Тенис център „Авеню", гр. Бургас разполага с една от най-модерните бази за тенис по Черноморието и една от най-функционалните в България. Климатизирана зала с 3 хард корта и фитнес, стаи за настаняване на състезатели извън Бургас, 10 открити клей корта и активно домакинство на международни турнири - клубът се утвърждава като водещ в района. След няколкомесечна подготовка в началото на 2019 г. клубът стартира мащабен и приоритетен проект. Голяма част от треньорите в клуба бяха обучени по стандарти на работа на Международната Тенис Федерация (ITF) благодарение на програмите за повишаване на квалификацията на треньорите на БФТ. С помощта на високите технологии, методиката на ITF бе превърната в работеща система за качествено обучение. За краткото си съществуване, подготовката си в клуба подобриха повече от 500 деца. В момента в клуба се подготвят над 120 деца в различни възрастови групи, като имат десетки призори от държавни първенства, на единично и двойки, както и национални състезатели.

От миналата година, по категоризация, ТК „Авеню" влезе в призовата тройка в България (Първа категория). Специално за сайта на БФТ се свързахме с Росен Марков, управител на ТК „Авеню", който говори за целите и амбициите на бургаския клуб.

-Как се роди идеята да инвестирате в тенис клуб?

- Идеята беше на баща ми. Той е активен любител и играе редовно. Още преди 10-ина година мислеше за подобна инвестиция, защото по онова време в Бургас нямаше зали с кортове. На всички приятели на тениса им се налагаше зимата по 5-6 месеца да не играят. Като цяло базите бяха в окаяно състояние. Идеята за създаването на тенис клуб се роди от хоби. Закупихме терен до Бургас, като в началото идеята беше клубът да бъде с по-малка база – 2 закрити и 5 открити корта. Впоследствие имахме възможност и разширихме базата на 3 закрити и 10 открити корта.

- С какви трудности се сблъскахте през годините, особено при създаването на нов клуб?

- В началото имахме доста проблеми. Самият работен процес има различна специфика. Ние сме в туристическия бранш, занимаваме се с хотелиерство и в началото ни беше трудно. Първата година по цял ден бяхме на кортовете, спокойно мога да кажа, че живеех там. Не беше лесно да сформираме екип. Отне ни близо две години да изградим цялата структура на клуба. Работим активно и успяхме да развием клуба бързо.

- Каква методика използвате?

- Имаме обособени групи при децата, разделени са на възрасти. Треньорите ни са със специализации. Разполагаме с иновативни системи на работа – всяко дете си има профил, където може да си гледа резултатите, следващите турнири, които му предстоят. Изградихме модерна дигитална система. Бих казал, че е и иновативна, защото не знам в България да има друг клуб, който да работи по този начин. Системата, с която работим, е разработена от наши специалисти. Те я създадоха на базата на нашата нужда. Опитваме се непрекъснато да подобряваме системата ни. Разбира се, всичко е съобразено по изискванията на ITF. Засега показваме добри резултати, малките деца стават все повече. При големите успехите ни също са налични.

- С колко деца работите в момента?

- В момента активните са към 120. Имаме шампион в различни възрастови групи при юноши и девойки, както и при най-малките деца. Опитваме се да се развиваме във всички възрасти. В момента сме се фокусирали върху малките деца.

- Те ли са акцентът?

- Главно те и състезателите ни. Нашият клуб не е съсредоточен толкова много към любителската сфера и аматьорския тенис. По-скоро сме ориентирани към детско-юношески тенис и състезателно ниво. Няколко от нашите деца миналата година заминаха за колежански тенис с пълни стипендии в САЩ. Тази есен още двама от нашите състезатели ще заминат за Америка. С добра работа и организация нещата се случват.

- Вече организирахте турнири на международно ниво. Да очакваме ли още такива?

- Още през април трябваше да приемем домакинство на турнир от Тенис Европа, но заради пандемията се отложи. Сега за октомври имаме Тенис Европа до 14 и 16 г., надявам се всичко да е наред и да успеем да проведем турнирите. Гледаме напред в тази сфера. Нашето желание е всяка година да организираме международни турнири. Ние сме клуб първа категория и искаме и гледаме напред.

- През последните години тенисът се превърна сред водещите и най-популярни спортове в България. Той ли е най-конкурентният спорт у нас, според Вас?

- Тенисът е изключително конкурентен, олимпийски спорт. Не искам да пренебрегвам другите спортове, но е много по-лесно в една категория, където имаш 5-6 състезателя, да станеш първи, отколкото в тениса, където 200 човека се борят за една титла. Конкуренцията в тениса, с всяка изминала година, става все по-засилена.

- Как се справихте по време на пандемията?

- Преустановихме дейност, но успяхме да си запазим всички кадри, не сме съкратили никого. Колкото и да ни беше трудно. Използвахме и финансиране от програмите, по които кандидатствахме и запазихме всичките си служители. Така че когато подновихме работа, бяхме в пълния си състав.

- Получихте ли подкрепа от БФТ?

- Федерацията ни помогна с направления и препоръки за начин на работа – как по-бързо да се върнем към нормалността. Тенисът е един от най-безопасните спортове, от гледна точка на Ковид-19. В световен мащаб е в топ 5 по безопасност.

- Към какво ще се целите в краткосрочен и дългосрочен план?

- В краткосрочен – да си запазим работното положение от преди пандемията. Малко или много тя ни се отрази. Все пак сме туристически град, а тази година сезонът е слаб. Правим всичко възможно да си запазим клиентите. Работим гъвкаво. В дългосрочен план искам да увеличаваме масовостта на тениса като спорт и бройката на децата, които се състезават в нашия клуб.