Световният номер Роджър Федерер сподели опасенията си, че употребата на мобилни телефони на корта лесно може да подтикне играчите към нарушаване на правилата.

Вчера украинецът Сергей Стаховски бе глобен с 2 хиляди щатски долара заради неспортсменско поведение, след като заради спор със съдия засне с телефона си белег от топката върху клея и по-късно го публикува в „Туитър“. "Ролан Гарос" видя и друг подобен случай. Гаел Монфис също прибегна до модерните технологии в мача си срещу Ернестс Гулбис и в една от паузите засне видео на публиката по трибуните, която се забавляваше с мексиканска вълна.

Макар че за момента носителят на 17 титли от Големия шлем намира тези прояви за забавни, той не пропусна да подчертае и негативните им страни. „Според мен ще виждаме това все по-често“, убеден е Федерер. „Всъщност мисля, че е доста смешно. Проблемът обаче е, че треньорите могат да се възползват и да дават наставления по този начин.“

„Няма да е много трудно за осъществяване. Отиваш в тоалетната, като преди това си скрил телефона някъде. Не казвам нищо конкретно, просто подчертавам, че е възможно. Остава ти да се надяваш, че играчите няма да си служат с телефоните по лош или неуважителен начин, а ще продължат да бъдат забавни“, допълни той.

Преди да заснеме феновете, Монфис поиска разрешение от съдията на стола и така избегна наказание.