„С удоволствие ще дойда отново в София, ако ме поканите. Все пак и аз идвам от малка страна, а в тенисът е най-важно да се бориш, така че се радвам да бъда част от такива събития като Турнира на шампионките на есен“, сподели Жустин Енен в София.

Бившата №1 в женския тенис дори не изключи възможността именно в българската столица отново да я видим на корта в демонстративен мач по време на световната надпревара в Арена Армеец: „Дали бих играла? Ами, ударих няколко топки миналата седмица, но само за да ги проверя. Може би в демонстративна среща на двойки. Ако не трябва да сервирам? Може би, никой не знае“.

Гонг пък върна белгийската към спомените й за мачове с българските тенисистки Маги Малеева и Цвети Пиронкова, а Енен не скри: „Играла съм срещу Маги Малеева, и то няколко пъти. Винаги е било удоволствие да разговарям с нея по време на тура, тя е чудесен човек. Не обичах чак толкова да играя срещу Пиронкова, защото нейният стил на игра ми създаваше много проблеми. Спомням си, че в Антверпен играхме труден мач в три сета. Тя е истински боец – от онзи тип хора, които са много тихи и спокойни, но никога не се отказват. Има огромен потенциал и знае какво иска и се бори, за да го постигне“.

Относно пък първата ни ракета при мъжете, Жустин Енен коментира: „Григор Димитров? Много талантлив играч, не съм гледала много от неговите мачове. Все още е много млад, тепърва ще той и играта му ще узряват – все пак още не е навършил 21 години. Но никога не се знае. Мисля, че има силите да играе на по-високо ниво, но трябва да му се даде време. Това обаче зависи и от много други неща като контузии, треньори, натоварване, но той има потенциала“.

Гонг се поинтересува и какво в момента я прави щастлива, след като на 29 години е в робата на „пенсионер“, а Енен с усмивка отговори: „Сега се чувствам щастлива да мога да се насладя на малките неща. Да бъда у дома с хората, които обичам, и просто да живея нормално. Преходът е лесно нещо, когато си водил друг живот преди това. Сега намирам щастието си на друг „корт”. А и работата с децата ми доставя истинско удоволствие“.

Ето какво сподели белгийката за първата си визита у нас и сътрудничеството на нейната тенис академия с Българска федерация тенис и Национален тенис център: „Чувствам се много щастлива. За първи път идвам в София и България изобщо. Искам да благодаря за топлото посрещане, което аз и отборът получихме тук. Наистина беше много хубаво с изключение на времето. В останалите европейски страни сме свикнали то да е по-добро. Мисля, че академията ми много лесно може да работи съвместно с тукашната федерация. Няколко български деца вече дойдоха в академията и са много доволни от качеството при нас. Очакваме да пристигне един от най-добрите треньори в академията, за да работи няколко дни с тях. Смятам, че можем да споделим опита си, ако успеем да намерим общ език с българската федерация. Ръководя академията в Белгия не заради самата мен, тя не е предназначена за професионални играчи от най-високо ниво, а се фокусираме повече върху децата до 12 и 14-годишна възраст. Съсредоточаваме вниманието си върху тях, за да поставим добра основа, а и обичам работата с тях. Това е едно много позитивно преживяване. Имаме отлични треньори и много добър отбор. Сега, когато кариерата е зад гърба ми, се надявам да споделя целия си опит с децата и треньорите. Много съм щастлива, че мога да дойда тук и да видя как функционира Националния тенис център. Видях висок дух, много добра настройка и организация. Надявам се следващият път да остана за по-дълго в София, градът е много приятен“.