Българска федерация по тенис взе решение да премахне националните ранглисти до 12 години от 2020 г. След продължили няколко месеца сериозни обсъждания в Треньорския съвет и Техническата комисия, предложението бе подкрепено и от Управителния съвет, след което бе поставено пред най-висшия форум на БФТ – Общото събрание – и бе прието единодушно.

Следвайки световните тенденции, препоръките на Международната федерация по тенис и примера на водещи нации в тениса, БФТ иска да даде на децата в ниските възрастови групи възможност да изпитват по-голямо удоволствие от играта, намаляване на стреса от участията за точки и класирания, възможност за правилно развитие на най-талантливите състезатели.

„Преди 20-ина години също трудно е било взето решението за отпадането на ранглистите до 10 г., което безспорно се оказа правилно. Сега правим и най-важната крачка в тази посока. След дълги проучвания и разисквания най-компетентните органи на федерацията – Треньорският съвет и Техническата комисия – направиха това предложение и аз се радвам, че всички колеги от клубовете го одобриха и го приеха със 100% от гласовете на Общото събрание", коментира спортният директор на БФТ Пресиян Коев.

През 2019 г. националните ранглисти за момчета и момичета до 12 г. остават с цел по-плавен преход към следващия период. Специална комисия от експерти ще обсъжда какво да включва календарът в тази възрастова група от началото на следващата състезателна година.

Междувременно от 1 януари 2019 г. влизат в сила и ограничения на броя държавни турнири, в които 9-годишните и 10-годишните ще могат да участват. Те ще бъдат обявени в Наредбата за провеждане на турнирите по тенис, която ще бъде публикувана в началото на декември.