Шест български тенисисти взеха участие във финалния турнир от международната верига Champions Bowl 2018, който се проведе в хърватския град Умаг.

В надпреварата за деца от 9 до 16-годишна възраст се включиха общо 212 състезатели от цял свят, като представители освен от България, имаше и от страни като Съединените щати, Австралия, Мексико и Нигерия. 

Припомняме, че през август се проведе квалификационен турнир за Champions Bowl в София, на кортовете на ТК "Левски“, благодарение на бившата тенисистка Елена Пампулова – Бергоми, записала участие за Фед Къп, както за Германия, така и за България.

Тогава 24 млади български тенисисти си спечелиха правото да играят в големия финален турнир в Хърватия, но по различни причини страната ни бе представена от 6 участници.

Става въпрос за Димитър Копанаров (на 9 години, от ТК „Благоевград”),  Валерия Гърневска (на 10 години от ТК „Българов”,  град Габрово), Иван Иванов (на 10 години, от ТК „Испано”, град Варна),  Йоан Найденов (на 11 години от ТК „15:40” град София),  Виктория Кънева (на 13 години от ТК „Локомотив” град Пловдив) и Дарина Тодорова (на 14 години от ТК „Малееви”, град София).

Всички те се представиха доста добре, като се има предвид, че не бяха придружавани от специален турнир по време на големия турнир. Всеки един от тях изигра повече от четири мача, както на сингъл, така и на двойки.

Йоан Найденов показа много интелигентна игра и достигна до финала при 11-годишните, където се изправи срещу О.Чернат от Испания. На двойки, заедно с партньора си К. Родригес от Испания отпадна на полуфинал.

Виктория Кънчева достигна до четвъртфинал в схемата при 13-годишните, а на двойки заедно с испанската си съотборничка В. Фереро достигна до финал. Там обаче българо-испанският тандем отстъпи на германките Л. Мьолер и Т. Пипер.

Четвъртфинал на сингъл достигна и Валерия Гърневска при 10-годишните. На двойки тя играе заедно със С. Уазънта от Великобритания и отпадна още в първи кръг.

Иван Иванов при 10-годишните и Димитър Копанаров при 9-годишните достигнаха до осминафинал. Двамата сформираха и изцяло български тандем при двойките, като с общи усилия достигнаха до четвъртфинал.

„Най-опитната“ представителка на България – Дарина Тодорова (при 14-годишните), достигна до осминафинал в своята възрастова група, след като изигра 3 мача.

Champions Bowl 2018