Французинът Фабрис Санторо е роден на 9 декември 1972 г. в Таити. Той е в София като треньор на украинеца Серхий Стаховски, който участва на дебютното издание на Garanti Koza Sofia Open. Санторо притежава рекорда за най-много участият в Големия шлем – 70. Освен това е тенисистът, който не е влизал в Топ 10 (достигал е до №17), но има най-много победи над играчи от десетката – 40. Фабрис, известен като Магьосника, е спечелил общо 31 титли на единично, двойки и смесени двойки. Шампион при дуетите на Australian Open (2003 и 2004 г.) и на финалите на АТР (2005 г.) заедно с Мишел Йодра. Именитият тенисист беше любезен да отговори на няколко въпроса преди началото на турнира в София.

 

- Здравейте, г-н Санторо. Били ли сте преди това в България?

- Не, за първи път идвам... Много съм щастлив да съм тук. Онзи ден, докато планирах моето пътуване, си мислих в колко страни в Европа не съм бил. И България беше една от тях. Затова сега съм доволен да съм тук.

- За първи път София е домакин на турнир на АТП, какво мислите за това?

- Много е добре за спорта ни, когато идва в нови страни, в нови части на света. Спомням си когато за пръв път играхме в Близкия Изток – в Доха, през 1993 и 1995 г. Спомням си когато отидохме на турнир в Шанхай и Пекин. В Куала Лумпур. Имаме доста турнири в Европа,но никога не сме били в София. А сега сме тук. Това е важно. Тенисът е голям спорт и феновете във всяка страна трябва да имат шанса да се срещнат с шампионите.

- Изненадан ли сте от шампионите на Откритото първенство на Австралия?

- Не съм изненадан от Джокович. Всеки път, когато Новак е в схемата, той има шанс да спечели. В последните 13 месеца той игра във финала на всеки турнир, в който участва. Спечели титлите от 4 от последните 5 турнира от Големия шлем. И падна от Вавринка просто защото Стан изигра мача на живота си.
Беше изненада за мен Кербер да спечели при жените. Изненада беше и самото й участие във финала. не гледах целия й мач, но като цяло тя имаше добър турнир. А Серина беше наистина уморена. Не бих казал, че е слаба психически, защото, за да спечелиш 21 титли от Големия шлем, означава, че си силен. Но на двата турнира от Големия шлем, в които не спечели напоследък – срещу Роберта Винчи на US Open, и сега от Кербер, си личеше, че е уморена във важните моменти.

- Каква е тайната за успешната ви кариера?

Обичах играта. Това е. Тенисът остана за мен точно това – игра. Нямах тежки контузии, но това дойде и от мен. Защото играех спокойно, релаксирано. Не пиех, не пушех, тренирах добре, хранех се с хубава храна, спях много.

- И играхте в 70 турнира от Големия шлем…

- Да, щастлив съм, че успях да участвам в 70 турнира за 21 години.

- Кой ви нарече за пръв път Магьосника?

- Пийт Сампрас. На турнира в Индиан Уелс, май беше през 2002 година. Играхме един хубав, дълъг мач, три сета, загубих с 5:7 в последния. Имаше много хубави отигравания, които впечатлиха Пийт.

- Как изградихте уникалния си стил?

- Мисля, че ми беше вроден. Имах инстинкт за тенис. Баща ми ми беше треньор и винаги ме е учил да запазя натуралния си стил и инстинктите си. И аз го направих. Всеки път, когато излизах на корта, се опитвах да ги следвам.

- Сега липсва ли ви тенисът като играч?

- Е, сега вече се занимавам с други дейности. Треньор съм на Серхий, участвам в демонстративни мачове, работя за английска и френска телевизия.

- Наистина ли уреждането на мачове е проблем в тениса?

- Не за пръв път се говори за това в последните 4-5 години. Това е нещо, с което АТП трябва да се справи, защото е лошо за играта. От друга страна всички трябва да внимават какво казват и пишат, защото и това може да се превърне в сериозен проблем. Не можеш да пишеш неща като онези, които излязоха в италианската преса (б.а.- за спечелен двубой срещу Ноле през 2007-а). Отговорих, защото ставаше въпрос за мач, който Джокович игра срещу мен.

- Вие получавал ли сте подозрителни оферти?

- О, да. Имал съм няколко.

- Кой е бил най-трудният ви противник?

- Винаги е било удоволствие за мен да играя срещу Роджър Федерер. Възхищавам му се много. Играли сме няколко много оспорвани мача. Побеждавал съм го два пъти. Когато играехме един срещу друг 50% от времето гледах моята си игра, а другите 50% от вниманието ми беше фокусирано върху неговата. Беше хубаво.

- Как започнахте да работите със Стаховски?

- Той ми се обади през август 2014 г. Искаше да работя с него, но не ми беше възможно да зарежа ангажиментите си и да пътувам с него 30-на седмици. Не исках да съм далеч от дома си толкова много време. След това той предложи да работим по около 12 седмици на година и се съгласих. Той е страхотно момче. Взаимоотношенията ни са добри, изградени са на основата на уважението. Това е много важно за мен. Освен това за първи път съм треньор. Интересно е да се опитваш да помогнеш на някого. Той е 30-годишен и надявам се ще има няколко добри години пред себе си.

- Може ли той да спечели Garanti Koza Sofia Open?

- О, да със сигурност. Ще има тежък първи мач срещу Колшрайбер. Германецът е труден съперник за старт. Но Серхий игра добър тенис миналата година. Победи Вавринка в Москва. Мисля, че и тази година може да се справи.

- Имахте хоби да събирате стари тенис-ракети…

- Вече не. Искам ракетата на Федерер, но тя не е от класическите. Приятели сме, но засега не съм се сетил да му поискам една.

- Голям футболен заплянко сте…

- Да, даже преди три дни гледах мач на Пари Сен Жермен. Все още подкрепям националния отбор на Франция, но не познавам вече никого от отбора. Бях близък с предното поколение. Добър приятел съм с някои бивши национали. Бяха страхотни – Анри, Зидан, Лизаразу, Бартез. Даже наскоро се видях с Лизаразу. Не знам дали „петлите“ ще спечелят титлата на Евро 2016, но би било чудесно.

- А още ли сте фен на „Челси“?

- Е, бях фен, когато живях в Лондон. Между турнирите ходех на стадиона. Там играеха и френски футболисти - Дешан, Льобьоф, Десаи и др.