Първата ракета на България Григор Димитров е „една от най-талантливите млади надежди на ATP.“ Така сайтът на мъжката професионална тенис асоциация описва родния тенисист, който във вторник спечели първия си мач от основната схема на Ролан Гарос. Пред официалния сайт ATPWorldTour.com Гришо сподели амбициите си, и даде препоръки за туристите в Париж...

Григор, това е първата ти победа на Ролан Гарос, сигурно си доволен?

- О, да, определено. Тъй като живея тук, в Париж, чувството е още по-хубаво. Чакам този турнир от доста време, и съм доволен, че преминах първи кръг. Живея сам в Париж, но всичките ми роднини сега са тук, за да ме гледат, и ме подкрепят непрекъснато. Радвам се и че успях да приключа мача в три сета.

Защо Ролан Гарос е толкова специален за теб? С какво е по-различен от другите турнири от Големия шлем?

- Защото е на клей (смее се). Първо, мястото е страхотно. Има много хора, които идват на турнира, ценят го. Винаги е специално. Освен това се провежда през лятото, така че всички се чувстват добре, в ритъм. Тук може да се види кой е играл добре през сезона до момента, и кой е готов да продължи силно тепърва.

Каза, че живееш в Париж, какви съвети би дал на туристите?

- Всъщност, аз живея малко встрани от града. Не съм гражданче. Но в града има купища ресторанти, места за почивка, естествено Лувъра. Има страшно много неща за виждане и правене, никога не можеш да скучаеш.

Беше близо до влизане в Топ 50, какво ти е нужно, за да направиш следващата стъпка?

- Винаги е добре да си постоянен. Всеки играч го желае. Мисля, че ако си постоянен и нямаш контузии, можеш да подобряваш играта си непрекъснато. Така нещата постепенно започват да вървят гладко, и печелиш повече мачове, повече точки, и се изкачваш в ранглистата. Лично за мен, бих могъл да подобря доста неща, просто ми трябва малко време. Не се притеснявам за това.

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Как си почиваш далеч от корта?

- Спокоен човек съм. Обичам да си стоя вкъщи и да почивам. Карам колело из полетата, особено когато времето е хубаво. Невероятно е да изучаваш нещата около себе си. Не съм капризен. Обичам кино, филми.

България няма да играе на Европейското първенство това лято, но футболен фен ли си иначе?

- Не съм чак толкова запален, колкото част от другите момчета тук, но харесвам футбол, дори играя често. Опитвам се да му се наслаждавам. В свободното си време играя доста и следя какво се случва в света на футбола.

Григор Димитров: Един българин в Париж

източник: Reuters