„Помислете за спорт и България и сигурно ще се сетите за футболиста Красимир Балъков. Тенис феновете ще си спомнят сестрите Малееви- Мануела, Катерина и Магдалена, а може би дори Орлин Станойчев. Всички тези имена могат да бъдат изместени от един супер талант, който от известно време е във фокуса на вниманието. В Базел Григор Димитров достигна до четвъртфиналите. На 21 години Димитров, номер 62 в мъжката ранглиста прави големи крачки и отдавна е познат на тенис специалистите. Наричат го „Бейби Федерер”, а една от причините е неговият финес. По пътя си до четвъртфиналите българинът отстрани състезатели като Виктор Троицки и Жулиен Бенето”, това пише в специален материал посветен на Григор Димитров на официалната страница на тенис турнира в Базел.

Е, среща на „Бейби Федерер” с оригинала няма да има. Поне не в Базел. Григор Димитров се пречупи срещу Пол-Анри Матийо, но за него всеки мач е урок. Вярно, че на многобройните му фенове и особено на нас българите ни се иска развитието му да върви по-бързо, да печели повече мачове, а защо не и турнири, да отстранява класни съперници, но в живота рядко нещата се случват по точно предначертан план.

Димитров има всички предпоставки да стигне далеч и в това няма никакво съмнение. Може да му липсва по-здрава психика, повече търпение може би, още повече увереност, но такова е чуждото мнение. За него е важен онзи вътрешен глас, който му казва да върви напред. На 21 години българинът е разпознаваем в спортния елит и печели все повече симпании. За качествата и потенциала му няма да говорим, а за онова тенис въображение, което се разкри и в Базел. По време на мача си с Виктор Троицки, Гришо се осмели да направи нещо, което предизвика вълна от коментари сред зрителите. Да, ударът беше рискован, може би с голяма доза късмет, но категорично с много въображение.

И ето част от реакциите: „талантлив е, няма спор”, „изключителен усет за топката на Димитров. Много ме впечатли! Няма нищо случайно, а много умение”, „Димитров отдавна е привлякъл внимание към себе си, че е „особен”. Определено има усет”, „момчето има талант”, „хубаво е да се види такъв удар, но чак майсторство не е”, „реакцията му е инстиктивна и последица от катастрофалната игра на съперника”.

Случайно или не, такива моменти вдъхновяват. Очакванията безспорно тежат, разочарования ще има, но в Григор Димитров има нещо специално и няма нищо лошо в това да го знае.