Световният №1 Новак Джокович постигна една от най-значимите победи в кариерата си, побеждавайки 13-кратния шампион от „Ролан Гарос“ Рафаел Надал в задния му двор насред корт „Филип Шатрие“ в Париж след 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2 за 4 часа и 11 минути.

Това бе рекорден 58-и път, в който двамата излязоха един срещу друг при 29 на 28 успеха в полза на сърбина преди този ден. Именно Ноле бе последният човек, надвивал Рафа на Откритото първенство на Франция през 2015 година. Робин Сьодерлинг стори същото през 2009-та за първи път.

След 108 двубоя Матадора от Манакор допусна едва третото си поражение във френската столица. Така в неделя белградчанинът ще спори за трофея със Стефанос Циципас.

Gulliver/Getty Images
73 снимки


Първи сет

Двамата се захапаха още от първия гейм, в който сърбинът влезе изключително концентрирано и стигна до точка за пробив при 30:40, но Рафа отрази опасността с ас по диагонала. Ноле спечели възможността за нов брейк след остър диагонал от бекхенд, но и той бе спасен след 202 километра начален удар по правата. Форхенд по късия диагонал от Надал изненада Джокович и геймбол след кратка размяна на удари. Последва обаче двойна грешка и 40:40. Къса топка, прехвърлящ удар и смаш в аут на световния №1 дадоха глътна въздух на испанеца. Бекхенд в аут по ширина на посрещащия - 1:0.

Джокович бързо дръпна с 40:15 преди устремът му да бъде охладен с печеливш удар на Надал по правата от форхенд и неуспешна къса топка за 40:40. Нова такава, но достигната и контрирана по диагонала от Рафа му носи точка за брейк. Тя бе реализирана след неуспешен смаш от Ноле, форхенд в тялото и минаващ удар край мрежата - 2:0.

Нов гейм за Матадора, в който не отпусна нито точка - 3:0.

Непредизвикана грешка от форхенд по дължина на Новак – 0:15. Изящен ретур по правата от бекхенд за 0:30. Този път Надал пресили удара си по диагонала и сгреши – 15:30. Нова неточност от ракетата на Джокович след пресилен бекхенд по диагонала – 14:40. Форхенд в мрежата и нов пробив за 4:0.

В следващия сервис-гейм олимпийският шампион от Пекин показа леки колебания при подаването си, но при 40:30 изпълни брутален сечен сервис по диагонала, с което дръпна с 5:0.

Въпреки чудесната къса топка на белградчанина, Надал я достигна и контрира на свой ред с такава – 0:15. Превъзходен сервис по правата за 15:15. Бекхенд по основната линия, правен към ъгъла по правата и 30:15. Нов чудесен начален удар за 40:15. Убийсвен форхенд по правата на манакореца – 40:30. Все пак геймът е за Новак, след като Надал прати форхенда си в мрежата – 5:1.

След като поведе с 0:30, Джокович допусна евтина грешка в мрежата. Въпреки това световният №1 изненада противника си с успешна къса топка в следващото разиграване – 15:40. Контра пие форхенд по правата на Рафа за 30:40. Сервис по правата, с който Надал взе инициативата и постоянно контролираше размяната на удари – 40:40. Смаш от форхенд след опит за прехвърляш удар – сетбол. Той е спасен след грешка в мрежата от бекхенд. Единият пробив бива върнат след двойна грешка на 13-кратния шампион.

Макар и трудно и спасявайки сетбол при свое подаване, Джокович успя да измъкне гейма си след поредица от убедителни изяви от дъното на корта и в близост до мрежата за 5:3.

Невърнат сервис и бърза непредизвикана грешка за 30:0. Прехвърлящ удар в ъгъла на игрището матира Джокович, който опита да върне топката, но тя излетя в аут. Петият сетбол бе спасен след нов прехвърлящ удар, ала извън очертанията. Ретур в краката и форхенд в мрежата – 40:40. Сечен сервис по правата без отговор – нов сетбол. Той се оказа щастлив, след като форхенд по правата бе достатъчен на Рафа да матира съперника – 6:3.

Втори сет

Втората част започна оптимистично за Ноле след гейм на нула.

По-доброто начало на Ноле в сета продължи и в следващия гейм, в който поведе с 0:40 след 2 поредни грешки на Надал и по-събрана игра от посрещащия. Пробивът стана факт след форхенд инсайд-аут извън очертанията – 2:0.

Устремът на сърбина обаче бе притъпен след рибрейк на 0 от Надал - 2:1.

Началото на следващия гейм започна с бърза неточност в мрежата на 35-годишния левичар, но след това показа завидна защита и изчака грешки на съперника в следващите 2 разигравания. Все пак испанецът удържа и изравни за 2:2.

Сърбинът спря на свой ред серията на Рафа с гейм на 15 и 3:2.

Убийствен диагонал от бекхенд за 0:15. След това Джокович отново изхвърли от корта испанеца по идентичен начин и продължи по правата, надграждайки предимството си. Точката приключи след смаш на мрежата – 0:30. Още едно брутално разиграване, лоша къса топка в аут на Рафа за 0:40. Първите две точки за пробив бяха спасени, но третата беше реализирана след форхенд в аут на 13-кратния шампион – 4:2.

Световният №3 опита да се върне бързо в играта, стигайки до 2 поредни точки за връщане на пробива, но Новак се мобилизира и изравни при 40:40. На гол корт и смаш от бекхенд край мрежата обаче Джокович сгреши, даде ново предимство на испанеца, но отново се спаси след брутална размяна на удари, приключила с бекхенд в мрежата на Надал. Лоша къса топка от посрещащия – предимство Джокович. Мек втори сервис, ретур, с който Ноле бе изтласкан назад и това доведе до топка в мрежата – 40:40. Контра пие бекхенд по диагонала от сърбина хванаха в крачка неговия опонент и не му остави шанс за реакция. Ретур в аут по ширина и 5:2 след над 11 минути игра в гейма.

Надал бързо взе потенциално последния си сервис гейм на 15 с новите топки за 5:3.

Два поредни мощни форхенда по диагонала след ранно взимане на топката дават преднина на Джокович – 15:0. Бърза неточност в мрежата обаче правят 15:15. Къса топка от Ноле, прехвърлящ удар, но неубедителен смаш впоследствие позволиха на Матадора да направи минаващ удар от бекхенд от дъното на корта – 15:30. Агресивен бекхенд по правата от световния №1 все пак изравнява нещата – 30:30. Двойна грешка за 30:40. Лош тайминг от бекхенд след твърде много ротация и малко дълбочина изравняват точките. В следващата точка Джокович влезе в корта, но Надал видя това, изправи топката в краката му и не успя да прекара топката над мрежата – нова точка за връщане на брейка. Въпреки това Надал бе хванат в крачка, опита да се защити със слайс, но Ноле излезе на мрежата и завърши с форхенд по правата. Сечен начален по диагонала – сетбол. Удар с рамката на ракетата от Рафа и топка в аут – 6:3.

Трети сет

Надал започна на сервис в третата част и изкова бърз аванс от 40:0 преди Джокович да го контрира със светкавичен ретур по диагонала за 40:15. Испанецът не позволи нещо повече и завърши с форхенд уинър по правата - 1:0.

Идентична реакция от световния №1 с гейм на 15, затворен чрез ас по правата - 1:1.

Джокович тръгна много добре в този гейм и дръпна с 15:30, Надал изравни за 30:30, но Ноле все пак стигна до точка за пробив. Тя бе отразена, благодарение на началния си удар. След това сърбинът достигна до нова такава след форхенд в мрежата на опонента си. Въпреки че игра на втори сервис, Надал отвори правата и с форхенда си затисна Джокович – 40:40. Една бърза точка и една, завършила с къса топка приключва 10-минутен гейм – 2:1.

Надал изигра доста разсеяно следващия гейм, в който бързо загуби и четирите точки и така Ноле изравни отново 2:2.

Ас по диагонала за 15:0. Бекхенд по правата в аут по ширина на Рафа – 15:15. Бекхенд по правата даде преднина на Надал, излизайки на мрежата, но смашът му отиде в аут – 15:30. Още една неточност от страна на испанеца след аут по дължина от бекхенд – 15:40. Къса топка в перфектния момент за шампиона и 30:40. Ас по правата за 40:40. Фантастично остър диагонал от бекхенд, с който изхвърли от корта съперника и това му донесе успех – трета точка за пробив. Този път късаната топка не мина мрежата и брейкът е факт – 2:3.

При 15:15 Джокович изпълни сервис воле, но бе разминат от ретур. Впоследствие Ноле направи къса, лоб, а при удара на Надал топката удари филето на мрежата и тупна зад сърбина – 15:40. Първата точка за рибрейк бе спасена след бекхенд на посрещащия в мрежата. След бясна размяна на 23 удара по цялото протежение на корта, белградчанинът хвана на контра от форхенд своя именит съперник и изравни – 40:40. Бекхенд по правата на манакореца се оказа достатъчен за нова точка за пробив. Той става факт след минаващ удар от форхенд по правата – 3:3.

Нов кошмарен гейм за подаващия, след като Надал на свой ред бързо бе пробит на 0 след поредица от предизвикани грешки - 3:4.

15:0 след кратка размяна по бекхенд и форхенд диагонала от двамата, завършила с аут на Надал. Права от бекхенд на сърбина и слайс в аут на испанеца – 30:0. Форхенд по правата на Ноле, който излита в аут – 30:15. След това последва непредизвикана грешка по диагонала от бекхенд и 30:30. След като бе разходен от край до край, Надал върна всичко, което постави под максимално напрежение световният №1 и той прати форхенда си в мрежата – 30:40. Следващият форхенд по обратния диагонал обаче имаше достатъчно дълбочина и острота и матира Рафа – 40:40. Бекхенд по правата на 34-годишния състезател, който намери линията и предимство. Отново бекхендът по диагонала се разбалансира и не намери очертанията – 40:40. Краката на испанеца този път спряха да се движат и той изпрати топката в аут по дължина от бекхенд. Кик сервис по правата, ретур от форхенд в аут по правата за 3:5.

Надал измъкна подаването си на 15 и заставя Новак Джокович да сервира за сета - 4:5.

Скъсен диагонал от форхенд, последвала къса топка и 15:0. Форхенд по правата в аут на Надал за 30:0. Бърза грешка от Ноле в мрежата – 30:15. Излизане на мрежата от Джокович, което обаче бе пресрещнато от бекхенда на Рафа по правата и 30:30. Въпреки че сърбинът изпълни добър бекхенд по диагонала, той бе контриран с форхенд уинър по правата – 30:40. Грешка от бекхенд по диагонала и 5:5.

Привидно спокойно тръгна този гейм за Надал, но двойна грешка и наказателна акция от Джокович при втори сервис изравниха точките – 30:30. Форхенд по обратния диагонал излита в аут, но при точка за пробив Рафа бе непоклатим и със смаш зад основната линия се спаси. Намеса на мрежата след удар на Надал, Ноле се подхлъзна, изгуби баланс с левия крак, но намери начин да я върне в полето на съперника, Надал я стигна с мъка, но прехвърлящият удар на белградчанина сложи точка на спора. И този път испанецът спаси точката за пробив, благодарение на печеливш удар от форхенд по правата – 40:40. Два поредни невърнати сервиса и 6:5.

Сечен втори сервис по диагонала на Джокович и ретур в аут – 15:0. Намеса на мрежата, Надал натисна от форхенд и бекхендът на Ноле излетя в аут – 15:15. Отличен начален удар, с който си отвори корта, но завършващият удар отиде извън очертанията – 15:30. В следващото разиграване сърбинът си създаде предимство с бекхенд по правата, а след това завърши със смаш – 30:30. Сервис по диагонала и форхенд по обратния такъв – 40:30. Два поредни къси бекхенда на Джокович, което даде възможност на Рафа да обърне по правата и да завърши. Матадора дочака своя момент и натисна на форхенда на съперника си след по-плитък удар на опонента си – сетбол. Брилянтна къса на световния №1, с което се спасява. Две поредни точки, изиграни по отличен начин със стабилни удари на западния ни съсед и 6:6, тайбрек.

Двойна грешка на Надал за начало на тайбрека – 0:1. Бекхенд по правата в аут от страна на Ноле – 1:1. Линия от форхенд по диагонала от Новак – 1:2. Неуспешна къса топка от Джокович, която се спира в мрежата – 2:2. Още една непредизвикана грешка от ракетата на сърбина след бекхенд по правата отново в аут, но този път по ширина – 3:2. Две волета на мрежата и носителят на 18 титли от Големия шлем прави 3:3. Ултракъс форхенд по диагонала остави без дъх Рафа, който само изгледа топката – 3:4. Къса топка с висока траектория на испанеца, Ноле я достигна, но бе хванат в крачка с форхенда на Рафа, ала въпреки това волето на манакореца отиде в аут – 3:5. Нова къса топка от ракетата на 13-кратния първенец, този път успешна – 4:5. Ас по правата от полето за предимство – 4:6. Къса топка този път от сърбина, която се оказа твърде добра дори за Матадора от Манакор и третият сет приключва след 92 минути продължителност.

Четвърти сет

Още в първото разиграване на четвъртия сет Джокович линира топката по правата със самочувствие. 30:0 след невърнат начален удар. Неуспешна къса топка за 30:15. Надал сътвори чудесен ретур и изравни бързо точките – 30:30. Трета поредна такава за испанеца след бекхенд в аут по дължина на сервиращия. Къса топка, лош смаш и смъртоносен форхенд по диагонала от Рафа, пробив и 1:0.

Превъзходен бекхенд по правата на Джокович, последван от такъв по диагонала – 0:15. Двойна грешка – 0:30. Последваха две поредни точки от Рафа след сбъркан в мрежата форхенд и продължително разиграване впоследствие. Балонна топка около основната линия, на която Новак не успя да противодейства и 40:30. Систематичен натиск от Надал по правата и към бекхенда на Ноле измъкнаха сервиращия от трудната ситуация – 2:0.

Успешна къса топка от Джокович за 15:0. Смаш край мрежата за 30:0. Форхенд уинър по обратния диагонал и 40:0. Ас по правата – 2:1.

Брейкът бързо е върнат след изключително мобилизирана игра от Джокович и недостатъчна концентрация на сервис от Надал - 2:2.

Ас по правата за 15:0. Още един невърнат начален удар в същата посока и 30:0. Още един ас за трети път по правата – 40:0. Ретур в мрежата и 2:3.

Ретур в аут след втори сервис – 15:0. Бекхенд по правата на линията в ъгъла от Ноле за 15:15. В следващите две разигравания си размениха по една точка в момент, когато часовникът отчита 4 изминали часа. Лош контакт с топката от бекхенд и аут по правата на Надал – 30:40. Дълбок ретур по правата, който кацна около основната линия, на който Рафа не успя да отговори и пробив – 2:4.

Форхенд на испанеца в мрежата за 15:0. Отново от силната си страна Надал атакува, но по правата и топката тупна на линията за 30:0. Бекхенд по диагонала от ракетата на 13-кратния шампион отива в аут по дължина – 30:15. Двойна грешка – 30:30. Чудовищен сервис по диагонала, който едва бе достигнат от Рафа – 40:30. Фантастична къса топка по диагонала на Ноле и 2:5.

Двойна грешка за 0:15. Брутална атака към форхенда на Надал, който не успя да върне топката – 0:30. Непредизвикана грешка от бекхенд по диагонала за 0:40. Форхенд по правата и 15:40. Още един сбъркан бекхенд по диагонала и гейм, сет, мач!