В обширно интервю за Нова спорт, втората ракета на България Димитър Кузманов говори откровено за честта да играе за България, за Купа Дейвис, Григор Димитров и своите амбиции за бъдещето.

Контузия в глезена и травма в гърба попречиха на Димитър Кузманов да играе във важния плейоф за оставане във втора група на Евро-африканската зона за Купа Дейвис. Как пловдивчанинът прие това?

„Наистина обичам държавата си и както казах това е една моя мечта, която съм изпълнил и която се надявам да продължавам да изпълнявам.  И наистина може би най-тежкия ми ден, наистина, наистина бе този в Тунис, тъй като чувството да си там, че можеш да помогнеш, че си във форма, и да бъдеш отстрани и да не можеш да направиш нищо, наистина е доста тежко, но това просто е живота и се опитвам да мисля оптимистично.“

„За първи път получих травма на мачове за Купа Дейвис, досега не съм пропускал среща и приех доста тежко нещата, тъй като желанието ми да играя за България е огромно и това е била една моя детска мечта. Приех нещата тежко, но слава Богу травмите не са сериозни и няма да ме спрат в следващите месеци, които са важни, все пак сезона е в разгара си. Ние прикривахме заради Тунис. Бяхме почти излекували травмата в гърба, но получих контузия в глезена.“

До колко време ще се върнеш на корта?

В момента правя рехабилитация с най-модерните уреди, взимам медикаменти и докторите ми поставят инжекции в мускулите, оказа се, че е възпаление на мускула на гърба, което е добре – няма разкъсване. Травмата се получава от преумора, от пътувания, от дискомфорт, има доста причини, които да породят болката, но важното е, че не сериозна.

Григор Димитров пропусна за пореден път мачовете за Купа Дейвис, коментирате ли темата?

Да, коментираме, защото когато имаме играч като Гришо, ние сме абсолютни фаворити във Втора Евро-Африканска група, и имаме шансове за изкачване в Първа. Но когато той не участва, е доста трудно да успеем да преборим другите отбори. Опитваме се да компенсираме неговата липса, но е трудно, когато играеш без най-добрия си играч. 

Доста се изписа в последната една година за него…

Не искам да давам оценки, той си има отбор и аз пак казвам да играеш за България е може би едно от най-големите неща в тениса, за мен специално. И ние също пренебрегваме доста турнири и част от програмата си , както и аз, но винаги намирам време да играя за България и винаги ще го правя.

Отборът на Тунис беше ли преодолим? 

Да беше преодолим, но все пак те играха с първата си ракета Малек Джазири, преодолими бяха, но със сигурност щеше да стане тежък мач. Аз бях в чудесна форма и наистина имах огромно желание да играя, да се противопоставя на Малек Джазири.

Останалите момчета как се справиха?

Искам да им благодаря, защото те също преминаха през тежки моменти. До последно не знаеха, кой ще играе, моята контузия развали плановете за двойката и също бяха подложени на стрес. Наистина ние загубихме, но това не е срамно и мен не ме е срам, защото дадохме всичко от себе си, борехме се докрай и защитихме честта на България…  Когато губехме с 0:3, момчетата излязоха, играха, пребориха се и завършихме 3:2.

Миналата година бе много успешна за теб. А тази – какво се случва от началото на годината?

От началото на годината започнах да играя в доста по-големи турнири, преминах на следващото стъпало в тениса. Записах няколко мача и от ATP-веригата като първия беше тук в София. Започнах да играя много добре на турнирите Чаланджър, които са с наградни фондове над 50 хиляди долара. Тази година преодолях няколко пъти квалификациите, стигнах четвъртфинал. Мисля, че се развивам много по-добре от миналата година, макар че нямам толкова спечелени титли, но за мен е не са важни толкова титлите, колкото прогреса ми в играта.

Прогресираш и в ранглистата, до колко важно е това?

В момента съм на 286-то място. Важна е ранглистата, до толкова до колкото тя ти позволява да играеш в по-големи турнири. Позволява ти да играеш в турнирите от Големия шлем, която беше и моята цел тази година… За жалост и на трите турнири от Шлема не ми достигнаха около 15-тина места. Сега тази травма може би ще ми попречи да се боря за квалификацията за US Open, но важното е, че се подобрявам и се надявам да участвам догодина…”

------------------------------------------------------------------

Коя е голямата мечта на Мико, при кой тенис специалист тренира в Барселона и на кои топ-тенисисти се възхищава – гледайте във вторник в емисията по Нова Спорт – втората част на интервюто с Димитър Кузманов.