. 

5:4 - Томас Фабиано удължи престоя си в двубоя. Италианецът успя да вземе подаването си, при това сравнително убедително и това вече принуждава българския тенисист да сервира за спечелването на сета и двубоя. 

5:3 - Григор се доближи максимално до спечелването на сета и мача, като затвърди пробива си. Той беше безкомпромисен на свой сервис, пласира мощни начални удари, които се оказаха неразгадаем ребус за Фабиано и вече се доближи само на гейм от победата. 

4:3 - Пробив за Григор Димитров! Може би решаващият момент в сета! Фабиано продължи със затрудненията си на свой сервис и логично се стигна до възможност за пробив за българина. В тази точка се стигна до продължително разиграване, в което Димитров показа цялата красота на играта си и с мощни удари принуди италианеца да сгреши и поведе с пробив в ключовия седми гейм. 

3:3 - Григор този път е безпощаден на свой сервис. Безкомпромисни сервиси, страхотно пласирани форхенди, така че Фабиано нямаше никакъв шанс. Италианецът реализира само една точка и логично резултатът отново е равен. 

2:3 - Фабиано продължава да води в сета, макар и без пробив. Италианецът успя да се задържи водач с може би най-лесния си сервис-гейм от началото на сета, като даде само една точка на българина, въпреки че се стигна до няколко дълги и интересни разигравания. 

2:2 - Григор успява отново да изравни резултата в геймовете, макар да не беше чак толкова убедителен на свой сервис, както друг път в мача. Но все пак класата си каза думата и въпреки че даде две точки на Фабиано, не срещна сериозни проблеми да затвори гейма. 

1:2 - Фабиано отново успя да се справи и да вземе подаването си, въпреки че му се наложи да се изпоти здраво за всяка точка. В крайна сметка успя да се пребори и отново поведе в резултата, макар да няма пробиви до момента. 

1:1 - Безкомпромисен отговор от Григор! Той не позволи никакви колебания в играта си, пласира страхотни сервиси и въпреки че даде една точка на съперника, държеше пълния контрол в гейма. И логично го взе за 1:1. 

0:1 - За първи път в мача Томас Фабиано повежда в резултата! Това се случи след много тежък за него гейм, в който профука аванс от 40:0, но в крайна сметка успя да затвори подаването си и да дръпне в резултата. 

Втори сет - 6:4 

6:4 - Григор печели и втория сет! Българинът пласира три аса и един сервис, който Фабиано прати в аут. Допусна само една непредизвикана грешка и повече от заслужено не само спечели подаването си, но и затвори сета в своя полза, за да дръпне с 2:0. 

5:4 - С много мъка Фабиано успя да удължи сета. Италианецът се измъкна от куп трудни за него ситуации, изоставаше с 15:40, неколкократно се стигна до равенство, но в крайна сметка с много усилия и пот успя да вземе подаването си и да принуди Димитров да сервира за победата в сета. 

5:3 - Димитров затвърждава пробива си! Страхотни сервиси от българина и въпреки че имаше няколко дълги разигравания, той беше безпогрешен и при тях. Така Фабиано ще сервира за оставане в сета, а защо не дори и в мача. 

4:3 - Светкавичен рибрейк от Григор! Получи се невероятен гейм, а последната точка беше просто фантастична! Фабиано навакса изоставане от 0:30, но допусна брейкбол, който отрази. После се стигна и до втора възможност за пробив, при която се получи невероятно разиграване, топката неколкократно се разходи по външната част на линиите, но в крайна сметка с прекрасен лоб българинът взе гейма. 

3:3 - Григор се пропука и Фабиано връща пробива! Неочакван спад в играта на българина, който подходи несериозно към няколко топки, допусна непредизвикани грешки и даде две възможности за пробив на италианеца, който се възползва още от първата и резултатът е изравнен. 

3:2 - Фабиано спечели подаването си, като това му се удаде сравнително лесно. Въпреки че отново Димитров не му позволи лесно да запише актив, което беше важното в случая за българина. Така първата ни ракета продължава да води с пробив. 

3:1 - Григор спечели почти безпроблемно подаването си. Той беше страхотен на сервис, с изключение на факта, че допусна една двойна грешка, но тя беше при 40:0 и не се оказа фатална за изхода от гейма и Димитров продължава да води с пробив. 

2:1 - Фабиано записа първи гейм в сета. Григор обаче го принуди да се потруди здраво за всяка една точка в него. В целия гейм се стигна само до дълги разигравания, при които на два пъти първата ни ракета излезе краен победител, но все пак не успя да стигне до нови възможности за пробив. 

2:0 - Григор затвърждава пробива! Този път българинът не повтори грешката си от предния сет и успя да затвърди пробива си, при това с умна и силна игра. Сервисите му бяха неразгадаеми за Фабиано и нашето момче вече води с два гейма разлика. 

1:0 - Пробив за Григор Димитров! Какво начало на втория сет за нашето момче! Той показа концентрирана игра и не се поколеба нито за момент, а му помогна и слабият сервис на Фабиано, Италианецът помогна, правейки двойна грешка, за да даде два брейкбола на българина, който реализира още първия и поведе на самия старт на частта. 

Първи сет - 7:6 (5)

7:6 - Григор Димитров спечелва сета в завързан тайбрек! Гришо надделя със 7:5, след като изигра много равностоен дълъг гейм с Фабиано. Двамата си размениха по един ранен минипробив, но решаваща се оказа непредизвиканата грешка на италианеца, която позволи на българина да стигне до сетбол, който оползотвори веднага на свой сервис с ас за 7:5 и поведе в сетовете. 

6:6 - Макар да не са особено силни, сервисите на Фабиано са изключително добре насочени и затрудняват максимално Димитров. И това му позволи да стигне до тайбрек, без да допусне точка за българина и всичко ще се реши в дългия гейм. 

6:5 - Димитров допусна нова двойна грешка за старт на сервис-гейма си, но след това с мъдра и качествена игра успя да се измъкне от трудната ситуация да играе постоянно на втори сервис и не даде друга точка на Фабиано, който ще сервира за втори път за оставане в сета. 

5:5 - Фабиано се справи по великолепен начин със задачата да остане в сета. Отново сервисите му затрудняваха българина, а дори и при страхотни ретури от негова страна, успяваше впоследствие да запише точката и позволи на Димитров да запише актив само веднъж. 

5:4 - Григор спря серията на италианеца. Българинът беше безупречен на свой сервис и записа четири безответни точки, с което прекрати поредицата от два гейма за съперника си и го принуди да сервира за оцеляването си в сета. 

4:4 - Фабиано затвърди пробива си и изравни резултата в геймовете. Фабиано беше много концентриран този път и въпреки че Димитров си изработи две точки, не успя да се докопа до възможност за пробив и резултатът стана 4:4. 

4:3 - Светкавичен рибрейк от Фабиано! Григор допусна отпускане на свой сервис, направи и една двойна грешка, за да подари три брейкбола на италианеца. Той неутрализира първите два, но при третия заби топката в мрежата от удобен удар и не успя да затвърди пробива си. 

4:2 - Пробив за Гришо! В първия сервис-гейм, в който Фабиано имаше проблеми, българинът го разкъса. Той беше безупречен на ретур, което му позволи да стигне до три точки за пробив, реализирайки още първата от тях и повеждайки с пробив. 

3:2 - Продължава триумфът на сервиращите. Сега на печелившата страна беше Гришо, който беше безупречен на начален удар и въпреки че даде точка на Фабиано, не показа никакви колебания и отново води в резултата, макар да продължава да няма пробиви. 

2:2 - Страхотни сервиси и от страна на Фабиано, който освен че ги изпълняваше силно, успяваше да ги насочи да са неудобни за ретур. Това му помогна отново да вземе подаването си чисто и да не даде точка на Григор. 

2:1 - Димитров отново е безкомпромисен от начален удар. Фабиано дори не можа да влезе в разигравания след бомбите на българина от сервис и логично не записа дори точка. Така Гришо отново взима аванс в геймовете, макар и все още без пробиви. 

1:1 - Подобаващо начало и за Фабиано на собствен сервис. Италианецът пласира много добре началния си удар и въпреки че се стигна до няколко дълги разигравания, успя да се справи, давайки само точка на Григор и изравни резултата. 

1:0 - Силен старт на Григор в мача. Той го започна на свой сервис, в който беше безкомпромисен и въпреки че даде една точка на Фабиано след непредизвикана грешка, тя остана единствена за италианеца и първата ни ракета поведе.