Това Открито първенство на Великобритания по тенис няма да е същото.  Турнирът имат над 120-годишна история и закони, но пък за нас няма да  е същият.

Да, тревата на корта си остава 8 милиметра, макар и с леко променена  смеска. Последните 10-12 години организаторите почти незабелязано  променят съотношението райграс, пясък и т.н., за да изсъхва корта  по-бързо от лондонския дъжд, но и за да отскача по-високо топката.  Ястребите също са си там, за да гонят гълъбите. А задължителният  десерт на трибуните си остава точно с по 10 ягодки и сметана.

Уимбълдън 2014 обаче е по-различен от българска гледна точка. След  кариерния си шлем на по-малките турнири, очакванията към Григор  Димитров са по-големи отколкото към Цветана Пиронкова. А само до преди  няколко месеца не бе така.

Първата ни ракета при дамите сега има повече спокойствие защото не е  първа на стрелковата линия по очаквания. Двуседмичният тревен маратон  за Цвети значи много. Преди 4 години именно на свещената трева в „Ол  Инглънд Клъб” тя стана първата българка, достигнала до полуфиналите  като отстрани петкратната шампионка Винъс Уилямс. И тогава шокира  репортерите с „разкритието”, че в България нямаме нито един тревен  корт. Нещо като световната титла по фигурно пързаляне на Албена  Денкова без ледена пързалка у нас. Година по-късно пак бе на ¼-финал.

От своя страна сега България, Мария Шарапова, а и светът гледат към  13-тият в света Григор Димитров. Първата ни ракета при мъжете се  чувства добре и уверен в Лондон и го показа вчера в първия си мач.  Приплъзването на свещенната трева е нещо, което може, обича и владее.  Григор знае как се вдига купа от Уимбълдън, макар и като юноша. Скоро  пък може да реализира и тази си лондонска мечта, защото за него мечта  е глагол, не съществително. Да видим как Димитров изцяло в бяло взима  в ръце сребърната купа с гравирано „Световен шампион на сингъл” е само  въпрос на време.

Рецептата за успехи на Цвети и Григор на тревата в Лондон е да се  наслаждават на играта. Keep calm & play tennis! Или както гласи  табелата на входа на комплекса: „Ако се сблъскате с триумфа или с  поражението, приемете ги по един и същи начин“. А Умиблъдън 2014 за  нас не е същият турнир като преди. Сега България има не един, а цели  двама достойни и прекрасни посланици на корта.