Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова не успя да се класира за основната схема на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", след като загуби от хърватката Аня Конюх с 1:2 сета (2:6; 6:4, 2:6) в последния трети кръг от квалфикаициите след 1 час и 43 минути.  

33-годишната пловдивчанка не изигра най-добрия си мач и допусна 4 пробива, които решиха срещата. Нашето момиче не тръгна много добре и беше пробита още на старта и не успя да се върне в него. Във втората част обаче тя показа характер и съумя да изравни резултата, но в решителния сет отново имаше спад в нейната игра, което доведе и до загубата.  

Въпреки поражението, Пиронкова си осигури 25500 лири и 30 точки за световната ранглиста, в която ще заема 102-о място от следващата седмица.


ПЪРВИ СЕТ (2:6):

Цвети започна нервно двубоя и допусна пробив още в първия си сервис гейм. Конюх затвърди пробива и поведе с 2:0. Последва нов лош сервис гейм за българката, която беше изправена пред угрозата да бъде пробита, но съумя да вземе подаването си, въпреки че изоставаше с 15:40.

Хърватката успя да вземе подаването си и дръпна с 3:1, а Пиронкова допусна нов пробив в петия гейм въпреки сериозния отпор, който даде на Конюх - 1:4. Вторият пробив също бе затвърден бързо от хърватката, която поведе с 5:1.

Пиронкова взе следващия сисервис гейм и намали изоставането си до 2:5, но Конюх бе безпощадна в осмия гейм, с който затвори и първия сет в своя полза с 6:2. 


ВТОРИ СЕТ (6:4):

В началото на втората част и двете тенисистки играеха гейм за гейм. Пиронкова взе лесно първия си сервис гейм, а в следващия получи и точка за пробив, но в крайна сметка Конюх не допусна да се стигне до такова развитие. Цвети поведе с 2:1 след нов бърз сервис гейм, а хърватката отново възстанови равенството веднага след това.   

Размяната на геймове между двете продължи в следващите минути, за да се стигне до 4:4. Пиронкова взе следващото си подаване, след което настъпи и решаващия момент във втория сет. Пловдивчанката успя да пробие Конюх в най-точния момент, с което си осигури успеха във втората част. 


ТРЕТИ СЕТ (2:6): 

Третият сет отново не започна по най-добрия начин за нашето момиче и предаде още първия си сервис гейм. Конюх затвъри пробива и дръпна с 2:0. Последва размяна на геймове, за да се стигне до нов пробив в полза на хърватката в петия гейм, за да поведе с 4:1.

Пробивът бе затвърден от Конюх, която бе на един гейм от спечелването на мача. Цвети намали до 2:5, след като взе своето подаване. Конюх обаче не остави шансове на българката в следващия гейм и затвори сета и мача в своя полза с 2:1.


FT | ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА – АНЯ КОНЮХ 1:2 (2:6; 6:4; 2:6)