Руската тенисистка Мария Кириленко получи втората „уайлд кард” за заключителния турнир Qatar Airways Tournament of Champions в София. 25-годишната московчанка, която е №16 в публикуваната днес ранглиста, отговори от Пекин на въпросите на официалния сайт на турнира.

Мария, получихте „уайлд кард” за Турнира на шампионките. Приемате ли го като признание за вашето представяне през сезона?

Първо искам да благодаря на турнирния директор г-н Стефан Цветков, че ме покани. За мен е страхотно, че ще играя в това състезание. Почивах известно време заради контузия, така че възможността да участвам в още един турнир е добра за мен.

Вие ще дебютирате в Qatar Airways Tournament of Champions, нали?

Да, точно така. Разбрах, че турнирът за първи път ще бъде в София. За мен това е шанс да придобия нов опит. Никога не съм играла на подобен род състезания.

Била ли сте в България?

Не, никога.

Знаете ли нещо за нашата страна, за София?

Ако трябва да бъда честнa – нищо. Но след три седмици пристигам във вашата столица и горя от нетърпения да науча много за българите. Искам да разгледам София и да ми покажат забележителностите.

Правите отличен сезон. Бихте ли отличили някоя своя победа?

Наистина изиграх добри мачове, но не бих отделила само един от тях. Но не смятам, че съм направила най-добрия си сезон. Винаги може по-добре.

Спечелихте олимпийски медал на двойки в Лондон. Това ли е най-големият ви успех?

Това наистина беше нещо много специално за мен. Никога не бях играла на Олимпийски игри. Беше много емоционално, когато ни наградиха за бронзовия медал с Надя Петрова. Бих казала, че това отличие е дори по-важно от моите титли от турнирите на WTA.

Какво се е променило в женския тенис от времето, когато започнахте да играете до сега?

Тенисът стана по-бърз и всички състезателки са на високо ниво във физическо отношение. Всички тенисистки могат да играят по-дълго, което е развитие в положителна посока.

Какво обичате да правите, когато не сте на корта?

Зависи в какво настроение съм. Но не правя нещо много специално. Чета, слушам музика, гледам филми. Наистина зависи от момента.

Знам, че много обичате да четете. Коя книга взехте с вас в Китай?

Никоя. В момента не чета нищо, но наистина много обичам книгите.