Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от американеца Франсис Тиафо с 1:3 сета на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия. 

Тиафо, който на днешния ден навършва 21 години, изигра страхотен двубой, бе по-ефикасен и се възползва по-добре от шансовете, които имаше.

Гришо от друга страна в хода на мача пропусна много възможности за пробив, които можеха да пратят мача в друга посока. Димитров изостана с 0:2 сета, намали на 1:2, но загуби с 5:7, 6:7( 6), 7:6 (1), 5:7 на "Мелбърн Арина".

Така Франсис Тиафо за първи път в кариерата си се класира за четвъртфинал на турнир от Големия шлем, а Димитров приключи участието си едно стъпало по-ниско от миналата година.

Първата ни ракета бе пробит на два пъти в първия сет и въпреки, че върна един пробив, веднага след това отново допусна такъв. Българинът имаше повече шансове за пробив, но американецът бе по-ефикасен при шансовете си.

Във втория сет Григор осъществи пробив, но веднага последва такъв на сметката на Франсис Тиафо и се стигна до тайбрек. Там първата ни ракета поведе с 6:3, но не спечели нито точка след това и американецът спечели с 8:6 точки, а с това увеличи аванса си на 2:0 сета.

Третият сет отново приключи след тайбрек, но този път в полза на първата ни ракета. Съперниците размениха по един пробив, като Франсис Тиафо поведе с 4:2, но Димитров удържа и изравни. Американецът показа признаци на умора и това даде надежди за родния тенисист за обрат в двубоя.

В четвъртия сет Григор Димитров имаше три възможности за пробив при 4:3, но американецът изравни и успя да пробие българина за 6:5, след което на свой сервис затвори уверено мача.

Франсис Тиафо ще се изправи на четвъртфиналите срещу победителя от мача между Рафаел Надал и Томаш Бердих. Те играят на "Род Лейвър Арина".

Избрани кадри от сблъсъка Григор Димитров - Франсис Тиафо

Григор Димитров - Франсис Тиафо

източник: Gulliver/GettyImages

Вижте развитието на двубоя:


Четвърти сет 5:7 - Победа с 3:1 сета за Франсис Тиафо срещу Григор Димитров!

5:7 Франсис Тиафо поведе с 30:0 при своето подаване. Последва нова точка след добър сервис и така Тиафо си осигури три мачбола. Първият бе отразен от Григор Димитров, но при вторият американецът успя и спечели сета и мача!

5:6 Пробив! Разколебаване на сервис за Гришо доведе до 40:15 за Франсис Тиафо и той се възползва още от първия си шанс!

5:5 Бърз сервис гейм на 0 за американеца.

5:4 Стабилен гейм за Григор Димитров, въпреки че загуби първото разиграване.

4:4 Франсис Тиафо прати топка в аут за 40:30 и така Гришо стигна до точка за пробив. Американецът обаче триумфира след дълго разиграване и изравни. Двойна грешка на Тиафо пак даде шанс за пробив на Димитров, който пак не успя да се възползва. Трета възможност за пробив се откри пред Григор след като съперникът му прати топка в аут, но със страхотен сервис той пак се справи. С точен форхенд по правата Франсис Тиафо успя да спечели подаването си.

4:3 Бърз сервис гейм за Григор Димитров, който направи двойна грешка, но и два аса и пак взе гейм аванс.

3:3 Димитров дръпна с 30:0, но американецът изравни и успя да изравни на свой ред.

3:2 Най-добрият ни тенист спечели подаването си на 0.

2:2 Добър сервис гейм за Франсис Тиафо и последва равенство.

2:1 Труден гейм и двойни грешки за Гришо и след като отрази един шанс за пробив на американеца, дойде и втори. Той също бе отразен след добър втори сервис за българина, който успя да поведе.

1:1 Доста оспорван гейм, но Франсис Тиафо спечели подаването си.

1:0 Стабилен сервис гейм за Григор Димитров.

Четвърти сет

Трети сет 7:6 (1) - Григор Димитров намали на 1:2 сета

Тайбрек 7:1 - Григор Димитров поведе с 2:0 точки след като взе една при сервис на противника. Франсис Тиафо прати топка в аут и така Гришо дръпна с 3:0 на свой сервис. Нов загубен сервис за американеца даде още по-добър аванс от 4:0 за българина. Отличен ретур на Гришо му даде преднина от 5:0. Франсис Тиафо намали на 1:5 точки, а при 6:1 Димитров не се разколеба и със 7:1 взе тайбрека, а с това и сета!

6:6 Григор Димитров сервира за оставане в сета и в мача, и без проблем взе подаването си за равенство в геймовете.

5:6 Оспорван гейм, в който американецът все пак стигна до 40:30. Григор Димитров изравни за 40:40, но с добър сервис Тиафо взе аванс. Димитров обаче стигна до точка за пробив, която бе отразена с ас от американеца. Майсторско изпълнение доведе до нов шанс за пробив, с който Тиафо също се справи и в крайна сметка измъкна гейма.

5:5 С точен ретур Франсис Тиафо стигна до 40:40 при сервис на Гришо, но първата ни ракета запази спокойствие и изравни геймовете.

4:5 Димитров поведе с 30:15, а Тиафо атакува на мрежата и изравни до 30:30. Българинът имаше точка за пробив при 40:30, но американецът отново изравни. След оспорване от страна на Гришо, Тиафо трябваше да се върне на корта и за изпълни втори сервис, въпреки че мислеше, че геймът е приключил, но запази спокойствие и взе подаването си.

4:4 Отличен сервис гейм за най-добрия ни тенисист доведе до изравняване на геймовете в третия сет.

3:4 Пробив! Тиафо допусна разколебаване, първата ни ракета поведе с 40:15 и стигна до две възможности да върне пробива. Със стабилен сервис, американецът отрази първата, но с точен бекхенд по правата Гришо върна пробива!

2:4 Пробив! Американецът поведе с 40:30 при сервис на Димитров и при първия си шанс успя да пробие българина, за да увеличи аванса си!

2:3 Нов стабилен гейм за Франсис Тиафо и той възстанови аванса си.

2:2 Григор Димитров също нямаше проблеми да спечели подаването си и изравни резултата в сета.

1:2 С отличен сервис Тиафо отново поведе.

1:1 Франсис Тиафо дръпна с 40:15 при сервис на Григор, осигурявайки си две точки за пробив. Димитров отрази първата, а с хубав сервис и излизане на мрежата той изравни до 40:40 и спечели гейма.

0:1 Стабилен сервис гейм за американеца и той повежда в резултата.

Трети сет

Втори сет 6:7 (6) - Франсис Тиафо поведе с 2:0 сета

Тайбрек 6:8 - Първата ни ракета поведе с 2:0 точки след минипробив срещу Тиафо, а после дръпна с 3:1. Американецът също направи минипробив, който бързо бе върнат от Григор Димитров и той задържа аванс от 2 точки при 4:2. Франсис Тиафо сгреши от форхенд и така първата ни ракета дръпна с 5:2, но също сгреши при свой сервис. При 6:3 в своя полза обаче Гришо стигна до три сетбола. 21-годишният американец намали на 4:6, а след това и на 5:6 след страхотно изпълнение на мрежата. Топка в аут за българина и се стигна до изравняване - 6:6. Двойна грешка за Димитров доведе до изоставане с 6:7 и при първия си сетбол, Франсис Тиафо той се възползва и спечели тайбрека с 8:6.

6:6 Димитров опита да се противопостави на американеца, но той взе подаването си и изравни.

6:5 Уверен Григор спечели подаването си и ще опита да пробие съперника, за да спечели сета.

5:5 Димитров притисна съперника и поведе с 30:15, но Франсис Тиафо не допусна колебание и изравни резултата.

5:4 След нова грешка от форхенд на българина, Тиафо поведе с 30:15 и след това дръпна с 40:15, осигурявайки си нови точки за пробив. С хубав сервис Димитров отрази първата възможност, а след това повтори упражнението и изравни за 40:40. Нов отличен сервис доведе до аванс за Гришо и той спечели подаването си.

4:4 Димитров стигна до нов шанс за пробив при 40:30 в негова полза при сервис на Франсис Тиафо, но не успя да се възползва и американецът изравни резултата в сета.

4:3 Пробив! Американецът спечели първите две точки в следващия гейм за 30:0, а после дръпна с 40:15 при сервис на Григор. Родният тенисист отрази първата възможност, но след това сгреши и допусна връщане на пробива!

4:2 Пробив! Григор Димитров се възползва от грешки на съперника си и поведе с 40:15 и този път при първия си шанс за пробив в гейма, българинът успя да го осъществи за 4:2!

3:2 Много добър сервис гейм за първата ни ракета и той пак взе гейм аванс.

2:2 Грешка на Франсис на Тиафо даде надежди на Димитров при 30:15 в негова полза, но американецът изравни до 30:30 след атака на мрежата и след това взе подаването си.

2:1 Стабилен сервис гейм за Гришо и пак гейм аванс.

1:1 Тиафо доведе резултата до 40:0 с точен бекхенд по правата и след това категорично спечели подаването си.

1:0 Отличен гейм за Григор Димитров и той поведе в резултата.

Втори сет

Първи сет 5:7 - Франсис Тиафо поведе с 1:0 сета

5:7 Стабилна игра за Франсис Тиафо и той стигна до три сетбола. С добър ретур българинът спаси първия, но при втората възможност американецът спечели първия сет със 7:5 гейма.

5:6 Пробив! Американецът успя да поведе с 30:0 и 40:15 при сервис на Григор Димитров. С точен форхенд първата ни ракета отрази първата възможност, но при втория си шанс Тиафо успя и пак проби българина!

5:5 Пробив! Гришо доведе резултата до 30:30, а след това след след хубав слайс стигна до точка за пробив, който успя да оползотвори и да спечели гейма!

4:5 Успешен сервис гейм за Григор Димитров, който намали пасива си и в следващия гейм ще опита да върне пробива, за да остане в сета.

3:5 Франсис Тиафо затвърди пробива. Гришо дръпна с 30:15 и след това с 40:15 и си осигури две точки за връщане на пробива. Грешка от бекхенд намали на 30:40, а след хубав сервис на американеца, той спаси и втория шанс за пробив. Последва обаче нова възможност за Димитров, отново отразена от Тиафо в крайна сметка въпреки 3 възможности за пробив на Гришо, американецът спечели подаването си и поведе с 2 гейма.

3:4 Пробив! Оспорван гейм при сервис на Григор Димитров. След грешка на българина Франсис Тиафо стигна до точка за пробив и успя!

3:3 Българинът поведе с 30:15 при сервис на съперника, но Тиафо обърна и спечели подаването си, макар и да имаше трудности.

3:2 Бърз сервис гейм за Григор Димитров, който поведе отново без проблеми.

2:2 След много усилия Франсис Тиафо успя да спечели втория си сервис гейм. Първата ни ракета поведе с 40:0 при сервис на Тиафо и стигна до три точки за пробив, но и трите бяха спасени. Последва нов шанс за пробив, който също бе отразен от американеца след зрелищно разиграване. Франсис Тиафо излезе с точка напред, но не успя да го затвори. Маратонският гейм продължи след точен форхенд на Григор. В крайна сметка Димитров отстъпи в гейма, въпреки че имаше 4 шанса за пробив.

2:1 Отново гейм на 0 за Григор Димитров и той излиза напред в резултата.

1:1 Американецът също спечели убедително първия си сервис гейм.

1:0 Григор Димитров стартира в първия гейм и спечели подаването си като не даде точка на съперника.

Първи сет

Начало на мача


Американецът за първи път достига до 1/8-финалите на турнир от Големия шлем, като досега имаше трети кръг само на Уимбълдън миналата година. Тиафо се справи последователно с Прайнеш Гунесваран 3:0 (7:6, 6:3, 6:3), Кевин Андерсън 3:1 (4:6, 6:4, 6:4, 7:5) и Андреас Сепи 3:2 (6:7, 6:3, 4:6, 6:4, 6:3).

До момента най-добрият ни тенисист отстрани трима съперници по пътя си - Янко Типсаревич 3:1 (4:6, 6:3, 6:1, 6:4), Пабло Куевас 3:1 (6:3, 6:7, 6:3, 7:5) и Томас Фабиано 3:0 (7:6, 6:4, 6:4).

Тиафо се казани на Григор

С класа и стил Гришо подчини джобен италианец и е на 1/8-финал

Григор Димитров: Между мен и Агаси има някаква химия

Гришо ще вгорчава рождения ден на следващия си съперник

Лудият "Танц на победата" на следващия съперник на Григор

Димитров очаква необикновена битка с Тиафо