Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова даде специално интервю за Гонг, в което разказа защо допусна такава загуба на 16 юли от квалификантката Андреа Гамиз с 1:6 и 3:6 в първия кръг на турнира в Бостад (Швеция). „Още след Уимбълдън изпаднах в едно състояние и енергията ми беше приключила тотално! Имах леки здравословни проблеми. На този мач определено не се чувствах добре физически. Това не ми е оправданието, а и това, че не съм в особено добра форма също допринесе за резултата. Не правя драми. Мач като мач!”, поясни пловдивчанката. Тя не пропусна да благодари и на почитателите си за тяхната подкрепа, но и критика: „Много хора се свързаха с мен. Дори и на улицата ме спират. За мен това е важно, вид подкрепа, която ми дава увереност по някакъв начин. Разбира се има и такива хора, които са на точно обратното мнение. Но не може всички да те харесват! Вече съм наясно с това. Имам нужния опит да го разбера. Няма драми”.

Цвети въпреки спада в световната ранглиста, не е загубила оптимизма си, продължава да преследва мечтите си и не скри още: „Това че сега не съм в Топ 50 не е изненада. Винаги обаче съм казвала, че за мен ранглистата не е най-важното. Вече нямам търпение за Турнира на шампионките тази есен, имайки предвид миналогодишното му издание”.

Ето какво каза само за Гонг Цвети Пиронкова:

В момента съм си в Пловдив, където ще проведа подготовката си за американските турнири. Там ще играя в Синсинати и Ню Хейвън, а след това и в Ню Йорк.

Готова ли си за UsOpen?

Не мога да кажа, че в момента се намирам в страхотна форма. След Уимбълдън си починах малко и сега ще ми трябва повече време, за да вляза в оптимална форма. Но разполагам с това време. До следващия ми турнир има 3 седмици. Сега съм се концентрирала в това да направя една добра подготовка, а след това каквото сабя покаже.

Какво се случи в Бостад? Помислихме, че имаш някакъв здравословен проблем.

Да, определено не се чувствах много добре. Аз още след Уимбълдън изпаднах в едно състояние и енергията ми беше приключила тотално! Имах леки здравословни проблеми като настинки и стомашен вирус. На този мач определено не се чувствах добре физически. Не че ми е оправданието, а и това, че не съм в особено добра форма също допринесе за резултата. Не правя драма от това, мач като мач. Моята съперничка игра добре, а аз не.

Сега връщаш ли кондицията си и ще успееш ли в следващите 3 седмици да го направиш?

Сега това ми е целта. Тренирам пълноценно и дори може да се каже, че само това правя. Определено искам отново тази година да се представя добре на UsOpen, тъй като миналата година играх 4-ти кръг. Мисля, че имам силите да го повторя, но ще видим.

Как ще коментираш спада си в световната ранглиста? Вече не си в Топ 50.

Не ме шокира това защото до момента не направих страхотен сезон като изключим периода на трева където успях отново да намеря формата си и най-добрата си игра. Не е изненада за мен, че съм изпаднала извън Топ50. Винаги съм казвала, че за мен ранглистата не е най-важното. За мен е важна дотолкова, че да успявам да влизам в основните схеми на турнирите, за да не играя квалификации. Сега обаче и в Синсинати, и в Ню Хейвън ще бъда в квалификациите. Това е единственото неудобство. В крайна сметка ранглистата е само един номер. За мен е по-важно да играя добре по турнирите и да се представям добре. И ако го правя добре, то и ранкингът ми ще се качи. Тук е моментът да благодаря на своите фенове и почитатели. Аз получих уникална подкрепа от тях дори и след такива загуби, които имах доста този сезон! Много хора се свързаха с мен. Дори и на улицата ме спират, пожелават ми успех и здраве, да не се притеснявам и т.н. За мен това е важно, вид подкрепа, която ми дава увереност по някакъв начин. Разбира се има и такива хора, които са на точно обратното. Но не може всички да те харесват и да са на едно мнение! Вече съм наясно с това. Имам нужния опит да го разбера. Няма драми!

Връщам те и към любимия Уимбълдън. 3 победи, но след това на пътя ни се изправи Радванска. Коментарът ти, емоциите и впечатленията.

Определено Уимбълдън се затвърждава като любимия ми турнир след тази годишното ми представяне там. Не мога да кажа нищо друго освен, че съм много доволна от представянето си. От първия до последния си мач играх на много високо ниво. Успях да изкарам най-доброто от себе си, за което съм много щастлива. Също така взех и нужни точки, които ми трябваха доста отчаяно! Самият мач с Радванска беше много труден, много емоционален и интересен. Все пак тя не случайно е на това място в ранглистата. Показа нужната психическа устойчивост и качества, за да се наложи в такава среща и заслужено просто си ме победи.

Ще предприемеш ли някакви промени като треньор, като подготовка и ли продължаваш да работиш по същия начин?

Този въпрос може вече да не ми го задавате! Ако предприема някакви промени, няма да го крия и ще съобщя, но за момента промени няма! Аз се чувствам добре така и за мен това е най-важното!

Следващата цел?

UsOpen! Заради миналогодишното ми представяне имам да защитавам точки. Но ще се опитам да подходя по-спокойно и да се наслаждавам повече на играта. Смятам ,че по този начин мога да покажа едно добро представяне.

И на есен отново да те видим на Турнира на шампионките!

О, да, разбира се. Вече нямам търпение имайки предвид миналогодишното му издание. За мен то беше доста емоционални и в същото време изключително приятно. Пак получих уникална подкрепа от публиката. А и усещането да си играеш вкъщи е наистина неповторимо. Живот и здраве, и до там ще стигнем.