Един от най-популярните спортове в световен мащаб страда. След скандалите във футбола, явно дойде ред и на тениса да преживее сериозни сътресения.

Шокиращата новина за положителната допинг проба на Мария Шарапова е огромен удар по реномето на тениса. Рускинята е едно от едва двете големи лица на женския тенис в момента.

Обяснението на Маша и това доколко грешката е потресаваща издънка от страна на нея и екипа ѝ, е друг въпрос. Важен е изводът, а той е, че допинг съществува и в тениса, и то на най-високо ниво. Факт, който до този момент до голяма степен бе неглижиран извън единични случаи, свързани с по-ниско ранкирани състезатели. Близък до нас пример са наказанията на родните състезатели Сесил Каратанчева и Димитър Кутровски.

Но състезател от ранга на Шарапова досега не бе попадал в такава негативна светлина. Рускинята хитро опита да излезе с положителен образ от ситуацията с публичното разкриване на новината и разкайване за грешката, но имиджът на спорта със сигурност ще пострада от скандала.

А това се случва по-малко от 2 месеца, след като BBC разкри огромен скандал с манипулиране на тенис мачове от букмейкърската мафия.

Всичко това хвърля огромна сянка върху тениса – спорт, на който до съвсем скоро бе гледано единствено с уважение.

Скорошните скандали обаче променят имиджа на спорта. И докато спонсорите един по един се отказват от Шарапова, то не е изключено и големи спонсори да оттеглят подкрепата си към тенис турнирите и съвсем скоро постоянно увеличаващите се огромни наградни фондове да бъдат мираж.

Сега топката е в световните асоциации ATP и WTA. Te ще имат нелеката задача да покажат, че се борят с големите проблеми – допинг и манипулации на мачове, за да върнат благородната осанка на тениса.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS