Преди малко над 25 години Румен Сербезов се връща в родното Хасково след 5 години посланик в Япония и решава в града да се развие тенисът. За организацията на кортовете поканата е отправена към Димитър Господинов Димитров. Преди 23 години още в количка на тези кортове се появява бебето Григор Димитров – дете на въпросния Димитър Господинов и Мария. След 3 години този малчуган хваща ракетата, а на 5 вече тренира и така започва приказката.

На 12 години Григор Димитров печели първия си международен турнир - Неофициалното открито първенство на Франция, минава през различни школи в Париж, Барселона и САЩ. Дядовци събират пари за първия билет до Франция, приятели изпращат от Америка и маратонки. Не след дълго са факт и първите резултати – европейски шампион до 14 и 16 години, финал на US Open на двойки при юношите, шампион от „Ориндж Боул", №1 в ранглистата на Tennis Europe при 14-годишните, балкански шампион от отборните първенства в същата възраст, шампион на сингъл на турнира „Еди Хер Интернешънъл”, европейски юношески шампион от Москва без загубен сет, №1 при 16-годишните и т.н. Доста успехи запечатани и на снимки с медали и купи, че дори рамо до рамо с тогава малката Симона Халеп.

Григор Димитров

източник: Личен архив

Съдбата също се намесва в избора на чина в езиковата гимназия или ракета на корта. Говори се, че точно при кандидатстването на Григор, по български се пада темата, която единствено не е научил, а в изпита по математика предава черновата, а не беловата. В този период самият Димитров казва на родителети си: „Ще успея с тениса!”.

27 септември 2007 година Григор Димитров дава първото си интервю за Гонг, в което разказва за вълнението да играеш билярд и джаги с Новак Джокович, за изпитите по география и история, но и още:

Майка ми ме беше завела на тенис кортовете защото бях много див и единственото спасение беше една ракета и топка в стената. Мъжете не са чак толкова страшни всъщност. Когато играя моята игра, мисля, че съм непобедим!

А тенисистките? Коя ти е любимка?

Ммм, може би Мария Кириленко. Имах възможността да тренирам с нея два часа на Уимбълдън на тревата, но другите . . . Шарапова е добра, но конкретно нямам.

Какво искаш в най-близко бъдеще да постигнеш? Ти си само на 16 години и доста специалисти казват, че като влезеш официално при мъжете ще бъдеш №1 именно в света, че ти предстои страшно голямо бъдеще и се възлагат големи надежди ти да възродиш българския мъжки тенис, и да постигнеш големи резултати!

Целта на мен ми е наистина да пробия първо в мъжете! За мен това е една от най-големите ми цели! Все още ми е малко трудно, но работя върху това нещо. И се надявам, че в най-скоро време мога и там да стъпя! Но един път като отидеш там – между първите 100 в мъжете, оттам няма излизане!

За напред какво искаш да си казват хората за теб? Като се каже Григор Димитров – българският талант или?

Талантът се развива нали. Човек не се е родил научен, но ако продължавам така вече наистина може да създам някакво по-по-голямо име като например шампион на еди кой си турнир, да спечеля турнир от Големия шлем . . . Но нека не талант, само не талант!

Въпроси и отговори, които сега звучат някак като поличба. Но е прав Григор - „Когато играя моята игра съм непобедим!”. И само 50 дни по-късно на 19 ноември 2007 година, той печели първата си точка за мъжката световна ранглиста от турнир в Испания и официално влиза при големите под №1461! В този момент лидер е Роджър Федерер, преследван от Рафаел Надал, а трети е Новак Джокович – сърбинът, който по-късно стана добър познат, но и съперник в ½-финала на Уимбълдън на 4 юли 2014-та.

Историята сочи още десетки успехи – 9 февруари 2008-а триумф на двойки в Мурсия, 25 май 2008-а първа титла при мъжете на сингъл в Каталуня, за да стигнем до 6 юни 2008-а година – шампион на Уимбълдън при юношите! Григор вдига купата след победна серия без загубен сет, а докато на финала бие своя приятел и партньор на двойки Хенри Континен от Финландия с 7:5, 6:3, на съседния корт в Лондон Надал бие Федерер и също става шампион на Откритото първенство на Великобритания! След вечерята на шампионите преди 6 години това момче отново сподели пред микрофона ни: „Беше невероятно, бях там с Навратолова, името ми е на купата . . . Сега най-голямата ми мечта е да сторя това и при мъжете!”. Това се случи на 6 юли 2008-а, а финалът на Уимбълдън 2014-а е отново на 6 юли! Дали ще имаме déjà-vu?! И дали отново ще има „Game, set, match Dimitrov!”?!