Новак Джокович спечели 9-ата си титла в Мелбърн на Откритото първенство по тенис на Австралия - Аустрелиън Оупън като победи Даниил Медведев с 3:0 сета - 7:5, 6:2, 6:2. Това е и трета поредна титла тук, както и 18-а титла от Шлема.

Gulliver/Getty Images
73 снимки

Джокович спечели жребия и избра да сервира, като с лекота взе първия гейм след отличен сервис. Във втория гейм сърбинът, който беше подкрепян възторжено от феновете по трибуните имаше възможности за два брейкбола, като той се възползва от втория и поведе с 2:0 в първия сет.

Статистиката от двубоя между Джокович и Медведев, финал на Аустрелиън Оупън

източник: Sofa Score

Сърбинът продължи доминацията си и спечели на 0 третия гейм, за да поведе с 3:0. Руският тенисист показа отлична игра в следващите два гейма, след като си взе подаването той върна пробива и намали изоставането си до 2:3. 

Медведев съумя с летова да вземе шестия гейм при свой сервис на 0 и изравни резултата до 3:3. В седмия гейм сърбинът съумя да спечели и поведе с 4:3. Двамата тенисисти взеха подаванията си в следващите два гейма и Джокович поведе с 5:4. Упражнението се повтори в следващите два гейма като и двамата спечелиха категорично на 0, но сърбинът поведе с 6:5. В изключително важен гейм в края на първия сет, Джокович проби за втори път съперника си в ключов момент и взе сета със 7:5, за да поведе с 1:0 след 42 минути игра. 

Вторият сет започна с ранен пробив в полза на Медведев, но Джокович го върна веднага, за да изравни - 1:1. В третия гейм Джокович не позволи изненада и отново излезе напред в резултата - 2:1. Последва пробив в полза на сърбина и резултатът набъбна до 3:1.

Двамата взеха подаванията си в следващите два гейма и резултатът набъбна до 4:2. В седмия гейм при сервис на Джокович резултатът стана 40:40, но с два сполучливи сервиса сърбинът поведе с 5:2, а Медведев в яростта си счупи ракетата си.

В 8-ия гейм Джокович проби, спечели с 6:2 и поведе с 2:0 сета.

В третия сет Джокович съумя да се върне в първия гейм, след като Медведев имаше възможност да пробие съперника си, но с 4 поредни точки сърбинът си взе подаването и поведе с 1:0. Във втория гейм Джокович съумя при първата си възможност за пробив да спечели и поведе с 2:0.

Играта на руснака не се получи и в третия гейм и резултатът стана 3:0 в полза на ракета №1 в световната ранглиста. Все пак Медведев взе подаването си в четвъртата част и намали изоставането си до 1:3. След като и двамата взеха подаванията си в следващите два гейма, Медведев поведе с 30:15 при подаването на Джокович в седмия гейм, но в крайна сметка сърбинът спечели подаването си и поведе с 5:2, след което затвърди пробива и спечели с 6:2, а с това и мача.
 

Сърбинът продължава без поражение през 2021 година, а Медведев губи своя втори финал от Шлема, след като в единствения си финал до днес на US Open загуби в пет сета от Надал.