Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова заяви, че белгийката Жустин Енен е сред основните фаворитки да спечели титлата на Откритото първенство на Франция по тенис.

22-годината Пиронкова, номер 81 в класацията на УТА, загуби с 4:6, 3:6 от Енен за 90 минути.

Белгийката изигра първия си мач на Централния корт на комплекса "Ролан Гарос" след 2007 година, когато спечели третата си поредна и общо четвърти титла от турнира. Енен се завърна на корта през януари след 18-месечно отказване от тениса и още в първия турнир от Големия шлем за сезона в Австралия достигна до финала.

„Жустин има всички шансове да спечели този турнир. Тя играе страхотно. Не мисля, че е загубила нещо във времето извън корта. Мисля дори, че тя играе още по-добре от преди. Жустин е бърза, а ударите й са много по-сигурни", коментира Пиронкова, която допусна четвърта загуба в четири мача от белгийската си съперничка.

Българката загуби първия сет след решаващ пробив в седмия гейм.

27-годишната Енен дръпна с 2:0 във втората част, но Пиронкова обърна до 3:2 и взе аванс от 40:0 при сервис на съперничката си в шестия гейм. Белгийката обаче се активизира, спечели следващите 10 разигравания и отново излезе напред с пробив при 4:3.

„Имах аванс, но изведнъж тя започна да играе много агресивно и да намира ударите си", каза Пиронкова.

В последствие в осмия гейм на втория сет Пиронкова пропусна възможност да си върне пробива, а веднага след това Енен затвори мача, за да запише 22-ата си поредна победа на „Ролан Гарос".

„Щастлива съм, че ще завърнах на Централния корт след толкова време. Хубаво е да играеш пред такава публика, която все още много ме подкрепя. Не съм си мислила, че отново ще се завърна тук. Бях нервна, но това е нормално, защото това е моят турнир. В играта ми имаше добри и лоши периоди. Като за първи кръг, смятам, че играх прилично. Не сервирах много добре, но за сметка на това съм доволна от ретурите си", коментира Енен, която пласира 34 печеливши удара в мача.