„Харесвах шансовете си за този турнир. Напоследък играех добър тенис на клей. Все пак не искам да бъда прекалено разочарован, защото ситуацията е такава, каквато е. Той игра много добре. През миналата седмица бе на финал и днес бе много уверен, показвайки много добър тенис. Сервираше добре и като цяло всичките му удари бяха на ниво, така че се оказа прекалено голямо препятствие за мен, особено след като всичко му се получаваше“, заяви Григор Димитров след поражението си на старта на „Ролан Гарос“.

„Не успях да намеря ритъма си и не се възползвах от малкото възможности, които имах в мача. Нещо, от което трябва да си взема поуки. Бе един от онези дни, в които не можеш да контролираш нищо. Случва се“, каза още Григор, цитиран от tenniskafe.com.

- Колко е трудно да излезеш в мач знаейки, че Карлович е тенисист, който може да те отстреля от корта, ако той играе страхотно, а ти не се представиш на високо ниво?
- Срещу него винаги имаш шансове, но днес Иво бе навсякъде по корта, правейки ударите си и сервирайки наистина много добре, но той по принцип си сервира отлично. Просто днес каквото и да се опитвах да направя, не ми се получаваше. Ситуацията е такава, каквато е. Не искам да падам духом прекалено много. Просто една загуба. Имах добър клей сезон и сега няма да унивам, а дори напротив - това ще ме мотивира още повече. Ще се завърна по-силен. Тази загуба ми дава допълнително време да си почина малко и да се подготвя за предстоящите седмици от сезона на трева.

- Срещу противник като него, ако успее да те пробие, вече си в много тежка ситуация. Какво си мислеше след допуснатите пробиви в първите два сета?
- Бяха малко забавни пробиви, защото на няколко пъти имаше удари с рамката, а аз направих наистина много слаби геймове. Имам чувството, че днес всичко беше срещу мен. Трябваше да се боря с това, но не намерих правилния начин да го направя и той спечели.

- Беше ли подложен под голямо напрежение, идвайки като поставен под №11 на турнира или може би самият ти се постави под такова напрежение?
- Не, напротив - вълнувах се. Винаги се чувствам така, когато играя добър тенис и се изкачвам в ранглистата. Има позитивни вибрации във въздуха и се чувстваш добре. Но от друга страна последните няколко дни не бяха никак добри, но това е само един турнир. Загубата си е загуба, но трябва да я приема.

- Каза, че последните няколко дни си имал проблеми. Би ли споделил за какво точно става въпрос?
- Не, просто определени неща, но е нещо, през което трябва да премина и с времето да се справя с него. Днес бе един от онези дни, в което нищо не влизаше в корта или поне малко да е в моя полза. Както казах, трябва да го приема.

- Срещнахте се преди две седмици в Рим, а през миналата той игра финал в Дюселдорф. Мислиш ли, че той игра по-уверено в сравнение със срещата ви в Рим?
- Да, той удряше здраво всяка топка и бях малко изненадан, защото в Рим бе съвсем различно. Сервисът му не бе толкова добре насочен, волетата му не бяха толкова добри, но изглежда е натрупал увереност от седмицата, в която игра финал.

- Сигурен съм, че си разочарован, но не звучиш по този начин. Това е защото срещна много труден противник в лицето на Карлович или защото не искаш да падаш духом и да губиш от увереността си?
- Просто не мисля, че има нужда от това. Разбира се, исках да направя добър турнир тук в Париж, особено тук. Пристигнах на турнира надъхан и в известна степен свеж. Не очаквах подобно развитие, но така е в тениса. На корта застават двама тенисисти и единият излиза победител. Този път това не бях аз. Трябва да премина през това и може да се окаже, че е било за добро.

- Григор, съжалявам за загубата. Сега ще останеш ли за няколко дни в Париж и какви са плановете ти за сезона на трева?
- Не знам, в момента нямам представа. Сега ще си почина няколко дни. Не е нещо, за което съм мислил. Ще говоря с треньора за това какви са плановете и целите ни за сезона на трева. С нетърпение очаквам турнира в Куинс и най-вероятно ще пристигна там малко по-рано.

- Спомена, че си имал няколко трудни дни. Това ли беше причината, поради която не бе на 100%?
- Не искам да влизам в детайли, защото ще прозвучи като извинение и предпочитам да не говоря за това. Просто неща, с които трябва да се справя.

ВИДЕО от интервюто вижте тук: