България ще спори с Израел, Холандия и Словакия на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени. От утре до 6 февруари националните ни състезателки ще се опитат поне да запазят мястото на страната ни в първа група на зона Европа/Африка. Едно от желанията на Цветана Пиронкова се сбъдна – да търси реванш и първа победа над Шахар Пеер, след като израелката пак я би и отстрани на Откритото първенство на Австралия.

Гонг потърси за коментар на жребия капитанът на България Дора Рангелова. Ето какво каза тя от Португалия:

„Непредсказуемо е какво ще се случи. Много е трудно да се каже кой отбор е по-приемлив за нас. Прогнози трудно могат да се дадат. Попаднахме в доста равностойна група. Силите и в другите три са доста изравнени. Заради класирането по нации ние попаднахме в долната урна, която се тегли последна.

Просто приемаме жребия такъв, какъвто е! Надявам се да направим поне една победа, защото тя ще ни бъде необходима да останем в тази първа група на зона Европа/Африка. А защо да не имаме и повече от една победа?!

И в трите дни България ще играе от 10 часа местно време. Утре почваме с Холандия. За сега съставът ни е Цветана Пиронкова и Дия Ефтимова.

Искрено се надявам Фед Къп да е събитието и турнирът, на което Цветана Пиронкова ще се наложи над Шахар Пеер. На нея разчитаме най-много и нейната отговорност е най-голяма. Искрено се надявам Цеци да играе най-добрия си тенис тази седмица.

Втората израелска ракета има ранкинг като на нашата втора тенисистка. Поне според класирането силите ни са изравнени. Тепърва ще видим какви мачове ще се получат. Надявам се нашите момичета да направят най-доброто от възможното.

Тук в комплекса има един много хубав надпис с мотото на Фед Къп: „Трябва много повече от умения, за да играеш за собствената си страна!” Турнир като този е много по-различен от тези, на които момичетата играят индивидуално.

Утре от 10 часа играем срещу Холандия. Първата им състезателка е 115-а в света, а втората е 368-ма. Абсолютно като нас са. Силите са много изравнени. Заради това не можем да дадем някаква прогноза. Всичко ще се реши на корта.

Словения имат доста сериозен тим – първата им ракета е на 68 място в световната ранглиста, а втората, която е много опитна състезателка – 120! Те ни превъзхождат.

Тук в Португалия имат много добра организация, подготовка и отлични условия. Намираме се в страхотен спортен комплекс.

Бях чувала, че Португалия е задният двор на Европа, но вече съм на друго мнение! Особено като виждам какви спортни съоръжения имат. Мачовете ще бъдат на закрито, като се играе в нова зала с пет корта. Това съоръжение се отваря за първи път, специално за Фед Къп.”