Името на Юлия Берберян е символ на българския тенис и по света. И на 65-годишна възраст тя продължава да е треньор, след като вече е постигнала най-големите върхове самата тя на корта (31 държавни титли), а и ръководейки дъщерите си Мануела, Катерина и Магдалена Малееви. От 1969 година тя е треньор, като през последните 12 години отговаря за това като главен треньор в Тенис клуб „Малееви”.

Мнението на Юлия Берберян винаги се чува, като цени думите си и рядко хвали. Водена от мотото „Искам, вярвам, мога”, което използва и като мото на книгата си, тя знае колко труд е необходим, за да обучиш и изведеш не само трите си дъщери в световния тенис елит.

Специално за Гонг Юлия Берберян коментира достигането на Цветана Пиронкова до ½-финал на Уимбълдън. Най-успешната треньорка бе повече от ласкава и каза доста истини за българския тенис.

Като акцент може да се извадят думите на майката на Мануела, Катя и Маги това: „Благодаря на Цвети! Това е невероятен успех! Но моите поздравления са още по-големи за нейния баща и цялото й семейство. Извади ни от нафталина. Цвети не е струвала на държавата България 1 лев!!! Да е жива и здрава! С този успех на Цвети тя стана достоен пример за всяко дете както по света и у нас с това, че по един много скромен, много честен, много почтен начин, можеш да успееш и да се прочуеш по целия свят. И както казвам: „Няма невъзнаграден труд, деца!”. ½-финал на Уимбълдън! Какво повече?! Коментарите са излишни! И пак благодаря на Цвети за това, защото тя доказа и нещо друго: няма нужда да си дете на богаташи, че няма нужда да те води антураж от треньори, масажисти, терапевти и какви ли не, както много често се раздува защото хората искат да го чуят”.

Ето какво каза за Гонг Юлия Берберян:

Класирането на Цветана Пиронкова за ½-финал на Уимбълдън го приемам като невероятен успех! Благодаря за това на Цвети защото спортната слава много бързо преминава, едни си отиват, идват други. Цвети малко ни извади от нафталина и се сетихте за нас. Приемам успехът й за много голям и чрез Вас изказвам на нея най-искрени поздравления.

Но моите поздравления са още по-големи за нейния баща и цялото й семейство, майка й, брат й, всички те стояха зад нея през цялото това време. Специално баща й положи невероятни усилия, даже в един момент му дойде нанагорно, но хората издържаха и бяха възнаградени с този прекрасен успех, който утре може да стане още по-голям.

Не винаги печелившата формула е да бъдеш треньор на децата си защото имаме и печални спомени от нашето близко минало. Специално обаче при Цвети това проработи. Аз също имах късмета. Формулите са много и са различни, но наистина има нещо общо между нас (Малееви) и Пиронкови, между нашите семейства.

С този успех на Цвети тя стана достоен пример за всяко дете както по света и у нас с това, че по един много скромен, много честен, много почтен начин, можеш да успееш и да се прочуеш по целия свят. Затова аз благодаря на Цветана Пиронкова, защото в момента в България имахме безкрайна нужда от един такъв пример.

Вчера малко тайно на рецепцията на нашия клуб следихме мача на Цвети, но коментираме с нашите деца, които тренираме. Те оправдават успехите на Малееви едно време като че ли това е било една друга ера, все едно Маги не се състезаваше до преди 5 години. Сега успехът на Цвети идва да им покаже, че е абсолютно възможно да успееш и в наше време независимо, че спортът ни е много труден. Успехът й доказва, че всичко е възможно само трябва да положиш необходимата доза труд.

Цветана Пиронкова доказа една моя мисъл, която използвам, работейки с децата: „Няма невъзнаграден труд, деца!”.

Аз не познавам много Цвети, даже я познавам много малко. Впечатленията ми обаче са много добри. Тя е едно много скромно дето, което не търси светлините на прожекторите. И баща й не го прави. Работят си кротко, тихо, без шумотевици. Вътрешно съм се възхищавала на Пиронкова за упоритостта, с която не се отказа въпреки че преди време имаше и травми, закъса и в класирането, но успя да се избута.

Искам да кажа още, че Цвети вчера победи една състезателка, на която абсолютно любимата й настилка е тревата! Винъс Уилямс е най-силна на трева! И Цеци именно там я пребори!

Какво да кажа за Вера Звонарьова?! ½-финал на Уимбълдън! Какво повече?! Не бива да поставяме нещата така, че миналата година Цвети я би. Всеки мач е сам за себе си. Едната седмица биеш една тенисистка, следващата тя те бие. Утре просто е един мач, от който чакаме изхода с нетърпение. ½-финал на Уимбълдън! Коментарите са излишни!

Маги и тя е в Лондон, и тя побеждава! Но напред хич няма да име е лесно защото гледах мача на Мартина Навратилова и Новотна срещу Кончита Мартинес и Тузиа. Новотна и Навратилова бяха невероятни, все едно си играят толкова силно както бяха преди 20 години. На Маги партньорката не е много силна, самата Маги също не е много тренирала, все пак има 2 бебета. Важното е, че я поканиха, че е в онзи елит, в който бяхме 25 години. И пак ще кажа, че благодаря на Цвети, че по някакъв начин ни върна в онези години.

И пак благодаря на Цвети за това, защото тя доказа и нещо друго: няма нужда да си дете на богаташи, че няма нужда да те води антураж от треньори, масажисти, терапевти и какви ли не, както много често се раздува защото хората искат да го чуят. Цвети опроверга това! Цвети не е струвала на държавата България 1 лев!!! Цвети не е ходила на лагери по Белмекен! Цвети и баща й – едно скромно семейство, което си извоюваха всичко сами!!! Е сега изкара малко повече. Да е жива и здрава! Успех на българския тенис, на българския спорт въобще и на българските деца!