Най-добрата българска тенисистка в последните години Цветана Пиронкова отпадна още в първия кръг на основната схема в първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open 2021. Пловдивчанката допусна поражение с 5:7, 2:6 срещу 36-годишната азиатка Су-Вей Хсиех за един час и 17 минути игра на корт №13 в Мелбърн. Първият сет определено може да се окачестви като по-солиден за родната тенисистка, която дръпна с пробив срещу опитната си съперничка, която регистрира два бързи пробива в хода на сета. Цвети възстанови паритета за 4:4, но в ключовия девети гейм Хсиех отново показа надмощие при сервиса на българката и в последствие затвори гейма за първия сет,

Втората част в Мелбърн протече изцяло по вкуса на родената в Тайван атлетка. Хсиех направи 4:0 на бърза ръка, за да последват два спечелени сервис гейма от пловдивчанката, които обаче се оказаха крайно недостатъчни за нещо в мача. По този начин Цвети не успя да подобри представянето си в този турнир от Големия шлем, след като най-големият ѝ успех е втори кръг, макар обещаващият край на 2020-а година след завръщането ѝ на корта.


8 снимки


Поради кошмарната пандемия от коронавирус елитният турнир бе преместен за втория месец от годината, след като огромна част от спортистите, замесени в него, трябваше да карат задължителна карантина, което допълнително обтегна нервите на атлетите в Мелбърн.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - СУ-ВЕЙ ХСИЕХ 5:7, 6:2

Сет 2:

6:2 Гейм, сет и мач за Хсиех! Цвети Пиронкова отпадна безславно от Australian Open 2021.

5:2 Цветана Пиронкова неутрализира три мачбола в седмия гейм на втория сет при неин сервис срещу Хсиех, като в крайна сметка спечели подаването си, въпреки опитите на тайванката да „затвори” мача рано-рано в нейна полза.

5:1 Радостта на българката обаче не трая дълго, тъй като Хсиех отново взе инициативата и направи резултата 5:1. доближавайки се на гейм от победата.

4:1 Изключително трудно Цвети взе петия гейм в срещата, но в крайна сметка тук не допусна неточност срещу Хсиех и се отчете във втората част.

4:0 Цвети поведе с 30:0 при сервиса на съперничката, на допусна обрат и Хсиех записа четвърти пореден гейм в срещата. С абсолютна лекота българката допусна изпускането на контрола на мача.

3:0 Пробив, Хсиех!  Хисех заигра още по-добре и в третия гейм стигна до три поредни точки за пробив. Пиронкова неутрализира първите две, но при третия си опит световната №68 постигна целта си и увеличи преднината си.

2:0 Българката започна добре втория гейм и поведе с 30-15, но Хсиех успя да си върне надмощието. Тайванката се представи чудесно в защита и завърши гейма с воле на мрежата, като по този начин поведе сериозно в сета.

1:0 Пробив, Хсиех! Пиронкова тръгна много тежко със своя сервис и не успя да намери качеството в разиграванията си при началния си удар, с което Хсиех умело разчете ходовете на българката и поведе с пробив напред.


Сет 1:

5:7 Сет, Хсиех! Тайванката Хсиех взе първия сет след безапелационен свой сервис гейм.

6:5 Пробив, Хсиех! Цвети съумя да поведе с 30:15, но не успя да задържи превеса си и Хсиех направи много важен пробив.

5:5 След три поредни гейма от българката Хсиех успя да спечели свое подаване, като остави на 0 нашата сънародничка, за да оформи 5:5 на корт №13.

5:4 Подаването на българката продължи да носи много проблеми за Хсиех и българката стигна до обрат в резултата след като спечели деветия гейм на нула.

4:4 Пробив, Цвети! Изключително драматичен гейм между двете в Австралия. Цвети имаше на четири пъти брейк-пойнт, ала едва при последния родната тенисистка успя да наложи волята си над опитната съперничка.

3:4 Абсолютно безпроблемен сервис гейм на Цвети Пиронкова, която отново доближи "близък" резултата, но все още губи с пробив от опонентката си преди почивката между подаванията.

2:4 Хсиех набързо взе две от подаванията си, ала българката умело с игра близо до мрежата изравни резултата в срещата. Последва перфектна атака, която донсее точка за пробив за Пиронкова. Вместо да бъде реализирана обаче, Цвети допусна обрат в гейма и логично тайванката Хсиех поведе с 4:2.

2:3 Пробив, Хсиех! Изключително тежък шести гейм в Мелбърн между двете. Цвети сервира, но сечени бекхенди сломиха българката, която даде пореден пробив на тайванката, която поведе напред в резултата.

2:2  Сходно на втория гейм Шие отново допусна двойна грешка при 30-15. Този път Пиронкова не успя да се възползва от това и допусна две поредни непредизвикани грешки, като по този начин даде на Хсиех си да изравни резултата в сета.

2:1 Пробив, Су-Вей! Хсиех успя да се възползва добре след допуснатия пробив от нейна страна и мигновено върна пасива си срещу Цвети.

2:0 Пробив, Цвети! Определено Хсиех не започна добре срещата между двете и ветеранът от Тайван изпита трудности при първия път, в който подаваше сервис. За щастие Пиронкова се възползва от колебанията на Хсиех и реализира първия пробив в срещата.

1:0 Цвети стартира ударно мача, като безпроблемно на своя сервис неутрализира защитата на тайванката и логично дръпна напред.